Кандидатствай Вход
Могат ли парите да носят финансовото щастие

Могат ли парите да носят финансовото щастие

  • Бяла Карта
  • 23.07.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1026

В своята книга "Всички пари в света: какво най-щастливите хора знаят за приходите и разходите", Лаура Вандеркам казва, че много хора са недоволни от себе си във финансов план, защото имат грешна представа за парите.

За тях от ранна възраст ни се казва, че не могат да купят щастие. Всички сме чували истории за победители от лотарията, чиито огромни печалби са им донесли много повече нещастие, отколко щастие. Трябва да добавим и десетки, ако не и стотици примери за знаменитости, които след като са станали известни и богати са се самоунищожили, отдавайки се на зависимости и пороци.

Според някои обаче, всички тези истории са само капка в морето и всъщност парите могат да носят щастие. Така ли е наистина?

В един свят с милиарди души, можеш да намериш много истории, които да подкрепят всяка теория. Фактът е, че парите са основно средство за обмен. А това означава, че когато имаш пари, няма да се тревожиш за сметките за отопление през зимата, за доброто образование и обучение на децата си или пък за резервацията за така мечтаната почивка.

Онова мъничко условие, което ще определи дали парите ще ти донесат щастие, или нещастие, е умението да ги управляваш правилно.

Ключът към използването на парите

Да се върнем на Лаура Вандеркам и нейната книга "Всички пари в света: какво най-щастливите хора знаят за приходите и разходите".  Авторката на книгата е прекарала години в интервюта с финансово успели хора, за да разбере какво отличава милионерите от хората, които не умеят да управляват добре финансите си. И намерила отговор на този въпрос! Ключът към използването на парите е просто да промениш начина, по който мислиш за тях.

Грешка е да мислиш за парите само като количество и да ги сравняваш с това, което другите притежават. Парите нямат стойност сами по себе си. Правилното възприятие за парите е като инструмент, като средство за придобиване, развитие и грижа за нещата, които ти носят радост.

Трите предпоставки на богатството

Според Лаура Вандеркам, че най-щастливите хора действат чрез принцип, известен като Трите предпоставки на богатството. Преди да попиташ кои са тези предпоставки, ето:

  • Първата предпоставка за богатство: Имам достатъчно. Има хора, които имат повече, но и много, които имат по-малко.
  • Втората предпоставка на богатството: Ако искам повече пари, отколкото сега, за да постигна големи цели, мога да разбера как да ги постигна.
  • Третата предпоставка за богатство: Всеки лев е избор. Как го печеля и го харча зависи от мен.

Според изследвания, човешкото щастие в повечето случи се измерва в сравнение с другите хора. Чувстваме се богати, ако имаме по-голяма къща или по-хубава кола от нашите съседи или познати. Практически обаче, ти избираш групата, с която да се сравняваш.

Важно е да настроиш собствените си цели.

Никой не може да посочи точен списък с целите, към които всички трябва да се стремим. Както за един основна цел в живота би могло да бъде да си купи дом и да изгради здраво и щастливо семейство, така за друг най-важната цел на света би могла да е да пътешества колко може повече. Всеки човек сам подрежда приоритетите си и онези цели, чието постигане биха го направили щастлив.

 А за да сбъднеш целите си, трябва да мислиш за парите като инструмент за постигане на щастие. Те са у теб само, за да ти помогнат да си купиш твоите цели. Отвори съзнанието си за всякакви опции и способи за генериране на пари за постигане на щастието си. Ако точно сега нямаш заделена сумата, необходима за лятната почивка, без която не би бил щастлив и продуктивен, трябва ли да пропуснеш лятото? Не. За такива случаи я има Бяла Карта.  Това е кредитната карта, с която във всеки момент можеш да разчиташ на до 3000 лева и няма да ти коства нищо допълнително, ако не я използваш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш