Кандидатствай Вход
Мобилните портфейли и как работят те

Мобилните портфейли и как работят те

Портфейлът ти препълнен ли е от всякакви кредитни и дебитни карти, шофьорска книжка, карти за лоялност и какво ли още не? Вероятният отговор е да. Ако го сложиш в джоба си или в чантата, винаги заема толкова място, че създава неудобство. Искал ли си понякога просто да си грабнеш ключовете и телефона и да не мислиш за всички останали подробности, които трябва да носиш със себе си? Ако да, тогава тази статия е точно за теб.

Решихме да разкажем за мобилните портфейли, защото тяхната популярност се увеличава все повече и предлага удобството, което много от нас търсят. Освен това, ако разполагаш с кредитна карта много лесно можеш да зареждаш това портмоне с пари и да пазаруваш буквално без да се налага да правиш каквото и да е.

Какво е мобилният портфейл (mobile wallet) ?

Това е виртуален портфейл, който наподобява възможностите на кредитната карта. В него предварително се зарежда определена сума пари и управлението на тези средства се извършва чрез мобилния ти телефон. В много от мобилните портфейли можеш да съхраниш информацията за кредитните карти, с които разполагаш и с един клик през приложението да „пълниш“ портфейла при необходимост. Мобилните портфейли осигуряват удобен начин за потребителите да извършват плащания в магазина и могат да бъдат използвани при пазаруване при определени търговци.

За да се използва услугата „мобилен портфейл“ е достатъчно да се изтегли определено приложение и да се създаде потребителски профил в него. В последствие от профила си ти можеш да управляваш твоите средства в портфейла.

Тъй като дигиталният портфейл използва технология, с която разполагаш (в случая мобилен телефон), той позволява при определени търговци да извършиш разплащане само с доближаване на телефона до специално устройство на касата на магазина. Така не се налага да търсиш кредитни или дебитни карти. Това е така наречената NFC технология, която позволява на мобилното устройство да се свърже автоматично и да обменя информация с друго устройство, което използва същата технология.

Съществуват много мобилни приложения, които предлагат услугата „мобилен портфейл“. Но кой точно да избереш е решение, което трябва да бъде съобразено с нуждите ти и с възможностите на устройството, което имаш. Има приложения, които могат да бъдат използвани само за захранване с пари и разплащания. Други дават опцията за превеждане на средства към други мобилни портфейли. Има и такива, които позволяват цялостно управление на сметките ти.  

Най-популярните мобилни портфейли

Четирите най-популярни мобилни портфейла са PayPal, Apple Pay, Android Pay и Samsung Pay. Но докато PayPal може да работи с почти всички мобилни телефони, Android Pay и Samsung Pay могат да бъдат използвани само през определени устройства. Всеки един от изброените мобилни портфейли са съвместими с всички кредитни и дебитни карти. Това ги прави широко популярни и използвани.

Повечето мобилни портфейли са безплатни, което означава че могат да бъдат инсталирани и използвани без никакви такси. Възможно е дори да използваш повече от един мобилен портфейл, ако пожелаеш. Но преди да избереш твоят портфейл, обмисли за какви карти ще ти е нужен:

  • Кредитни и дебитни карти – основната функция на дигиталния портфейл е да съхранява информацията за твоите кредитни или дебитни карти. Друга негова функция е да дава възможност да се извършват разплащания чрез мобилният телефон.
  • Карти за лоялност – Тези карти ти дават възможност да печелиш отстъпки или дори да пазаруваш безплатно определени продукти  и почти всеки магазин предлага вече такива. Затова е много лесно да събереш голямо количество карти, които да препълнят портфейла ти. Затова най-големите компании-разработчици на мобилни портфейли ти дават опцията да управляваш картите си за лоялност.
  • Гифт карти – много вероятно е да забравиш да използваш гифт картата си и нейният срок на валидност да изтече. Всъщност за 2015 година, само в Америка,  над един милиард гифт карти не са били използвани. Най-добрите мобилни портфейли дават решение и на този проблем, предлагайки опция за управление на тези карти.

И накрая е редно да поговорим за това, безопасно ли е използването на мобилните портмонета.

Много от потребителите на мобилни телефони се притесняват да използват това приложение, защото се страхуват за сигурността на своите средства. Всъщност най-добрите разработчици на дигитални портфейли залагат на изключително високи технологии при разработката на своите приложения, включително технологии за токенизация и криптиране. Това прави използването на дигитално портмоне по-сигурно от физическото използване на кредитната карта.

Единственото, което би могло да създаде предпоставка за злоупотреба с мобилния портфейл е ако си изгубиш телефона. Затова , ако използваш подобно приложение, не забравяй да защитиш телефона си с парола.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш