Кандидатствай Вход
На какво не трябва да вярваш, когато става дума за пари?

На какво не трябва да вярваш, когато става дума за пари?

  • Бяла Карта
  • 15.07.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 931

Злонамерените хора не спят. И – да, ти също можеш да станеш жертва на такива престъпни намерения. Почти всеки трети американец твърди, че е получавал съмнителни съобщения, целящи да го накарат да плати някаква сума, или да предостави лични данни. Подобни измами са често срещана практика и в България. Добрата новина е, че има действия, които можеш да предприемеш, за да се предпазиш от фишинг измами. Ето 5 често срещани форми, които финансовите престъпници използват.

Твоята банка няма ти изпрати следния SMS:

„Последвай този линк, ако имаш нужда от кредит“. Няма уважаваща себе си банка, която да изиска от теб лични данни, без да е сигурна, че са защитени добре. Възможно е да получиш SMS от финансово дружество, в което те уведомяват за нови продукти и услуги или промоционални предложения, но със сигурност няма да те накарат да последваш връзка, в която да предоставиш личните си данни. Ако получиш такова съобщение, най добре провери информацията на сайта на финансовата компания. Ако прецениш, може да се обадиш на телефон, който е обявен на сайта на дружеството, а не е посочен в текстовото съобщение.

 

Безлихвените кредити за безработни лица не се предлагат по email, телефон или с SMS

В хаоса около правителствените мерки, свързани с икономическите последствия от пандемията, измамниците започнаха да „предлагат“ безлихвени кредити по email и с SMS. Разбира се, в съобщението задължително има линк, водещ към уебстраница, приличаща на истинският сайт на някоя финансова институция. А там, потребителят е поканен да предостави личните си данни, за да се възползва от безлихвен заем. Бъди внимателен, когато получаваш съобщения от финансови институции, които те канят да се възползваш от безлихвен продукт. Вместо да следваш линковете в email-а, по-добре влез на сайта като го изпишеш директно в браузър. Ако наистина дружеството предлага безлихвен кредит, там задължително ще има публикувана информация за това.

От другата страна на телефонната слушалка може да не стои този, който си мислиш

Както могат да правят огледални сайтове, приличащи досущ на реалните уебстраници на финансовите дружества, така измамниците могат да маскират телефонния си номер да наподобява значително този на твоята банка. Ако не очакваш специално обаждане от институция – административна или банкова, бъди внимателен когато предоставяш твои лични данни по време на такова обаждане. Попитай многократно кой се обажда, поискай идентификационна информация за служителя, а ако може дори прекрати обаждането и набери съответната инситуция директно на клиентския номер, посочен в сайта им.

При каквито и да било съмнения за обаждане, SMS или email, свързан с Бяла Карта, незабавно се обади на телефон 0700 20 140 или ни пиши на email: help@bialakarta.bg. Това са официалните ни средства за кореспонденция. Можеш да се довериш и на чат-канала в нашия уебсайт – www.bialakarta.bg.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш