Кандидатствай Вход
Мобилните портфейли и как работят те

Мобилните портфейли и как работят те

Портфейлът ти препълнен ли е от всякакви кредитни и дебитни карти, шофьорска книжка, карти за лоялност и какво ли още не? 

Вероятният отговор е да и ако го сложиш в джоба си или в чантата винаги заема толкова място, че ти създава неудобство. 

А искал ли си понякога просто да си грабнеш ключовете и телефона и да не мислиш за всички останали неща, които трябва да носиш със себе си?

 Ако да, тогава тази статия е точно за теб.

Решихме да разкажем за мобилните портфейли и как работят те, защото тяхната популярност се увеличава все повече в България, тъй като предлагат удобството, което много от нас търсят. 

Освен това, ако разполагаш с кредитна карта много лесно можеш да зареждаш това портмоне с пари и да пазаруваш буквално, без да се налага да правиш каквото и да е.

Какво е мобилният портфейл (mobile wallet)?

Това е виртуален портфейл, който наподобява възможностите на кредитната карта. В него предварително се зарежда определена сума пари и управлението на тези средства се извършва чрез мобилния ти телефон. 

В много от мобилните портфейли можеш да съхраниш информацията за кредитните карти, с които разполагаш и с един клик през приложението да „пълниш“ портфейла при необходимост. 

Те осигуряват удобен начин за потребителите да извършват плащания в магазина и могат да бъдат използвани за пазаруване при определени търговци.

За да се използва услугата „дигитален портфейл“ е достатъчно да се изтегли определено приложение и да се създаде потребителски профил в него. 

В последствие от профила си ти можеш да управляваш твоите средства в него.

Тъй като дигиталният портфейл използва технология, с която разполагаш (в случая смарт телефон), той позволява при определени търговци да извършиш разплащане само с доближаване на телефона до специално устройство на касата на магазина. Така не се налага да търсиш кредитни или дебитни карти.

Това е възможно благодарение на така наречената NFC технология, която позволява на мобилното устройство да се свърже автоматично и да обменя информация с друго устройство, което използва същата технология.

Съществуват много мобилни приложения, които предлагат услугата, но кое точно да избереш е решение, което трябва да бъде съобразено с нуждите ти и с възможностите на устройството, което имаш. 

Има приложения, които могат да бъдат използвани само за захранване с пари и разплащания. Други дават опцията за превеждане на средства към други мобилни портфейли. 

Има и такива, които позволяват цялостно управление на сметките ти (извършване на плащания при онлайн и физическо пазаруване, банкиране и т.н., и т.н.)

Най-популярните мобилни портфейли

Четирите най-популярни дигитални портфейла са: PayPal, Apple Pay, Android Pay и Samsung Pay. 

Но докато PayPal може да работи с почти всички мобилни телефони, Android Pay и Samsung Pay могат да бъдат използвани само през определени устройства. 

И четирите изброени мобилни портфейли са съвместими с всички кредитни и дебитни карти. Това ги прави широко популярни и използвани.

Повечето мобилни портфейли са безплатни, което означава, че могат да бъдат инсталирани и използвани без никакви такси. 

Възможно е дори да използваш повече от един мобилен портфейл, ако пожелаеш.

Но преди да избереш твоят портфейл, обмисли за какви карти ще ти е нужен:

За кредитни и дебитни карти: Основната функция на дигиталния портфейл е да съхранява информацията за твоите кредитни или дебитни карти. 

Друга негова функция е да дава възможност на потребителите да извършват разплащания чрез своя мобилен телефон.

За карти за лоялност: Тези карти ти дават възможност да печелиш отстъпки или дори да пазаруваш безплатно определени продукти и почти всеки магазин предлага вече такива. 

Затова е много лесно да събереш голямо количество карти, които да препълнят портфейла ти. Ето защо най-големите компании - разработчици на мобилни портфейли ти дават опцията да управляваш картите си за лоялност.

За гифт карти: Много вероятно е да забравиш да използваш гифт картата си и нейният срок на валидност да изтече. Всъщност за 2015 година, само в Америка, над един милиард гифт карти не са били използвани

Най-добрите мобилни портфейли дават решение и на този проблем, предлагайки опция за управление на тези карти.

Безопасно ли е използването на мобилните портмонета?

Много от потребителите на мобилни телефони се притесняват да използват това приложение, защото се страхуват за сигурността на своите средства. 

Всъщност, най-добрите разработчици на дигитални портфейли залагат на изключително високи технологии при разработката на своите приложения, включително технологии за токенизация и криптиране.

Това прави използването на дигиталното портмоне по-сигурно от физическото използване на кредитната карта.

Единственото, което би могло да създаде предпоставка за злоупотреба е ако си изгубиш телефона. 

Затова, ако използваш подобно приложение, не забравяй да защитиш мобилния си телефон с надеждна парола.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш