Кандидатствай Вход
На какво не трябва да вярваш, когато става дума за пари?

На какво не трябва да вярваш, когато става дума за пари?

Злонамерените хора не спят. Когато става дума за измама с пари и лични данни, много хора не вярват, че може да попаднат в капана на измамниците. Истината обаче е, че те стават все по-умели в представянето си и изпипват всичко до най-малкия детайл

И – да, ти също можеш да станеш жертва на такива престъпни намерения. 

Почти всеки трети американец твърди, че е получавал съмнителни съобщения, целящи да го накарат да плати някаква сума, или да предостави лични данни. Подобни измами са често срещана практика и в България. 

Добрата новина е, че има действия, които можеш да предприемеш, за да се предпазиш от фишинг измами. Ето на какво не трябва да вярваш, когато става дума за пари.

Твоята банка няма ти изпрати следния SMS

„Последвай този линк, ако имаш нужда от кредит“. Няма уважаваща себе си банка, която да изиска от теб лични данни, без да е сигурна, че са защитени добре. 

Възможно е да получиш SMS от финансово дружество, в което те уведомяват за нови продукти и услуги или промоционални предложения, но със сигурност няма да те накарат да последваш връзка, в която да предоставиш личните си данни. 

Ако получиш такова съобщение, най добре провери информацията на сайта на финансовата компания. Ако прецениш, може да се обадиш на телефон, който е обявен на сайта на дружеството, а не е посочен в текстовото съобщение.

Безлихвените кредити за безработни лица не се предлагат по email, телефон или с SMS

В хаоса около правителствените мерки, свързани с икономическите последствия от пандемията, измамниците започнаха да „предлагат“ безлихвени кредити по email и с SMS. 

Разбира се, в съобщението задължително има линк, водещ към уебстраница, приличаща на истинският сайт на някоя финансова институция. А там, потребителят е поканен да предостави личните си данни, за да се възползва от безлихвен заем. 

Бъди внимателен, когато получаваш съобщения от финансови институции, които те канят да се възползваш от безлихвен продукт. Вместо да следваш линковете в email-а, по-добре влез на сайта като го изпишеш директно в браузър. 

Ако наистина дружеството предлага безлихвен кредит, там задължително ще има публикувана информация за това.

От другата страна на телефонната слушалка може да не стои този, който си мислиш

Както могат да правят огледални сайтове, приличащи досущ на реалните уебстраници на финансовите дружества, така измамниците могат да маскират телефонния си номер да наподобява значително този на твоята банка. 

Ако не очакваш специално обаждане от институция – административна или банкова, бъди внимателен когато предоставяш твои лични данни по време на такова обаждане.

Попитай многократно кой се обажда, поискай идентификационна информация за служителя, а ако може дори прекрати обаждането и набери съответната институция директно на клиентския номер, посочен в сайта им.

Защити кредитната си карта от измами

Когато става дума за измами с кредитни карти, много хора не вярват, че на тях може да се случи. Истината обаче е, че измамниците стават все по-умели и всеки може да попадне в капана им. 

Когато става дума за сигурността ти, можеш да предприемеш няколко мерки, които да защитят парите и данните на твоята кредитна карта.

Ето кои са те: 

  • Съхранявайте кредитната си карта на сигурно място
  • Запомни ПИН кода на картата си и не го записвай никъде. 
  • Не споделяй ПИН кода на картата си с никого
  • В случай на кражба или загуба на твоята кредитна карта, веднага се свържи с картоиздателя и блокирай картата си дистанционно, ако това е възможно.
  • Преглеждай извлеченията по кредитната си карта ежемесечно. По този начин ще можеш да реагираш, ако забележиш неправомерна трансакция. В случай, че има нещо нередно, подай сигнал към финансовата институция, издател на картата ти.
  • Не въвеждай данните на картата си в сайтове без https протокол за сигурност.
  • Не запаметявай данните на картата си в недостоверни сайтове.
  • Твоят картоиздател никога няма да поиска да попълваш или диктуваш всички данни на твоята кредитна карта. Подобни практики има голям шанс да са измамни.
  • Избягвай да използваш обществена интернет връзка или компютри, за да пазаруваш онлайн или да проверяваш своето онлайн банкиране. 

При каквито и да било съмнения за обаждане, SMS или email, свързан с Бяла Карта, незабавно се обади на телефон 0700 20 140 или ни пиши на email: help@bialakarta.bg. Това са официалните ни средства за кореспонденция. Можеш да се довериш и на чат-канала в нашия уебсайт – www.bialakarta.bg.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш