Кандидатствай Вход
Предизвикателството „Сигурност“ в условията на извънредно положение

Предизвикателството „Сигурност“ в условията на извънредно положение

Социалната изолация, примесена със страх за собственото ти здраве и това на близките ти, нормално концентрира цялото ти внимание в последните дни.

Но идват и други заплахи, които не бива да пропускаш от поглед. Да, вече се говори сериозно и за икономическите последствия след пандемията. Но дори и разрастващата се финансова криза не е всичко.

Помислял ли си за сигурността на банковите ти акаунти?

Още с обявяването на извънредно положение, финансовите институции у нас и по света побързаха да насочат клиентите си към всички форми на дистанционно банкиране. 

Тези от тях, които не бяха подготвени да стъпят в дигиталната ера, бързо разработиха, тестваха и внедриха в системите си нови функционалности, които да изведат клиентите от клоновете им и да им дадат шанс да управляват парите си онлайн.

За нас също е изключително важно и служителите ни, и клиентите ни да бъдат здрави. За да не се налага да посещаваш физически офис или банков клон за заплащане на задълженията си, разработихме възможност да правиш това изцяло онлайн, през нашия сайт – bialakarta.bg.

Можеш да правиш вноски по Бяла Карта дори и да нямаш персонален профил, но нашата препоръка е да си регистрираш клиентски профил напълно безплатно, както и да регистрираш своята Бяла Карта в него.

По този начин, автоматично ще се попълват много от полетата с информация, която без профил ще трябва всеки път да въвеждаш ръчно. Плащай своите задължения по Бяла Карта бързо, сигурно и безплатно, и най-важното – без да се налага да излизаш от своя дом.

Масовото преминаване към дигитално банкиране, носи след себе си и въпросите за сигурността на финансовите онлайн акаунти. 

Нормално е и ти да предприемеш нужните действия, за да гарантираш сигурността на парите си. Ето защо, в днешната статия ти даваме няколко съвета, които да ти помогнат да се справиш с предизвикателството „сигурност“ в условията на извънредно положение.

Ясно е, че едва ли има финансова институция, която да не е помислила и да не е взела мерки, за да обезпечи сигурността на дигиталните услуги, които предоставя. 

Някои действия, които дружествата могат и трябва да са предприели са: криптиране и шифриране на връзката при въвеждане на данни от страна на клиента, автоматичен изход от профила на клиента, когато напуска сайта, използване на многослойна идентификация или дори биометрични данни. 

Можем да те уверим, че клиентския профил в my.bialakarta.bg ползва най-модерни технологии за защита.

И все пак, има неща, които зависят изцяло от потребителя – т.е. от теб. Ето нашите препоръки, които биха повишили значително сигурността ти при онлайн банкиране.

1. Не ползвай публични Wi-Fi мрежи при влизане в своето банкиране

В новата реалност, в която много хора работят и учат от вкъщи, претоварването на интернет мрежата е неизбежно. Същевременно, много интернет доставчици предоставиха и безплатни Wi-Fi мрежи за ползване.

Въпреки изкушението да ползваш интернет безплатно, да банкираш през такава публична мрежа е несигурно. 

Данните ти лесно могат да бъдат откраднати от недобросъвестни хора. Разчитай на сигурната си домашна мрежа. Паролата, до която само ти имаш достъп, възпрепятства достъпа на хора извън домакинството ти.

Има дори още по-надежден начин да се свързваш онлайн – използвайки виртуална частна мрежа или VPN. 

Ако ти се наложи да ползваш публична интернет мрежа, добре е да го правиш през VPN, който криптира връзката и ти осигурява високо ниво на защита на данните ти.

2. Промени паролите за мобилното си и онлайн банкиране

Периодичната промяна на пароли е една добра практика за опазване на личните ти данни и достъпите ти до важни услуги като банкиране. 

Измисли нови пароли за достъп до финансови услуги и се постарай да бъдат с висока степен на сигурност.

Опитай паролата ти да съдържа главни и малки букви, цифри и символи;

Не променяй само една буква или цифра на старата си парола – измисли съвсем нова;

Помисли за използването на акроним или някаква абревиатура, вместо думи в паролата си.

Добре е да изградиш навик да променяш паролите си на всеки 3-4 месеца, като най-добре би било да не ги запаметяваш в устройствата си, а да ги помниш и въвеждаш всеки път.

3. Настрой системи за известяване при банкови трансакции

Ако активираш SMS или email известяване към сметките си, можеш да си сигурен, че ще научиш веднага след извършена трансакция. 

Това автоматично повишава значително сигурността на финансовите ти акаунти. Можеш да реагираш при всякакви съмнения за злоупотреба. 

Важно е да се обърнеш към финансовата институция, ако смяташ, че по сметките ти има съмнителни движения.

4. Бъди внимателен за фишинг измами

Във времена на безпокойство, измамите с данни за платежни средства като че ли се увеличават. 

Това е логично, тъй като всички държавни структури са ангажирани с управление на кризата. 

Тук е моментът ти да се погрижиш да не станеш жертва на всякакъв вид измамници. Ако получиш email, свързан с твои финансови и платежни инструменти, в който си приканван да предоставиш каквито и да било данни от своите карти или сметки, бъди сигурен, че става дума за опит за измама. 

Не отговаряй с данните си на такъв тип email-и и не последвай връзките в тях. Най-правилно при такава ситуация е да влезеш сам през браузър в сайта на дружеството и да провериш дали има публикувана някаква свързана информация в секциите с Новини и важни съобщения. 

Позвъни на телефоните за клиенти и информирай служителите, че си получил такъв email. 

Ако пък с теб се свърже по телефон някой, представящ се за служител на финансова институция и те кара да предоставиш данни за платежните си инструменти, или да направиш някакъв превод – също прекрати разговора и се свържи директно с финансовата компания. 

Съществуват разнообразни форми и сценарии при фишинг измами, така че е важно да бъдеш мнителен и винаги да подлагаш под съмнение ситуации, в които ти искат каквито и да било данни.

Как да подобриш сигурността на кредитната си карта?

Без значение дали сме в условията на извънредно положение или не, трябва да помислиш за сигурността на своята кредитна карта Бяла Карта.

Ако искаш по-добра защита на средствата и данните си, не забравяй да създадеш онлайн профил и да регистрираш картата си на my.bialakarta.bg.  

В личния си акаунт ще имаш достъп до информация за всички трансакции, направени с картата. По този начин, ако забележиш нещо нередно, можеш веднага да сигнализираш.

Онлайн акаунтът ти дава още възможност да блокираш и активираш определени функции на картата. Освен това, можеш да я блокираш изцяло - това е голям плюс в ситуации на кражба или загуба на картата.  

Ако имаш притеснения или въпроси по отношение на сигурността на своята Бяла Карта – не се колебай да се свържеш с нас – на help@bialakarta.bg или на телефон 0700 20 140.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш