Кандидатствай Вход
Лошият навик да планираш дълго ваканцията си, но не и финансите си

Лошият навик да планираш дълго ваканцията си, но не и финансите си

  • Бяла Карта
  • 02.10.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 973

Един от всеки 5 възрастни американци прекарва повече време, планирайки ваканциите си, отколкото да управлява финансите си, показва онлайн проучване от MyBankTracker.com. Дали това важи и за българите?

Прекарването на повече време за планиране на пътуване, отколкото управление на собствените ти финанси, може да ти струва загуби в дългосрочен план.

Ето съвети как да поддържаш финансите си във форма, без да харчиш твърде много време и усилия за това:

Управлението на финансите е важно, но не е колкото управлението на времето, с което човек разполага.

Един от всеки 5 възрастни американци прекарва повече време, планирайки ваканциите си, отколкото да управлява финансите си, според онлайн проучване на около 1000 души от MyBankTracker.com. Възможно е да има няколко причини, поради които хората отделят повече време за планиране на пътувания, отколкото за менажиране на финанси, заявява Джейсън Репоса, изпълнителен директор и съосновател на MyBankTracker.com. „Възможно е, защото е тези потребители да имат автоматизирани финанси“, каза Репоса.

Проучването установява, че най-вероятно младите хора под 30 г. са основната група потребители, които отделят повече време за планиране на ваканции, отколкото финанси. Reposa казва, че това може да бъде, защото те искат да пътуват, преди да имат деца и така прекарват свободното си време в планиране на екскурзии, а не в следене на сметки.

Експертът казва как хората дават приоритет на почивката си и финансовото си планиране въз основа на семейните нужди, семейното положение и кариерата.

Но едно е ясно, казва той: Планирането на ваканция ще бъде по-лесно, ако управляваш добре финансите си.

Защото няма как да се избегне етапа с бюджетирането и съобразяването на дестинацията с приходите ти за лятото например. „Планирането на ваканция става много по-малко стресиращо, ако разбираш напълно финансовото си положение.“ Например, ако знаеш, че разполагаш с допълнителни финансови средства, освен заплатата си, ще ти е по-спокойно да правиш различни резервации. Така, използвайки кредитна карта Бяла Картa ще знаеш, че има на какво да разчиташ, ако излезнат непредвидени разходи. Ваканцията ти ще бъде далеч по-спокойна и приятна, ако не изпадаш в ситуации, в които пестиш всеки лев и се лишаваш от удоволствията на курорта.

„Основополагащите концепции за личните финанси заслужават твоето време и енергия, защото те водят до вземане на добри финансови решения през целия ти живот“, казва сертифицираният финансов планинг експерт Дъглас Бонепарт, основател и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк. „Запитай се какво е най-важно за теб, когато мислиш за целите си.” Докато ваканцията ще идва и си отива, отделяйки повече време за планиране на ваканции, отколкото  финанси, неусетно може да се окажеш без спестявания.

Ето няколко съвета за управление на парите ти:

  • Регулирай финансите си

Бюджет. Започни с прегледа на разходите си за последните 12 месеца, категоризирай разходите си и създай бюджет въз основа на миналото, казва Boneparth. „Тогава твоят бюджет всъщност се основава на това, което наистина правиш, вместо на това, което мислиш, че правиш“, казва той.

  • Автоматизиране

Дори всеки месец да прехвърляте 100 лв в спестовната си сметка, това може да е окаже дълга операция. Затова Reposa препоръчва автоматизиране на разходите, които ще бъдат еднакви всеки месец, като наем, но не и разходи, които ще се променят, като сметките за ток например. Много по-ценно е за твоето психическо състояние наистина да знаеш този трик, защото това е нещо, над което имаш контрол", казва Репоса. „Искаш да видиш с пълна прозрачност какво харчиш? В един момент ще разбереш, че причината да не можеш да си вземеш ваканция е, че харчиш 200 лева на месец за дрехи и ненужни вещи.“

  • Настрой известия.

Настройването на известия за смартфон или имейл е полезно, когато искаш да си напомниш за плащането на дадена сметка например. Всъщност, използването на технологии за управление на личните финанси съвсем не е за подценяване, а дори може да се счита за задължително.

Голяма част от управлението на твоите парични потоци може да се прави чрез онлайн инструменти, казва Boneparth. Ние също вярваме в това. Ето защо кредитна карта Бяла Карта ти осигурява безплатен достъп до постоянно актуализиращ се онлайн клиентски профил. През него можеш да следиш направените с твоята кредитна карта трансакции в реално време. Можеш да генерираш извлечения за произволен срок. А за да направим управлението на средствата ти още по-лесно и сигурно, включихме безплатно SMS известяване.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш