Кандидатствай Вход
Новогодишните планове за управление на лични финанси и защо ни е толкова трудно да се придържаме към тях?

Новогодишните планове за управление на лични финанси и защо ни е толкова трудно да се придържаме към тях?

The Washington Post наскоро сподели историята на жена, която продава услугите си за 185 долара на час, за да помага на хора да съпоставят това, което печелят с това, което харчат. Разбира се, тя продава софтуер, за да помага на хората да правят това. 

И през април "Ню Йорк таймс" публикува статия, озаглавена "Спри да си губиш парите и стартирай бюджет". В нея авторът цитира онлайн услуга, която ще помага да следиш разходите си, за цена от около 80 долара на година. 

Истината е, че не ти трябва задължително софтуер, за да следиш разходите си и да си наясно с печалбата си на края на месеца. На практика не става въпрос за сложни пресмятания, а за съвсем обикновени сметки, които при желание можеш и сам да водиш.

Защо толкова малко хора пристъпват към това да си водят сметка за разходите и приходите за даден период и да следват бюджет? Защо не анализират разходите си от минал период, за да си направят изводи и съответен бюджет за следващ период?

В този материал ще се опитаме да разясним малко темата, свързана с новогодишните планове за управление на лични финанси и защо ни е толкова трудно да се придържаме към тях.

Защо хората не създават и не следват бюджет?

Отговорът, разбира се, се крие в колоритната психология на човека. Всички ние сме подвластни на множество емоции, вътрешни конфликти и външни фактори. 

Точно затова често се случва да не изпълняваме дадена цел си и да се отказваме още преди да сме стартирали. Нашето собствено общество ни дава както разрешение, така и насърчаване за прекаленото изразходване на средства

Подобни примери са прекомерното предлагане на стоки, редовните промоции по магазините и други. В една икономика, изградена върху потребление, културата на пазаруване се е развила, за да обхване всички нас.

Ние всички сме потребители, но не действаме като изолирани единици. Всеки потребител работи в контекст на значения и символи. Това е основата на съвременната реклама. Потреблението е много повече от обмен на стоки или услуги в замяна на пари. Ние практически получаваме по-съществени “награди”, като удовлетворение и статус. 

А що се отнася до пазаруването, психолозите и маркетинговите гурута отдавна са наясно, че то е пристрастяващо, почти колкото цигарите или алкохола. Закупуването на нещо ново ни носи допълнителна доза серотонин, която ни кара да се чувстваме по-щастливи, дори след напрегнат работен ден.

И докато се чудим как да се сдобием с нова покупка, която ще оправи настроението ни, трябва да сме премислили ползите и рисковете от харченето на въпросната сума пари. Ако бюджетът ни го позволява и въпросният разход е вид инвестиция, то тогава може би си заслужава се направи. 

В случай обаче че нямаме ползи от продукта и не ни е реално потребен, най-вероятно харченето не си е струвало. Тогава удовлетворението от изхарчените пари ще е само моментно и след кратък период ще изчезне напълно, като е много вероятно да се замени с чувство за вина. 

Ето защо, плановете, които си правим за личните финанси не са само смислена теория. И трябва да си наясно, че пазаруването не винаги е лош навик. 

Например закупуването на нов компютър, чрез който ще изкарваш допълнителни пари, едва ли се смята за лош разход. И на практика инвестиция в нещо подобно ще ти се отплати, дори и да използваш кредитни средства

Защото кредитните инструменти имат за цел не само да служат за подобряване на финансовата ти стабилност, но и за да притежаваш това, което всички останали притежават, без да е нужно да се лишаваш или да отлагаш удоволствието си. 

Точно така и кредитна карта Бяла Карта има за цел да предоставя парични средства до заплата - кандидатстваш само веднъж и ако отговаряш на условията, имаш пари всеки месец до заплата. В резултат, вече над 100 хиляди български потребители са се възползвали от предимствата на кредитната карта Бяла Карта.

Затова е логично, че използването на кредитен инструмент като кредитната карта нараства както в развитите икономики, така и в световен мащаб. 

През 2018 г., средностатистическото семейство в САЩ има дългове за над 8000 долара по кредитни карти. Това не се отнася за други форми на потребителски дълг, като например кредитите за автомобили.

Но ако не умееш да управляваш умно средствата по кредитната си карта, ти просто ще добавиш още непосилни разходи към бюджета си. Точно затова са се появили редица експерти, специализирани в това да помагат на потребителите, които искат да постигнат стабилни лични финанси и да се справят правилно с кредитния дълг и инвестициите.

Въпреки това потребителите масово избягват един от най-лесните и ефективни начини за справяне с финансовите трудности, а именно водене на бюджет и сравняване на разходите с желаното ниво на печалба.

Защо все повече хора наистина не искат да знаят какво харчат и не обичат да си водят записки за направените дневни или седмични разходи

Истината е, че изготвянето или поддържането на бюджет би застрашило илюзията, че всичко е наред и би извело наяве всички “лоши” финансови навици.

Има ли обаче начини, които по-лесно да се справяш с управлението на личните си финанси? Да, някои финансови инструменти като кредитните карти могат да помогнат. 

Каква е ролята на кредитната карта в новогодишните ни финансови планове?

Кредитната карта може да бъде важна част от твоя новогодишен финансов план

С нейна помощ можеш да улесниш управлението на личните си финанси да постигнеш финансовите си цели, проследявайки разходите си и оптимизирайки къде отиват парите ти. 

В същото време можеш използваш картата си, за да подпомогнеш бюджета си при нужда от пари до заплата. 

Разбира се, кредитната карта трябва да бъде използвана разумно, за да бъде добър помощник. Важно е да знаеш, че за да може кредитната карта да бъде полезна, тя трябва да отговаря на твоите нужди. 

Когато сравняваш различни оферти, търси важните за твоите потребителски навици предимства. Ако предпочиташ да имаш пари в брой, избери кредитна карта без такса за теглене от банкомати в България, като например Бяла Карта

Ако искаш карта, която да използваш само при спешна нужда от пари, Бяла Карта може да бъде подходяща, защото няма годишна такса за обслужване на картата. Това означава, че ако не я използваш, няма да дължиш нищо. 

Кои са добрите навици за покупки с кредитната си карта, които можем да изградим през новата година?

За финал, но не на последно място, не забравяй, че развитието на добри навици за пазаруване с кредитна карта през новата година е важна стъпка към постигане на финансов успех. 

Най-добрият начин да използваш кредитна карта си карта е да изплащаш задълженията си изцяло всеки месец. 

Също така, придобий навика да проследяваш извлеченията си редовно. Това ще ти помогне в желаното управление на личните ти финанси. Така ще можеш да оптимизираш разходите си и да поддържаш покупките си в разумни граници. Благодарение на това може да ти остават пари.

Работи върху тези навици през новата година и финансовият успех може да бъде по-близо. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш