Кандидатствай Вход
Пестеливост или скъперничество? 5 знака, че спестяването се е превърнало в мания за теб

Пестеливост или скъперничество? 5 знака, че спестяването се е превърнало в мания за теб

  • Бяла Карта
  • 02.06.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1222

Без съмнение е хубаво човек да бъде пестелив, да внимава какви разходи и плащания прави, и като цяло да подхожда отговорно по отношение на личните си финанси. В същото време обаче не бива спестяването да се превръща във фикс идея, отразяваща се върху начина ти на живот и ежедневните удобства, с които разполагаш. Защото в крайна сметка ти работиш здраво именно с цел да осигуриш по-добър живот на себе си и близките си хора, нали така? В следващите редове ще изведем няколко знака, по които можеш да познаеш, че спестяването е станало мания за теб.

Чувство за вина – чувството за вина е сред симптомите, които най-често съпътстват „маниаците“ в спестяването. То се появява дори в случаи на съвсем малки покупки или харчове, които по никакъв начин не биха навредили на личния или семейния бюджет. Ако подобно чувство за вина е налице и при теб, значи е време да се замислиш дали нещата не излизат извън рамките на нормалното и от начин за гарантиране на финансова си сигурност, не си превърнал спестяването във фикс идея, която ти носи дискомфорт в ежедневието.

Лишаване от неща от първа необходимостспестяването на средства става прекалено, ако за да го постигнеш, се лишаваш от вещи и принадлежности, които са наистина необходими в нормалното ти ежедневие. Като например определени кухненски уреди, подходяща холова гарнитура, качествени дрехи и т.н. Да, не би било добре да купуваш най-скъпите артикули от тези продуктови категории, които реално не можеш да си позволиш. Но избягвай да влизаш и в другата крайност – вземане на некачествени уреди, които не ти вършат работа и бързо се повреждат или пък залагане на дрехи, в които не се чувстваш комфортно и които не те представят по добър начин пред околните.

Създаване на рискове за здравето и сигурността – запомни, че никога не трябва да поставяш парите пред собственото си здраве и сигурност. Колкото и нелогично и абсурдно да звучи това, доста хора го правят. Примери в тази посока са консумирането на храни с изтекъл срок на годност (заради ниските цени), непосещаването на лекар при нужда, пестенето от лекарства и т.н. Не те съветваме да прибягваш до подобни методи, защото те могат да бъдат много опасни. А и в крайна сметка именно от здравето, физическата кондиция и работоспособността ти зависи това какви доходи имаш възможност да си докарваш, нали така?

Изолираност и самота – вманиачаването по отношение пестене на средства може да навреди и на социалния живот на човека. Понякога то води до отказ от излизане с близки и приятели, както и до некоректни и отблъскващи действия спрямо тях. Добре е да се замислиш дали някога в своето поведение си имал подобни прояви. Ако отговорът на този въпрос е положителен, направи всичко възможно те да не се повтарят отново. Няма да е никак хубаво за теб от житейска, емоционална и всяка друга гледна точка да изпаднеш в изолация от приятелския си кръг и обществото като цяло, и да живееш в самота единствено заради мислите, свързани със спестяването на разходи.

Непрекъснато обикаляне по магазините за намаления – разбира се, всеки един потребител би искал да получи най-добрата възможна оферта при търсене на дадена стока или продукт. И все пак, това търсене също трябва да бъде поставено в някакви граници. Напълно излишно е обикалянето на десетки магазини с надеждата да се открие с няколко стотинки по-ниска цена. От една страна, подобна практика ще ти коства твърде много време, затруднявайки личния и професионалния ти живот. От друга, ако някои от търговските обекти се намират на прекалено голямо разстояние от теб, е възможно дори да си причиниш финансови загуби. Няма логика да търсиш намаление от няколко стотинки в търговски обект, достигането до който изисква правене на значително по-големи разходи от потенциално спестените от разликата в цената средства.

Кредитна карта Бяла Карта е подходящият инструмент, който може да ти донесе редица изгодни оферти и постоянно спестяване на средства. Тя лесно ще се превърне в твоята клубна кредитна карта, с която да се разплащаш и да получаваш намаления и отстъпки в широка мрежа от търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай по-бързо и лесно, сигурно и изгодно пазаруване от всякога!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш