Кандидатствай Вход
Създаваш ли лоши финансови навици на децата си?

Създаваш ли лоши финансови навици на децата си?

  • Бяла Карта
  • 22.06.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 711

В днешната статия в блога на Бяла Карта ще ти разкажем за някои често срещани родителски разбирания и действия, свързани с парите, които изпращат погрешни съобщения на децата.

1. Не моделираш добро финансово поведение

Децата се учат от света около себе си, дори да не казваш нищо. Най-добрият начин да научиш децата си на добри финансови навици е да им дадеш пример. Не ги учи да спестяват, а ги вземи със себе си в банката, когато правиш депозит. Когато приключиш, обясни защо се правят депозити, както и целия процес.

По същия начин, когато детето вижда неплатените сметки, които стоят на кухненския плот, то възприема това за нормално. За да дадеш добър пример, покажи колко такси и начисления би платил и кажи, че трябва да поправиш това и пСъздаваш ли лоши финансови навици на децата си?

лати сметката си. Така детето ще разбере, че навременното плащане е това, което е нормално и по-добро във финансово отношение.

2. Сметките в семейството се плащат само от единия родител

Децата забелязват повече, отколкото осъзнаваш. Ако детето вижда, че само един от родителите плаща в ресторанта или в супермаркета, това се възприема като нормалност.

Добре е децата да знаят, че за финансовата стабилност е необходимо всички да участват. Не е нужно да го обясняваш по този начин, просто плати сметката за водата или тока, когато си с детето си. Така ще покажеш, че всички в семейството имат отговорност към финансите ви.

3. Детето ти вижда как използваш карта, за да платиш, но не си обяснява какво представлява това

Когато се разплащаш с кредитната си карта, детето ти остава с впечатление, че може да има всичко, само да пожелае, без да се налага да се прави бюджет или да се плащат реални пари.

За да не оставиш погрешни впечатления у детето си, обясни какво представляват кредитните карти, защо са полезни, как трябва да се изплащат, за да се избегнат излишни начисления и/или такси. Когато децата могат да смятат достатъчно добре, обясни им какво представлява лихвата.

4. Не говориш за пари пред децата си

Проучванията показват, че родителите избягват да говорят с децата си за пари. Това създава усещане на децата, че парите са лоши, срамни и смущаващи. За да избегнеш тази често срещана грешка, говори с децата си за пари – редовно.

Можеш да започнеш с тези разговори, когато децата ти са малки. Не нужно да обсъждаш сложни финансови въпроси, защото те няма да бъдат разбрани и възприети. Лесено можеш да обсъдиш разликата в цените на различните марки зърнена закуска. Идеята е да създадеш на децата си правилно мислене и възприятие за парите.

Когато децата ти малко повече, може да обясниш логиката зад спестяванията, инвестициите, благотворителността и т.н.

5. Не се карайте за пари пред децата си

Позволете на децата си да бъдат свидетели на конструктивни дискусии, свързани с парите. Ако обсъждате колко пари е редно да струва почивката ви, нови мебели или дори вечерята в ресторант, не се карайте. Подгответе се и обсъдете възможностите, недостатъците на по-големите разходи. Идеята да правите децата си част от тези разговори е те да разберат как се обсъждат пари и отношенията се запазват, дори да не сте на едно мнение с половинката си.

6. Избягвай да правиш импулсивни покупки пред децата си

Когато правиш множество импулсивни покупки пред децата си, те остават с впечатление, че не е необходимо разходите да бъдат планирани. Обмисляй покупките си гласно пред децата си. Планирай и изчакай, ако е необходимо. Дай добър пример на децата си.

7. Освобождаваш детето си от отговорността му за парите

Когато освобождаваш детето си от финансова отговорност, то се учи, че няма последствия от действията му. Говори с детето си, когато похарчи парите си за рождения ден, с които е трябвало да си купи ролери за бонбони например. Не възстановявай средствата и изчакай преди ти да платиш за новите ролери. Нека детето има възможност да обмисли дали е добре да харчи собствените си пари за това следващия път.

Ако изпращаш някои от тези сигнали за парите на детето си, замисли се дали не изграждаш лоши финансови навици. Опитай да обясняваш и възпитаваш отношение към парите и процеса на печелене и харчене.

Ако пък искаш да зарадваш детето си и да си спокоен, че винаги, когато то има нужда от нещо, ще можеш да му го осигуриш, кандидатствай за Бяла Карта. Тя е достъпна кредитна карта, която няма такса за издаване и преиздаване, няма годишна такса за обслужване, както е и без такси при теглене на пари от банкомат, при плащане на ПОС и онлайн. Бяла Карта не ти струва нищо, когато не я използваш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш