Кандидатствай Вход
Лош кредитен рейтинг – какви мерки трябва да предприемеш?

Лош кредитен рейтинг – какви мерки трябва да предприемеш?

Все повече потребители започват да разбират същността на кредитния рейтинг и неговото значение за бъдещите им перспективи във финансов и житейски план. Добрият кредитен рейтинг носи множество ползи и преимущества – от по-изгодни условия при вземане на жилищни и други кредити до отстъпки в цените на определени финансови и застрахователни продукти. Какво става обаче, когато кредитният ти рейтинг е неблагоприятен? Много просто – всички изброени предимства се превръщат в негативи, които спъват твоите проекти и планове. За да избегнеш подобно развитие на нещата, е нужно да вземеш адекватни мерки за „поправяне“ на кредитната си история, така че тя да те представя по най-положителния начин пред потенциалните ти финансови партньори. По-надолу в текста ще разбереш как да постигнеш последното.

Подреди си мислите -  преди да започнеш с промените в личните си финанси и портфолио, задължително трябва да подредиш своите мисли и да набележиш ясни и конкретни стъпки за протичане на този процес. Хаотичните мерки, които се предприемат на посоки, не само няма да разрешат проблема ти, но дори ще го задълбочат. Ето защо на първо място е добре да седнеш на спокойствие вкъщи и да анализираш всички свои приходи и разходи, както и използваните финансови инструменти, дългове и плащания. Внимателно проследи откъде идват проблемите, свързани с твоята финансова стабилност и сигурност (и съответно кредитен рейтинг). Едва в последствие, когато вече си наясно какво да правиш, можеш да преминеш към следващите стъпки.

Състави план за навременно и коректно покриване на плащанията – закъсненията с вноските и плащанията по определени кредити или заеми са сред основните причини за сгромолясване на кредитния рейтинг. Ако искаш да стабилизираш своя кредитен рейтинг в дългосрочен план, по никакъв начин не бива да допускаш подобни закъснения. Какво можеш да направиш по въпроса? Най-важното е да прецизираш месечните си бюджети така че при настъпване на крайната дата за съответното плащане, да разполагаш с необходимите финансови средства. В случай, че датите за плащане не са ти удобни от гледна точка на периодите, в които получаваш заплатите и другите си доходи, е възможно да помолиш кредиторите си за тяхната промяна. При редица кредитори подобна молба би била удовлетворена без никакъв проблем. В крайна сметка за тях също е от полза на клиента да бъдат предоставени подходящи условия за изрядно и коректно покриване на задълженията си.

Използвай подходяща кредитна карта – кредитната карта е изключително полезен инструмент, когато става въпрос за повишаване на кредитния рейтинг. Правилното й използване ще покаже на бъдещите ти партньори, че ти си наистина отговорен във финансов план човек, на когото може да се разчита. За да гарантираш подобни впечатления за себе си, трябва да спазваш добрите практики за употреба на кредитни карти. Най-важната сред тях е да не правиш покупки и харчове, които по принцип не би могъл да си позволиш. От друга страна, е нужно да избереш подходяща кредитна карта, отговаряща на нуждите ти от бързо, лесно и най-вече сигурно разплащане. Притежателите на кредитна карта Бяла Карта например получават достъп до собствен потребителски профил, в който имат възможност да влизат по всяко време и да следят непрекъснато историята на направените от тях трансакции, както и други значими аспекти, свързани с кредитната карта.     

Диверсификация на кредитното портфолио – под „диверсификация“ се разбира задълженията ти да бъдат разпределени към различни по тип кредитори. Например част от тях да бъдат свързани с ипотеката, втори – с кредит за кола, трети - с кредитна карта и т.н. Подобно разпределение на задължения, които са надеждно покривани, демонстрира на бъдещите ти партньори, че си отговорен и коректен към хората и институциите, с които имаш отношения във финансов план. Последното несъмнено ше доведе до сериозно повишаване на кредитния ти рейтинг. Естествено това съвсем не означава, че трябва да вземаш повече заеми или пък да кандидатстваш за финансови инструменти, от които реално нямаш нужда. Просто когато ти се налага да прибягваш до кредити, е хубаво те да бъдат вземани от различни места, а не да бъдеш сериозно задължен на едно лице или институция. Така си осигуряваш по-голяма гъвкавост и поле за действие и маневриране при извънредни ситуации.

Кредитна карта Бяла Карта е твоят пръв помощник във финансовите аспекти от живота и ежедневието ти. Тази кредитна карта не само ще ти позволи успешно и трайно да повишиш кредитния си рейтинг, но и ще ти предостави допълнителни средства винаги, когато имаш нужда от такива. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и направи уверена стъпка към своето по-добро бъдеще!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш