Кандидатствай Вход
Признаци за финансова грамотност

Признаци за финансова грамотност

Финансовата грамотност е комбинация от знания и умения за парите. Тя става все по-важна и необходима за съвременния човек. Без нея човек трудно би балансирал между своите приходи и разходи и не би имал необходимите познания и дисциплина да спестява и да инвестира спестяванията си.

Какво точно обаче означава финансова грамотност извън научните и понякога доста неясни определения за нея? И как да разберем дали сме достатъчно финансово грамотни, за да се справяме в живота? Ето ги и тях - признаци за финансова грамотност:

Изготвяне на месечен бюджет 

Не може да оставяш парите си да се движат на автопилот и да очакваш, че всичко в личните ти финанси ще е наред. Няма как човек да твърди, че е финансово грамотен и да не прави предварителен бюджет за приходите и разходите си. 

Ако един човек успява да състави прецизен личен или семеен бюджет за месеца, това означава най-малко две неща. 

Първо, че той е в състояние с точност да прецени какво може да си позволи, без да се вкарва в излишни финансови затруднения. И второ, че може да разпределя средствата и спестяванията си така в своя финансов план, че да води добър начин на живот.

Поставяне на цели 

Целите са онези отправни точки, към които се стремим в професионален и личен план. Да, тези цели могат да бъдат най-различни – кариерно развитие, закупуване на нов дом или кола, стартиране на собствен бизнес, реализиране на дадени проекти и т.н. 

Обикновено има 2 общи неща между всички тях – че са положителна проекция на собствения ни образ в бъдещето и че за постигането им е редно да започнем да заделяме пари достатъчно отрано. 

Нещо повече, поставянето и преследването на големи житейски цели кара човек да бъде по-внимателен, дисциплиниран и мъдър във финансово отношение.

Седмична проверка на финансите 

Много хора, въпреки че съставят месечни бюджети за финансите си, нямат навика да следят достатъчно често за изпълнението им. Подобна проверка се препоръчва да се прави поне на няколко дни и ще ти донесе сигурност и спокойствие във финансов план. 

Следи какво се случва с месечните ти планове редовно, за да успееш навреме да предотвратиш фрапантни несъответствия между планираното и реалното. 

Освен за изпълнението на месечния си бюджет, следи и за промени в условията на финансовите продукти, които използваш – такси, лихви, дати на падеж.

Разбиране принципите на спестяване и инвестиране 

Има различни съотношения доход-спестявания, които различните експерти препоръчват. Сред най-разпространените практики са заделянето на 10 или 20% от месечния доход. Добрата финансова грамотност предполага познания за инвестиране на спестяванията, така че да си гарантираш възможно най-висока доходност. 

Благодарение на разбирането на принципите на спестяване и инвестиране си гарантираш от една страна способността да посрещнеш по-трудни времена, а от други – да постигнеш независимост и благополучие във финансов план.

Правилно използване на кредитна карта 

Правилното боравене с кредитна карта е абсолютно задължителен признак за финансово грамотния човек. В днешно време кредитната карта ти предоставя редица опции и възможности, които няма как да получиш чрез друг финансов инструмент. 

Кредитната карта е не само инструмент за кредит и разплащания, но и белег за класа, благосъстояние и отлична финансова грамотност. 

Освен ситуациите, в които е добре да използваш кредитна карта, добре е да знаеш и как точно да я ползваш и управляваш. Правилната употреба на кредитната карта зависи от нейния вид и конкретните условия по договора.

Кредитна Бяла Карта е инструментът, който се наглася изцяло спрямо твоите нужди и предпочитания. Тя е гъвкавата и достъпна кредитна карта, носеща ти необходимите финансови средства точно тогава, когато ти трябват най-много.

Бъди напълно сигурен, че избирайки кредитна Бяла Карта, ти вземаш едно от най-правилните и изгодни финансови решения в своя живот.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш