Кандидатствай Вход
На каква възраст имаме най-много разходи?

На каква възраст имаме най-много разходи?

  • Бяла Карта
  • 28.01.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 860

Според скорошно проучване, проведено от кредитната компания ClearScore, има една година в живота ти, в която най-вероятно ще похарчиш най-много пари. Няма да поддържаме напрегнато любопитството ти и ще ти кажем веднага коя е тя - когато си на 31 години.

Вече не се считаш за млад възрастен, 31 обикновено се счита за стабилна възраст за възрастни - което има смисъл, когато смяташ колко пари ще трябва да похарчиш.

След проучване на 3 000 клиенти, ClearScore успява да разбере, че средно на 31-годишна възраст изразходваме около 60 000 долара в една година. Разбира се, данните за нашата страна са различни, но това съвсем не означава, че тази възраст наистина не е една от най-скъпоструващите в живота на един човек.

Или с други думи, по-добре започни да спестяваш в твоите 20 години, отколкото да чакаш следващото десетилетие от живота ти. Така поне малко ще се подготвиш за периода, в който се очаква да имаш изключително високи разходи.

Но не оставай с грешното впечатление, че 31-годишните просто пропиляват спестяванията си за забавления. Оказва се, че годината е пълна със скъпи специални поводи, които изискват значително инвестиране на парични средства. Най-вероятно вече се сещаш за поне 2 такива събития, които биха изисквали доста голяма сума пари.

Какъв би могъл да е най-големият разход в тази възраст? Сватбата, разбира се.

Според ClearScore, 27% от анкетираните казват, че сключването на брак е най-скъпото събитие на 31-вата година от живота им. И може би са напълно прави. Подобно събитие се случва веднъж в живота и почти всеки човек иска да го направи незабравимо. Дори и това да коства цяло състояние не само на двойката младоженци, но и на семействата им.

Купуването на къща също е сред разходите, които са задължаващи и високи в тази възраст. 25% смятат, че именно закупуването на ново жилище е най-големият разход в подобна възраст. В почти всички случаи, този разход е свързан с вземането на кредит.

Какво следва? Разбира се, раждането и отглеждането на деца. Бебетата също са доста скъпи „начинания“, свързани с изразходване на всички насъбрани до момента спестявания. Поне така смятат 20% от анкетираните във въпросното проучване.

Може би очаквано, но меденият месец също се нарежда сред топ разходи, ако си на възраст 31 години. 14% от анкетираните твърдят, че ходенето на меден месец е най-големият разход за годината. Ако държиш след скъпата и грандиозна сватба да заминеш за 2 седмици в далечна екзотична държава, то меденият месец наистина може да се окаже най-големия разход за годината.

Докато ти може би си изненадан от скандалните разходи за живот на 31-годишна възраст, Джъстин Базини, главният изпълнителен директор на ClearScore, не е толкова изненадан.

Той казва пред Business Insider: "Много от големите събития в живота са склонни да се случват заедно в кратък период, така че не сме шокирани да открием колко много хората харчат по време на най-скъпата си година."

Добрата новина е, че в повечето случаи родителите на 31-годишните помагат да намалят тежестта на подобни разходи. 33% от 25-34-годишните свидетелстват, че все още получават финансова помощ от родителите си. В нашата страна, процентът най-вероятно е сходен.

Според проучването, винаги можеш да разчиташ на кредитната си карта, както 20% от британците под 34-годишна възраст, които правят точно това, когато са в затруднен финансово период. Именно кредитната карта им помага да преодолеят спънките, които срещат и да продължат напред към постигането на целите си. Кредитната карта цели да покрие неочакваните и непредвидени разходи, които изникват в живота ни, без значение от възрастта ни.

Точно такава е и Бяла Карта – кредитната карта, с която можеш да пазаруваш навсякъде, в това число и в чужбина. Бяла Карта е небанкова кредитна карта, която не те утежнява с десетки банкови такси. За разлика от много кредитни продукти на пазара, Бяла Карта е напълно безплатна за получаване. Освен това си остава безплатна и ако не я използваш. Дори да решиш няколко месеца просто да я държиш в портфейла си и да чакаш точния момент да платиш с нея, тя не ти коства никакви разходи. Можеш да кандидатстваш за нея онлайн или по телефон, а ние ще я доставим безплатно на адреса ти. Освен че ще бъде твой верен помощник във всяко хубаво и лошо събитие в живота ти, Бяла Карта ще ти помогне да подобриш кредитната си история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш