Кандидатствай Вход
Нови семейства – полезни финансови съвети и практики

Нови семейства – полезни финансови съвети и практики

  • Бяла Карта
  • 26.08.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1815

Наскоро си създал семейство или пък си се сдобил с наследник, и се опитваш да се приспособиш към новото положение, докато професионалните задължения ти се струват все по-тежки, а кариерните цели се отлагат за неопределено време. Струва ли ти се позната тази ситуация и отнася ли се за теб към настоящия момент? Ако отговорите на така поставените въпроси са положителни, значи днешната статия от блога на Бяла Карта ще ти бъде доста полезна. По-надолу в текста ще изведем няколко добри съвета и практики за новите семейства във връзка с разпределението на личните средства и гарантирането на финансовото спокойствие и сигурност във времето.

На първо място, трябва да си наясно, че когато вече си създал семейство, твоите отговорности се увеличават значително. Това важи с особено голяма сила в случай, че ти и твоят партньор имате малко дете, за което трябва да се грижите. Да станеш родител безспорно е едно от най-хубавите неща на света, но то води със себе си и доста допълнителни разходи. Като например разходи за мляко и пелени, облекло и обувки, различни мебели и оборудвания вкъщи (креватче, детска количка и т.н.), витамини и лекарства (ако се наложи). Задължително предвиди подобни разходи в семейния бюджет, за да не останеш неприятно изненадан в края на месеца.

И като заговорихме за семеен бюджет, силно препоръчително е редовно да бъде съставян такъв. Особено когато става въпрос за млади семейства, нямащи все още достатъчно опит в управлението и контрола на общите си финансови средства. Дори и да си свикнал досега да не правиш особено планиране на настоящите и бъдещите си приходи и разходи, и просто да живееш за мига, след създаването на семейство това мислене би трябвало да се промени радикално. Защото от твоите решения и избори вече зависят съдбите и на други хора (включително на малки деца). Съставянето на семеен бюджет всеки месец е добър начин да ускориш привикването с новия начин на живот и да въведеш някакви нормални граници за собствените си покупки и харчове.

Спестяването е друга важна практика, която е добре новите семейства да усвоят.  Всъщност то е и отличителен показател за преминаването от буйната и непокорна младост към по-голяма зрялост и способност за вземане на полезни и аргументирани решения във финансов план. Относно спестяванията ще кажем, че наличието им е особено необходимо при младите семейства. Защото по всяко време могат да възникнат извънредни и неочаквани разходи, които трябва да бъдат направени в най-кратки срокове. Възможно е подобни спешни разходи да са свързани с детето, с колата и апартамента, или пък просто с покриването на обичайните плащания (при загуба на работа или друго непредвидено събитие). Така че насочи усилията си към създаването на солидни спестявания, които да помогнат на теб и семейството ти при нужда. За целта е достатъчно да заделяш дори на пръв поглед доста малки суми пари на месец, стига обаче да следваш тази практика редовно и за продължителен период от време.

Практиката на спестяването е необходима не само от гледна точка набавяне на „бели пари за черни дни“, както се казва в популярния у нас израз. Тя е важна и във връзка с планирането на редица бъдещи събития, които ще окажат влияние върху живота на всички членове на семейството. Примери за такива събития са закупуването на нови придобивки (жилище или кола), тръгването на детето на училище, основаването на семеен бизнес и т.н. Няма как да се надяваш да извадиш финансовите средства, необходими за подобни събития, без да си започнал да ги събираш достатъчно време преди настъпването им. В този смисъл е хубаво отсега с твоят партньор да начертаете поне най-общите си планове за няколко години напред и да съобразите семейните си бюджети, приходи и разходи с тях.

Правилното пазаруване също е от голяма полза за новите семейства в усилията им за гарантиране на своята финансова сигурност и стабилност. Какво имаме предвид под „правилно пазаруване“? Например да обръщаш внимание на цените на стоките и продуктите, които купуваш, както и на предлаганите промоции и намаления в различните търговски обекти. Съветваме те от време на време да посещаваш и магазините за втора употреба, тъй като там могат да се намерят изключително качествени и запазени артикули на двойно по-ниска цена.

Притежателите на кредитна карта Бяла Карта пък имат възможност да се възползват от постоянни намаления и специални оферти при пазаруване в широка мрежа от партньорски обекти.

Кредитна Бяла Карта е най-подходящият финансов инструмент за млади и новосъздадени семейства. Тази кредитна карта от една страна ще им гарантира достъп до свежи средства по всяко време, а от друга – ще направи покупките и разплащанията им една идея по-бързи, удобни и сигурни. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си осигури повече спокойствие и хармония в семейния живот!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш