Кандидатствай Вход
Най-сериозните финансови грешки, които младите хора правят

Най-сериозните финансови грешки, които младите хора правят

Нормално е младите хора, които нямат чак такъв опит в планирането на своите приходи и разходи, както и създаването на адекватен личен бюджет, да допускат повече финансови грешки от своите родители например. 

Ситуацията обаче може да стане по-неприятна, ако въпросните грешки са твърде сериозни или често повтарящи се, и застрашават финансовата сигурност и като цяло бъдещето на младежа. Независимо дали си човек, намиращ се в 20-те си години, или пък си родител на такъв човек, днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. 

В следващите редове ще бъде изведена полезна информация относно това кои са главните финансови грешки, правени от младите хора, и как е възможно те да бъдат избегнати.

Най-сериозните финансови грешки които младите правят

Не си съставят бюджет

Още в първото изречение, споменахме неспособността на младите хора да съставят адекватен личен бюджет, на база на който да контролират изразходването на личните си финансови средства. 

Истината обаче е, че по-голямата част от тях дори и не се опитват да изградят такъв бюджет. За съжаление, младото поколение днес обвързва ежедневието си по-скоро с моментните удобства и удоволствия, с неспазването на никакви правила и с живеенето за мига. 

Нещата биха стояли по съвсем различен начин, ако младежите поне правеха усилия за съставянето на бюджет, който да следват през съответната седмица или месец. Един такъв бюджет (дори и не съвсем прецизно направен) ще предотврати доста неразумни харчове и до някаква степен ще им помогне да не изпадат в кризисни от финансова гледна точка ситуации.

Нямат спестявания

Нежеланието за планиране и внимателно управление на финансовите средства съвсем логично води и до следващата често допускана грешка от младите хора. А тя е свързана именно с липсата на лични спестявания, които да могат да бъдат използвани в извънредни ситуации. 

Спестяванията са ключов фактор, гарантиращ финансовата сигурност и спокойствие на всеки един човек. Защото винаги в живота могат да възникнат ситуации, изискващи правенето на спешни и непредвидени разходи. 

Независимо дали става въпрос за медицински, бизнес или някакъв друг тип разходи. Ако нямаш налични спестявания, ще ти бъде много трудно да излезеш от подобни ситуации и проблемите е възможно да се задълбочат още повече. 

Харчат парите си за желания, а не за нужди

Понякога младите хора не разбират как наглед малки покупки и разходи могат да се натрупат и във времето да окажат силно негативно влияние върху личните им финанси. От кутията цигари до традиционното вечерно излизане с приятели в бар или дискотека – всичко това несъмнено изисква разходи от твоя страна. 

И ако например разходите за едно посещение на дискотека не ти се струват чак толкова големи, то положението става по-различно при регулярно повтаряне на въпросното излизане за сравнително кратък период от време. 

Докато забележиш негативната тенденция, вероятно вече ще си изразходвал значителна част от наличните си средства за месеца. Когато си доставяш подобни малки удоволствия, ти препоръчваме предварително да преценяваш колко точно ще ти струват те и дали можеш да си ги позволиш в настоящия момент.

Не пазаруват на промоция

Необръщането на внимание на възможностите за промоционални покупки и специални намаления е друга грешка, която младежите правят. Истината е, че около теб има толкова много възможности за покупки на изгодни цени, че ако се възползваш максимално от тях, би могъл да ограничиш дори двойно своите разходи. 

Редовни промоции на артикули в големите търговски вериги, специални намаления за определени празници и поводи, карти за намаление в обществения транспорт и т.н. 

Не планират

В днешно време младите хора често са обвинявани, че прекалено дълго живеят в домовете на своите родители. Макар подобно обвинение да има сериозни основания, нерядко се среща и обратният случай. 

А именно прекалено самоувереният младеж да се премести в самостоятелно жилище, без реално да е готов за това. Преди предприемането на такава стъпка трябва да си напълно сигурен, че можеш да се справиш от чисто финансова гледна точка. 

В противен случай вероятно отново ще ти се наложи да прибегнеш до помощ от родителите, поставяйки тях (а и себе си) в много по-сложна ситуация от досегашната.

Използват финансовите инструменти неразумно или избират неподходящите 

Добрата финансова култура изисква да познаваш финансовите продукти и как те могат да ти помогнат. Важно е да избереш правилен кредитен или друг финансов инструмент, с които да изградиш добра кредитна история. 

Разбира се, избягвай порочни практики като: 

  • теглене на големи кредити, които не можеш да си позволиш
  • непогасяване на кредит
  • забавени вноски по кредити и други

Последните могат да доведат до невъзможност за плащане на вноските и до проблемни кредити, с които да влошиш кредитната си история. В момента трябва да мислиш как да създадеш възможно най-добрата, за да изградиш добро финансово бъдеще. 

Един от подходящите инструменти за целта са кредитните карти. Разбира се, трябва да ги използваш разумно и стратегически. За да ти помогнем с това, виж кои са грешките, които да не допускаш.

Какви грешки правят младите с кредитни карти?

Разумното и стратегическо използване на първата кредитна карта може да отвори много финансови възможности. В същото време - безотговорната употреба на картата може да създаде проблеми. Виж кои са най-често срещаните грешки с кредитна карта, за да ги избегнеш

Плащане само на минималната вноска

Вариантите за изплащане на кредитната карата са описани в договора за кредит. Винаги чети внимателно условията и обърни внимание на потенциалните такси и лихви, които могат да ти бъдат начислени при плащане само на минималната дължима сума. 

Това ще те предпази от плащането на наказателни такси за закъснение, но на целия баланс по картата може да му се начисляват лихви. Подобна практика може да ти създаде трудности да изплатиш картата си. 

Използват кредитната си карта за неща, които не могат да си позволят

Когато имаш кредитна карта, можеш да се изкушиш да правиш покупки, които не можеш да си позволиш. Това крие опасността да не можеш да изплатиш картата си и да натрупаш дълг. Това от своя страна ще доведе до влошаване на кредитната история и потенциална невъзможност за взимане на друг кредит в бъдеще. 

Притежаване на много кредитни карти

В желанието си да привлекат клиенти, финансовите институции непрестанно добавят бонуси към кредитните карти. Това не бива  да те изкушава да вземеш кредитната карта. Някои кредитни карти имат годишни такси за обслужване, а притежанието на няколко такива ще утежни бюджета ти. 

Нека бъдем реалисти, вероятността да се възползваш от всички бонуси на кредитните карти е минимална. 

Също така, множеството кредитни карти могат да те объркат и да пропуснеш или забавиш плащане по някоя. Това може да влоши кредитната ти история. 

За да ти помогнем, виж как можеш да избегнеш най-честите грешки с кредитни карти.

Как младите да избегнат грешки с кредитни карти?

Младите хора могат да избегнат най-честите финансови грешки с кредитни карти, като се опитат да изградят бюджет, да харчат разумно. Това ще им даде възможност да изградят кредитна история.

 Важно е да избегнеш трите най-чести грешки с кредитни карти. Лесно е, само следвай тези правила.

Изплащай напълно задълженията си по кредитната карта

Това означава да платиш изразходваната сума плюс натрупаните лихви в посочените в договора ти за кредит срокове.

Използвай картата си само за нужни неща, които можеш да си позволиш

Непредвидени ситуации, спешни разходи или по-малки покупки - преди да направиш плащане с кредитната си карта помисли дали спада към изброените категории. Ако отговорът е „да“, направи покупката. В противен случай, помисли за друг вариант. 

Избери кредитна карта, подходяща за твоите нужди

Не е нужно да притежаваш много кредитни карти - имаш нужда само от правилната. Правилната кредитна карта е тази, която отговаря на твоите възможности и на потреблението ти. 

Ако търсиш кредитна карта, която няма годишна такса за обслужване, няма такса при теглене на пари в брой от банкомати в Европейския съюз, при плащане на ПОС и онлайн, избери Бяла Карта. 

Тази гъвкава и достъпна кредитна карта може да стои в джоба ти без да струва нищо, когато не си я използвал. В месеците, в които ти трябват пари, ще ти предостави необходимите финансови средства точно тогава, когато имаш най-голяма нужда от тях.

Разбира се, всеки един човек в определен момент е възможно да допусне грешка във финансов план. И нашата цел не е да съдим, а да помагаме на младите хора с каквото можем. 

Именно затова създадохме кредитна Бяла Карта – с кредитен лимит от 100 до 3000 лева - тя е  достъпна, гъвкава и удобна за използване кредитна карта. Кредитна карта, която ще е до теб в най-трудните моменти и може да ти помогне да изградиш добро финансово бъдеще.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш