Кандидатствай Вход
Пазаруваш ли сигурно онлайн?

Пазаруваш ли сигурно онлайн?

Онлайн пазаруването се превърна в съществена част от живота ни въпреки, че някои от нас все още изпитват притеснения относно вероятността детайлите на кредитните ни карти да бъдат предоставени на трети страни.

Погледнато отстрани, това съвсем не е малък проблем за обсъждане. В днешното динамично и натоварено ежедневие обаче, пазаруването онлайн е по-лесният и удобен начин за нас да похарчим малко пари, който наред с това ни предоставя и достатъчно други предимства, че да го предпочитаме пред обикновения шопинг.

Ето защо трябва да сме наясно по какъв начин можем допълнително да се подсигурим, докато сърфираме в интернет в търсене на желаната от нас покупка.

Ако правиш по-долу описаните стъпки, ще можеш да отговориш положително на въпроса "Пазаруваш ли сигурно онлайн?". Ако ли пък не, запознай се с какво трябва да внимаваш и за какво да следиш, докато пазаруваш онлайн.

Наясно ли си кой е търговският обект, откъдето искаш да пазаруваш онлайн?

Идентифицирай мястото, от където си на път да направиш онлайн покупка. Не забравяйте ти и твоите близки  да проверите предварително локацията и информацията за контакт на конкретния онлайн магазин. Съществуват онлайн магазини, които са достатъчно известни и разпознаваеми.

Важно за теб е да установиш идентичността на по-малко известните онлайн магазини, особено на тези от тях, които не са свързани с физически търговски обект.

В този случай, обърни внимание на името на фирмата, данните на фирмата в търговския регистър, информацията за контакт, която следва да включва имейл, пощенски адрес на седалището на фирмата и телефонен номер.

Потърси информация за репутацията на електронния магазин и фирмата, която стои зад него

Едно кратко проучване на обслужването на конкретния онлайн магазин, винаги е добре дошло. 

Провери какви са мненията на вече направилите онлайн поръчки от конкретния е-магазин.

Търси за подобна информация във Facebook или Google+ профила на обекта под формата на оставени ревюта, оценки и коментари.

Голяма част от коректните е - магазини, особени тези, които предлагат техника, компютри и друга електроника, позволяват да оцениш стоката или продукта им на самия техен уеб сайт. Това е добър признак за коректност, на който можеш да се довериш. 

Друг начин, по който можеш да провериш отношението на фирмата към клиентите й, е като изпратиш имейл или се обадиш на посочения телефон, за да зададеш въпросите си и да получиш адекватни отговори.

Преди да пазаруваш, провери как се извършва плащането онлайн, гаранциите и доставката в конкретния е - магазин

Винаги проверявай за допълнителни такси и детайли на евентуалното онлайн плащане преди да попълниш детайли от своята кредитната карта в интернет сайт. 

Ето някои неща, на които да обърнеш внимание:

  • разходи за опаковане
  • разходи за доставката
  • разходи за монтаж
  • кога кредитната ти карта ще бъде таксувана - след доставката или в момента на покупка
  • възможност за проследяване на доставката
  • гаранция за дефекти и повреди
  • възможност за връщане, ако продуктът не отговаря на очакванията ти
  • кой ще поеме разходите по връщане на продукта и как се възстановява заплатената от теб сума

Всичките тези въпроси са един чудесен пример за нещата, с които следва да си наясно когато пазаруваш онлайн, за да се подсигуриш предварително.

Добре е винаги да си напомняш, че пазарът на онлайн търговията е високо конкурентен и това, че един онлайн магазин няма да отговори на всичките ти изисквания, не означава, че няма да се намери друг, който да го направи.

Чети декларацията за сигурност на уеб сайта на е - магазина

Коректните електронни магазини ще оповестят на уеб сайта си информацията, която събират от своите уеб посетители и какво правят с нея.

Запознай се дали конкретната фирма използва твоята информация като например, имейла ти, за да те информира за предстоящи намаления и промоции или дали я предоставя на трети страни. 

Като заключение, трябва да прецениш колко информация сте готови да дадаете ти или твоите близки, когато вземете решение да пазарувате онлайн.

Пазарувай единствено от сигурни уеб сайтове

Ако пазаруваш онлайн, използвай единствено т.нар. "secure sites". Провери дали веднъж след като решиш да купуваш от даден е-магазин, транзакцията и данните на кредитната ти карта ще бъдат обработени със защитена криптирана връзка.

Най-разпространената сигурна форма на криптиране е така известната Secure Sockets Layer или SSL накратко. При SSL криптиране информацията се разбива на малки парченца, така че да не бъде възможно да бъде прочетена.

За да провериш дали е  - магазинът, от който ще използваш, за онлайн пазаруване използва SSL връзка, погледни за следните признаци:

  • В зависимост от настройките на браузъра, който използваш, може да получиш съобщение, че навлизаш в защитена среда.
  • Най-често url адресът на уеб сайта ще се промени от "http" на "https" като “s” индикира, че уеб сайтът е сигурен и защитен.

Освен това, можеш да провериш за символ на затворено катинарче точно до урл адреса на уеб сайта, което е индикация за сигурността на уеб сайта. Имай предвид, че ако катинарчето е отворено, то уеб сайтът не е подсигурен.

Да бъдеш наясно как можеш допълнително да се подсигуриш, докато пазаруваш онлайн няма как да не е по-добрият избор пред това да рискуваш и да се надяваш да попадаш винаги на сигурни уеб сайтове или т.нар. е - магазини. 

Научи се да пазаруваш онлайн сигурно, като спазваш някои основни стъпки на подсигуряване като тези описани в тази статия.

Потвърждавай своите онлайн плащания двуфакторно

След като добавиш покупките си в количката в електронния магазин, преминаваш към плащане. Въведи данните на картата си. Сега трябва да потвърдиш трансакцията.

Ако имаш приложението Бяла Карта, натисни бутона за потвърждение на плащането. Посети приложението Бяла Карта и иди на потвърждения.

Избери трансакцията, която очаква потвърждение. Ще се отвори екран, на който трябва да посочиш данните си за вход в приложението – код или пръстов отпечатък.

Другият начин да потвърждаваш онлайн плащанията си с Бяла Карта е комбинацията от статична и динамична парола.

Избери опцията за потвърждение с SMS на страницата за удостоверяване на плащането. Ще получиш съобщение с 6 - цифрен код, който важи само за тази трансакция. Въведи кода от SMS-а в първото поле.

В другото поле се очаква да въведеш своята статична парола (ePIN). Тя се получава еднократно още при първата ти онлайн трансакция с Бяла Карта. 

Важно е да запомниш този код. В случай, че си го забравил, свържи се с нас.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш