Кандидатствай Вход
Няколко стъпки, които ще ти помогнат отрано да се подготвиш за пенсионирането

Няколко стъпки, които ще ти помогнат отрано да се подготвиш за пенсионирането

Дори и пенсионирането все още да ти се струва като доста далечна перспектива, е хубаво отрано да започнеш да се подготвяш за него. Защото стъпките, които трябва да се предприемат за тази подготовка, не са никак леки, а изпълнението им отнема значителни периоди от време. Ако нямаш представа как и откъде да стартираш, днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. По-надолу в текста ще изведем основните стъпки, които ще ти помогнат да си гарантираш щастливи и спокойни във финансово отношение старини.

1. Започни да спестяваш – при всички случаи ще бъде добре когато вече си на възраст, да разполагаш с достатъчно солидни спестявания. Спестявания, които можеш да използваш при затруднени ситуации и неочаквано възникнали разходи, за да си стъпиш на краката. Подобни спестявания не се събират просто така. За да си ги осигуриш, трябва да бъдеш разумен и отговорен по отношение на личните си финанси години наред. Помни, че е достатъчно да заделяш на пръв поглед доста малки суми за месеца, но трябва да го правиш редовно, за да се получи необходимото натрупване.

2. Намали дълговете си – ако имаш да се справяш с множество дългове към различни хора и институции, е хубаво възможно най-скоро да си съставиш разумен и ефективен план за изплащането им. План, който ще ти помогне в определен момент да ги изчистиш напълно и да си върнеш спокойствието и сигурността във финансов план. Няма нищо по-неприятно от това да си оставиш дългове за изплащане за периода след пенсионирането, когато възможностите ти да си осигуриш допълнителни доходи и средства ще са доста по-ограничени.

3. Направи изчисления относно доходите си след пенсиониране – естествено тези изчисления няма как да бъдат направени с абсолютна точност, но и приблизителните такива ще са ти от полза. Вземи предвид доходите, на които се осигуряваш (или те осигуряват), притежавани собствености, направени инвестиции и всякакви други потенциални източници на доходи. Подобни изчисления ще ти помогнат да прецениш с какви средства ще разполагаш месечно след пенсионирането и дали те ще ти стигат, за да поддържаш начина на живот, на който си свикнал.

4. Опитай се да диверсифицираш портфолиото си – ако разчиташ на допълнителни доходи от инвестиции, е добре да направиш всичко възможно, за да разноoбразиш и диверсифицираш портфолиото си. По този начин дори и дадена инвестиция да се окаже неуспешна, тя няма да повлече и другите ти такива. Особено важно е да заложиш на различни типове активи, чиито пазари нямат пряка връзка помежду си. Би било удачно например да комбинираш акции или облигации с ценни метали от типа на златото, среброто и т.н.

5. Оцени здравословното си състояние – разбира се, когато става въпрос за човешкото здраве, никога няма нищо сигурно. Но ако си съумял към настоящия момент да запазиш отличното си здравословно състояние, са по-големи шансовете да постигнеш тази цел и в бъдещ план. Което ще означава възможност за работа и допълнителни доходи (при желание от твоя страна) дори след пенсионирането, както и по-ниски разходи за лекарства. При всички случаи те съветваме да се придържаш към здравословен лайфстайл, комбиниращ физическата активност с балансираното хранене, за да съхраниш здравето и отличната кондиция на организма си.

6. Гарантирай си мрежа от полезни контакти – нужно е да си изградиш една стабилна мрежа от приятели и познати, контакт с които да запазиш и след своето пенсиониране. Във въпросната мрежа биха могли да влезнат колеги, с които работиш в екип към настоящия момент, клиенти и бизнес партньори , както и други хора, чиито пътища са се пресекли с твоите поради професионални или лични поводи. Истината е, че няма как да знаеш кога даден контакт е възможно да се окаже доста ценен и полезен за теб, и да ти донесе редица нови възможности.

7. Търси начини за намаляване на разходите – с наближаване на пенсионирането е добре да търсиш нови начини за намаляване на разходите си в бъдеще. Инвестицията в изолация на дома например ще доведе до трайно редуциране на месечните сметки за ток и отопление. Колкото повече подобни иновативни идеи внедриш в своето ежедневие, толкова повече свободни средства ще ти остават на разположение дори след самото пенсиониране.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият инструмент за теб, който ще ти помогне в неблагоприятни от финансова гледна точка ситуации.Тази гъвкава и достъпна кредитна карта улеснява значително твоите разплащания, давайки ти достъп до свежи финансови средства винаги, когато се нуждаеш от такива. Защото кредитна карта Бяла Карта се съобразява само и единствено с нуждите ти – каквото пожелаеш, където и да си.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш