Кандидатствай Вход
10 начина да пестиш пари, ако си “градски човек”

10 начина да пестиш пари, ако си “градски човек”

  • Бяла Карта
  • 23.06.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 798

Макар и много хора да не са любители на големите градове, повечето признават, че именно животът в града им дава това, от което имат нужда в професионален и личен план. Социалният живот, забавленията, разнообразието и забързаното ежедневие в един момент се превръщат в рутина, от която никой не иска и не търси начин да избяга. Градският живот всъщност се харесва най-вече на младите хора. Дори понякога да търсят бягство в провинцията, не след дълго младежите отново се завръщат с нестихваща енергия в големия град, за да грабят с пълни шепи от градското изобилие. Къде обаче се крие уловката тук и кое е това нещо, с което много млади хора трудно се справят в града? Разбира се - балансирането на личните финанси и спазването на определен бюджет.

Когато живееш в голям град осъзнаваш колко скъпо може да излизат ежедневните ти удоволствия, скромната ти квартира, посещенията на ресторанти, забавленията с приятели.

Не само, че всичко е с по-висока цена, но има толкова много неща, които искаш да опиташ, че на всеки ъгъл те дебне изкушение, за което да изхарчиш поредните си спестявания. Винаги има неща, по които да се харчат пари: спешни неща за закупуване, нови неща, които да се видят, събития, които да се посетят, апетитни неща за ядене и пиене, които да опиташ с приятели. Възможностите за харчене на пари са навсякъде, където погледнеш. Въпреки това, има шанс да живееш в града и да не банкрутираш, стига да си налагаш сам правила и дисциплина. Номерът е да знаеш какво харчиш, да се възползваш напълно от всичко, което градът предлага, и да избягваш изкушенията, дебнещи отвсякъде.

Спри да плащаш за удобство: добре е да се замислиш, дали наистина е задължително да живееш в голям и модерно обзаведен апартамент на свръх висока цена? Може би наемът, който плащаш ежемесечно за този лукс е прекалено висок и може да инвеситраш тези пари в нещо, което наистина ще ти е от полза. Същата би била ситуацията и със скъпата квартира в центъра на града. Разбира се, когато живееш в центъра на големия град, имаш много удобства на една ръка разстояние. За сметка на това обаче имаш високи разходи за квартира, които могат да бъдат спестени при желание от твоя страна, ако си пренаредиш приоритетите.

Наеми място, което можеш да си позволиш. Както се спомена и в предната точка - по-разумно е да не пръскаш огромни супи, за да живееш в хубав апартамент в центъра, заради който да пестиш средства от хубава храна на края на месеца. В повечето градове това означава, че несъмнено ще трябва да пожертваш нещо, за да разбереш какво е най-важно и без какво можеш да живееш.

Не е необходимо да имаш всичко: Ако живееш в града, имаш много опции за забавления както през уикенда, така и през делничните дни. Това означава, че не е задължително да продължаваш да плащаш такси за всевъзможни кабелни телевизии, изключително бърз интернет, допълнителни спортни програми и други. На практика интернет връзката ти е напълно достатъчна, за да се снабдяваш с ежедневната доза новини, развлекателни програми, музика, а дори и кино. Плюс това, с толкова много опции като Apple TV, Netflix и Hulu, нуждата от традиционната телевизия става все по-малко необходима.

Използвай обществен транспорт, велосипед или върви пеша. Това е едно от малкото евтини удобства, които градът може да предложи! Градският транспорт е по-добра опция от много гледни точки, но най-вече, защото е значително по-евтин. Велосипедът освен, че ще ти спести пари, ще ти помогне да поддържаш добра физическа форма.

Намери безплатни начини да се развличаш: Можеш да се абонираш за различни бюлетини за безплатни местни събития, музикални шоу програми и фестивали. А дори и без абонамент, просто можеш да се ослушваш за някое интересно градско събитие - такива има винаги и в изобилие. Градът крие множество възможности да си изкараш чудесно и без да харчиш половината си заплата за нощен живот.

Преоткривай нови места: Нещо, което със сигурност важи за градовете е, че не е нужно да търсиш забавление. То само те намира. Дори да тръгнеш на разходка в парка, може да попаднеш на някое интересно събитие или фестивал.

Не се връзвай на всички промоции: Всички тези промоционални оферти за ниски цени понякога могат да се окажат капан за месечния ти бюджет. Имай предвид, че не всяка промоция означава ниска цена и в повечето случаи импулсивните покупки няма да ти донесат дълготрайно удовлетворение. 

Донеси си обяд на работа: Не е нужно всеки ден да плащаш за обяд от близкия ресторант, ако можеш да си готвиш предварително и да си носиш от вкъщи. По този начин ще спестиш не малко пари.

Можеш да си правиш кафе от вкъщи: Точно така - ако се снабдиш с добра кафемашина и голяма термо чаша, не е задължително да пиеш всеки път кафе от скъпо заведение, докато си на разходка или на работа. Можеш просто да си носиш кафето в чаша навсякъде, където ходиш.

Научи се да казваш “не”: Ако една петък вечер откажеш да излезеш с приятелите си, светът няма да свърши, но пък ще спестиш пари. А партитата в големия град никога не приключват, така че със сигурност няма да изпуснеш.

И докато се опитваш да спестяваш пари, живеейки в големия град, кредитна карта Бяла Карта е на твое разположение, за да теглиш пари когато поискаш. С кредитна карта Бяла Карта ще можеш да се справяш с финансовите предизвикателства и да покриваш изненадващи и спешни разходи. А хубавото е, че няма да плащаш такси за издаване на пластиката, нито за обслужването й.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш