Кандидатствай Вход
Не подозираш, че тези трикове пестят пари

Не подозираш, че тези трикове пестят пари

  • Бяла Карта
  • 17.07.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 797

С инфлацията в последните години, животът поскъпна, плавно, но осезаемо. Хората, които пестят по малко пари сега усещат, че им е по-трудно да заделят по средства, а тези, които едва свързват двата края със сигурност полагат още повече усилия…

Няма как да променим макроикономическата обстановка, но определено бихме могли да ти съдействаме с няколко полезни съвета как да редуцираш разходите си. Сигурни сме, че има някои практики за пестене на пари, за които дори не си се сещал:

1. Изчисти историята си на сърфиране.

Не знаем дали си се замислял за това, но историята на браузъра е средството, чрез което електронните магазини стигат до теб отново и отново, рекламирайки продуктите си. Това, съгласи се, е изкушаващо, защото чрез различни форми на ремаркетинг, магазините могат да ти показват отново и отново продукти, които вечче си разглеждал и наистина искаш. По-подредените онлайн търговци дори имат начин да ти предложат известно намаление на разглежданите от теб продукти. По този начин, рискуваш да бъдеш изкушен да купиш нещо, което веднъж вече си отложил като неспешно. Принципът на сервиране на тези реклами се основава на бисквитките, събирани от твоя браузър, докато сърфираш онлайн. Идеята на тези бисквитки е да запази част от информацията за твоите посещения в конкретни сайтове, за да може при следваща визита да ти отвори сайта по-бързо и евентуално – персонализирано. Ако обаче изградиш навик редовно да чистиш историята на браузъра си, с това ще лиши търговците от възможността да таргетират рекламите си към теб.

2. Намали яркостта на телевизора и екрана на компютъра.

Това не само ще помогне за здравето на очите ти, но и можеш да намалиш консумацията на енергия от съотвения екран с до 40%. Яркостта по подразбиране е настройката, която прави телевизора или компютърът да изглеждат добре в магазините. Това обаче пречи на зрението ти и харчи повече от парите ти.

3. Плащай в брой, не само с дебитна карта

Изследванията показват, че ако плащаш в брой, а не с дебитна карта, вероятно ще похарчиш по-малко. Причината? Когато плащаш с карта или онлайн, ти не осмисляш точно какво правиш. Реалният контакт с банкнотите те кара неосъзнато да ги цениш повече и да се стараеш да ги спестиш. Така премисляш два пъти дадена покупка, а не решаваш просто импулсивно да я платиш. За разлика от плащанията в кеш, трансакциите с пластики ти дават възможност да купуваш, каквото си поискаш, просто защото знаеш, че имаш средствата. Кредитните карти също улесняват импулсивното пазаруване. Но не и иновативната Бяла Карта – с нея можеш да плащаш не само на ПОС терминал, но и в кеш, без допълнителни такси. Бяла Карта ти позволява да теглиш пари от банкомат, без да ти начислява допълнителни разходи за това. Напротив – плащаш само лихвата си по изтеглената сума. Така отново разполагаш с пари в кеш и ще можеш да разчиташ на подсъзнанието ти да те спре преди да похарчиш излишни пари..

4. Изгради си добър кредитен рейтинг

Независимо дали имаш добра кредитна история, лоша кредитна история или несъществуваща такава, това не бива да е пречка в изграждането на добрия ти кредитен рейтинг. Добрият кредитен рейтинг ти е нужен, за да разчиташ вбъдеще на добри условия по ипотека или голям потребителски кредит. А добрите условия по подобни дългосрочни заеми определено ще ти спестят много пари. С Бяла Карта можеш лесно да постигнеш твоята добра кредитна история, стига да я използваш разумно и умерено.

5. Изчакай до края на месеца, преди да правиш големи покупки.

Това е интересна практика, която изисква известно време за приучване, но в последствие става естествено поведение. Когато получиш приход, плати фиксираните си задължения – наем, заем, сметки. Бъде пестелив през месеца и не бързай да се впускаш в покупки. Когато следващата ти заплата наближи, можеш да си позволиш желаните покупки без да изпитваш угризения и притеснения как ще изкараш месеца.

Освен това, на края на месеца често има големи намаления магазините.

6. Изпий своето сутришно кафе у дома

Обичаш кафе сутрин и не можеш без него? Не е и нужно да се разделяш с любимата си напитка. Но пак можеш да пестиш – като си правиш сутрешното кафе у дома. Ще забележиш разликата в разходите си още след месец – просто се старай да пиеш кафе от собствената си кафемашина и да си носиш такова и когато си навън.

7. Не робувай на марки

Знаеш ли, че понякога известната марка е единственото нещо, което оскъпява даден продукт – било той хранителен или не. Всеки скъп бранд днес има достатъчно качествен заместител, така че няма нужда да правиш компромиси с нуждите си.

8. Купи си воден филтър.

Ако пресметнеш колко пари даваш за минерална вода ежегодно, ще се впечатлиш от сумата. Да искаш да спестиш от това, не означава да спреш да пиеш вода. Направи еднократен разход за филтрираща система. Днес тези кани не са никак скъпи. Много бързо ще си възвърнеш инвестицията и ще започнеш да пестиш.

Както виждаш, възможностите да свиеш още малко бюджета си навсякъде около теб. Огледай се и избери тези неща, които няма да ти костват почти нищо, но ще ти спестят немалко.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш