Кандидатствай Вход
Нова година – ново начало. Усвояването на кои финансови навици ще ни донесе успех?

Нова година – ново начало. Усвояването на кои финансови навици ще ни донесе успех?

Всяка нова година се посреща от повечето хора с радост и надежда, с очаквания тя да е по-успешна от предходната такава и да донесе много успехи и хубави моменти. 

Трябва да знаеш обаче, че това как ще протече 2018 година до голяма степен зависи от самия теб, твоите действия и нагласи. Особено когато става въпрос за финансовия аспект на нещата. 

Преходът към новата година е един добър период в живота да осмислиш досегашните си грешки и да си изградиш навици, които ще ти донесат финансова сигурност и благополучие в дългосрочен план. 

Нова година – ново начало. Усвояването на кои финансови навици ще ти донесе успех?

Изготвяне на месечен бюджет 

Ако все още не си усвоил подобна практика, е крайно време да го направиш. Месечният бюджет е изключително полезен инструмент от гледна точка по-доброто планиране на приходите и разходите, както и адекватното разпределение на наличните средства. 

От една страна, редовното му изготвяне ще те държи в течение с цялостното ти финансово състояние и ще ти показва най-добрите опции и възможности, които имаш в близко бъдеще. От друга страна, коректното следване на този месечен бюджет ще повиши твоята финансова дисциплина, предпазвайки те от грешки и затруднени ситуации. 

Преимуществата на месечния бюджет са много и ти самият ще се увериш в тях още в първите месеци след усвояването на навика за изготвянето му.

Превръщане на спестяването в постоянна практика 

Спестяването е друг навик, който е хубаво да усвоиш през тази година на живота ти. Той ще бъде от голямо значение за теб, особено ако все още не си заделил известно количество „бели пари за черни дни“

Наличието на спестявания е най-сигурното спасение при възникване на проблеми и извънредни ситуации. За да ги натрупаш обаче, е нужно да си постоянен и спестяването да се превърне в почти автоматично действие за теб. 

Ще бъдеш изненадан колко добри резултати можеш да постигнеш, ако всеки месец си предвиждаш отделянето на сума пари (дори и да е много малка) за тази цел.  

Контролиране на емоционалните покупки 

Емоционалните покупки безспорно са един от най-сериозните проблеми пред всеки човек, стремящ се към постигане на финансова дисциплина. А най-лошото в подобен тип покупки е, че те обикновено са свързани с артикули, които впоследствие се оказват напълно безполезни в ежедневието ти. 

Затова ти препоръчваме един много полезен метод за отстраняване или поне ограничаване на емоционалните покупки. Преди извършването на такава, си остави  допълнителна минутка за размисъл

В рамките на тази минута си отговори на въпроса дали си имал нужда от подобен продукт преди влизането си в съответния търговски обект. Ако отговорът е отрицателен, то най-добре да оставиш артикула обратно на рафта и да излезеш по най-бързия начин от магазина.   

Сравняване на цените  

Не се притеснявай да разпитваш за цените на  артикулите при посещение на търговски обекти. Сравняването на различни цени и изграждането на представа за реалните стойности на отделните продукти ще ти бъде само и единствено от полза във финансово отношение. 

Истината е, че много хора избягват подобна практика по причини, свързани изцяло с вътрешната им неувереност. Те например се притесняват да не бъдат помислени за стиснати или дребнави, както и да не се създаде погрешно впечатление за тяхното социално и материално положение

Всичко това обаче трябва да остава на заден план, когато става въпрос за личните ти финансови средства. Стремежът към реализиране на максимално изгодни за теб покупки ще ти помогне да си спестиш множество излишни разходи и да насочиш наличните си пари към по-важни аспекти от твоето ежедневие.  

Повишаване на финансовата грамотност 

Не на последно място можеш да използваш част от свободното си време през уикендите, за да повишиш своята финансова грамотност

Ето и начините да постигнеш подобна цел:

  • Четене на специализирана литература
  • Търсене на текстове и статии със съвети за личните финанси
  • Гледане на предавания с такава насоченост

Дори отделянето на 1 или 2 часа седмично за финансово ограмотяване ще ти свърши отлична работа в дългосрочен план. По-доброто разбиране и представа за същността и механизмите на света на парите е стъпка напред към вземане на по-мъдри, аргументирани и изгодни за теб решения във финансов план.

Разбира се, понякога дори финансовата дисциплина и мъдрото използване на наличните средства не могат да ти гарантират напълно, че няма да попаднеш в затруднено положение. В живота  на всеки човек възникват непредвидени проблеми и извънредни ситуации. 

Не забравяй обаче, че твоята кредитна карта Бяла Карта винаги ще бъде до теб в подобни ситуации. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш необходимото финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. 

Избери кредитна Бяла Карта и поеми по пътя на финансовата сигурност и благополучие

Успешни навици с кредитна карта през новата година

С началото на новата година, не забравяй, че е добре да следваш и успешните стратегии за управление на кредитна карта. По този начин ще можеш максимално ефективно да се възползваш от финансите си през новата година.

Кредитната карта може да ти помогне да следиш бюджета си, да подпомагаш нуждите си и при изрядно използване може да изгради добрата ти кредитна история.
Не забравяй, че е важно всеки месец да изплащаш задължението си напълно и харчи според възможностите си. Също така, винаги се запознавай с условията на продукта и избери този, който максимално отговаря на твоите нужди и начина ти на живот.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш