Кандидатствай Вход
Нови семейства – полезни финансови съвети и практики

Нови семейства – полезни финансови съвети и практики

Наскоро си създал семейство или пък си се сдобил с наследник и се опитваш да се приспособиш към новото положение? Професионалните задължения ти се струват все по-тежки, а кариерните цели се отлагат за неопределено време? Струва ли ти се позната тази ситуация и отнася ли се за теб към настоящия момент?

Ако отговорите на така поставените въпроси са положителни, значи днешната статия от блога на Бяла Карта ще ти бъде доста полезна.

По-надолу в текста ще изведем няколко добри съвета и практики за новите семейства във връзка с разпределението на личните средства и гарантирането на финансовото спокойствие и сигурност във времето.

Нови семейства - полезни финансови съвети и практики

Новите отговорности

На първо място трябва да си наясно, че когато вече си създал семейство, твоите отговорности се увеличават значително. Това важи с особено голяма сила в случай, че ти и твоят партньор имате малко дете, за което трябва да се грижите. 

Да станеш родител безспорно е едно от най-хубавите неща на света, но то води със себе си и доста допълнителни разходи

Тези разходи могат да бъдат разнообразни:

  • Разходи за мляко и пелени
  • Облекло и обувки
  • Различни мебели и оборудване вкъщи (креватче, детска количка и т.н.)
  • Витамини и лекарства, в случай че се наложи.

Задължително предвиди подобни разходи в семейния бюджет, за да не останеш неприятно изненадан в края на месеца.

И като заговорихме за семеен бюджет, силно препоръчително е редовно да бъде съставян такъв. Това важи особено когато става въпрос за млади семейства, които все още нямат достатъчно опит в управлението и контрола на общите си финансови средства

Дори и да си свикнал досега да не правиш особено планиране на настоящите и бъдещите си приходи и разходи и просто да живееш за мига, след създаването на семейство това мислене би трябвало да се промени радикално.

Защото от твоите решения и избори вече зависят съдбите и на други хора (включително на малки деца). 

Нов месечен бюджет

Съставянето на семеен бюджет всеки месец е добър начин да ускориш привикването с новия начин на живот и да въведеш някакви нормални граници за собствените си покупки и харчове.

Следвай няколко стъпки, за да изградиш нов ефективен семеен бюджет:

  • Определи с какви пари разполага семейството.
  • Опиши всички фиксирани и плаващи разходи - тук може да включиш наем, храна, сметки и т.н. Не забравяй да включиш и еднократни и регулярни плащания - годишен абонамент за услуга, например.
  • Разпредели наличното по категории, за да знаеш къде отиват финансите ви.
  • Определи важните и второстепенните категории - винаги насочвай по-голяма част от месечните си приходи към важните категории. Към тях спадат разходите за жилище, хранене, сметки, транспорт.
  • Спестявай - спестяването е отличителен показател за преминаването от буйната и непокорна младост към по-голяма зрялост и способност за вземане на полезни и аргументирани решения във финансов план.  

Не е възможно да създадеш стабилен месечен бюджет без спестявания. Ето защо, разглеждаме по-подробно добрите практики.

Спестявания за бъдещето

Относно спестяванията ще кажем, че наличието им е особено необходимо при младите семейства. Защото по всяко време могат да възникнат извънредни и неочаквани разходи, които трябва да бъдат направени в най-кратки срокове.

Възможно е подобни спешни разходи да са свързани с детето, с колата и апартамента, или пък просто с покриването на обичайните плащания (при загуба на работа или друго непредвидено събитие).

Така че насочи усилията си към създаването на солидни спестявания, които да помогнат на теб и семейството ти при нужда. За целта е достатъчно да заделяш дори на пръв поглед доста малки суми пари на месец, стига обаче да следваш тази практика редовно и за продължителен период от време.

Практиката на спестяването е необходима не само от гледна точка набавяне на „бели пари за черни дни“, както се казва в популярния у нас израз. Тя е важна и във връзка с планирането на редица бъдещи събития, които ще окажат влияние върху живота на всички членове на семейството. 

Примери за такива събития са закупуването на нови придобивки (жилище или кола), тръгването на детето на училище, основаването на семеен бизнес и т.н. 

Няма как да се надяваш да извадиш финансовите средства, необходими за подобни събития, без да си започнал да ги събираш достатъчно време преди настъпването им. 

В този смисъл е хубаво отсега с твоят партньор да начертаете поне най-общите си планове за няколко години напред и да съобразите семейните си бюджети, приходи и разходи с тях.

Разумното пазаруване

Правилното пазаруване също е от голяма полза за новите семейства в усилията им за гарантиране на своята финансова сигурност и стабилност

Какво имаме предвид под „правилно пазаруване“? Например да обръщаш внимание на цените на стоките и продуктите, които купуваш, както и на предлаганите промоции и намаления в различните търговски обекти. 

Съветваме те от време на време да посещаваш и магазините за втора употреба, тъй като там могат да се намерят изключително качествени и запазени артикули на двойно по-ниска цена.

Когато говорим за организиране на семейните финанси, няма как да не споменем важността на финансовите инструменти като кредитната карта. Защо - разясняваме по-надолу.

Ролята на кредитната карта в бюджета на едно младо семейство

За младите семейства кредитната карта може да бъде безценен инструмент за управление на финансите и постигане на финансови цели. 

Кредитната карта може да помогне на бюджета, когато има нужда от допълнителни пари за неочаквани разходи. За никого не е тайна, че такива изникват. Особено, когато говорим за нуждите на детето.

Освен това притежателят на кредитната карта има възможност да изгради добра кредитна история. Разбира се, трябва да използва картата разумно. Това ще даде възможност да получаване на по-голямо финансиране и осъществяване на семейните планове. Такива мога да бъдат нова кола или нов дом.

Ключът към безопасното използване на кредитна карта е винаги да се придържаш към бюджета и да изплащаш задълженията в посочените в договор срокове. Това ще гарантира, че кредитната карта няма да се превърне в бреме, а вместо това ще служи като актив в подпомагането на семейството да постигне финансовите си цели.

Освен разумното използване на кредитната карта, важно е младите семейства да изберат тази, която отговаря на нуждите им. 

Кредитна Бяла Карта например може да бъде страхотен финансов инструмент за млади и новосъздадени семейства. Тя няма годишна такса за обслужване на картата, която означава, че ако не бъде използвана, не струва нищо. В същото време можеш да разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда.  

Тази кредитна карта от една страна гарантира достъп до свежи средства по всяко време, а от друга – ще направи покупките и разплащанията им една идея по-бързи, удобни и сигурни. Бяла Карта може да осигури повече спокойствие и хармония в семейния живот.

Как едно младо семейство да се ограмоти и да използва оптимално кредитните карти?

Опознаването на предимствата и възможностите на кредитните карти е чудесен начин за младите семейства да напреднат във финансово отношение. 

Преди да вземат кредитна карта е важно да се направи достатъчно добро проучване на правилата и условията на картата. Също така, те трябва да са наясно със значението на термините, свързани с кредитните карти, както и добрите практики при използването им. Само по този начин ще могат да се възползват максимално от тях.

В блога на Бяла Карта се стараем да даваме изчерпателна информация по темите, засягащи личните финанси и кредитните карти. По този начин всеки може да се ограмоти за ефективното използване на този продукт.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш