Кандидатствай Вход
Как психологическите трикове помагат на личните ти финанси?

Как психологическите трикове помагат на личните ти финанси?

  • Бяла Карта
  • 19.09.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 619

Едва ли можеш да си представиш колко важно е управлението на емоциите, когнитивните пристрастия и поведенческите препятствия за спестяванията ти. Всъщност, тези способности са от значение и за разумното харчене и управление на финансовите рискове.

Някои хора вярват, че управлението на парите е сфера на логиката и математиката: максимизирай рисково ориентираната си възвръщаемост, съответстваща на толерантността към риска, спестявай агресивно и минимизирай разходите и търговията. Никой обаче не мисли за начина, по който гледаме на парите и емоционалната ни насоченост към тях. Поведенческата психология също е фактор при менажирането на парите. Можеш да разгледаш как да управляваш по-добре собственото си финансово поведение:

Идентичност: Важно е да осъзнаем какви са  психо-емоционалните нужди, които нашите разходи посрещат и да изработим стратегии за ефективно посрещане на тези нужди.

Конструктивно ниво: Често обсъждаме остаряването, плановете за бъдещето и пенсионирането в ярки детайли, за да стане по-конкретно и очевидно, за да ни  мотивира да спестим малко повече.

Психично счетоводство: Тук се дава пример с потребител, който е имал голям баланс на кредитни карти и по-малък баланс на спестявания. Потребителят не е осъзнал, че салдото по кредитните карти по същество е финансирало много по-нисък лихвен процент в банкова спестовна сметка.

Селективно внимание и ограничена пропускателна способност: Много потребители нямат навика да следят всеки изхарчен лев. Всъщност те обикновено пренебрегват известията за кредитни и банкови институции, които получават. Затова, разумният потребител преминава към автоматизиран процес на изплащане на основните си разходи от всяка заплата. Съответно, определени суми отиват за погасяване на дълг или спестявания. Останалото е на разположение, за да се изхарчи до следващата заплата. А в случай, че ти трябват допълнителни пари до заплата, кредитна карта Бяла Карта е средството, което ще ти осигури пари по всяко време, без да плащаш познатите банкови такси. Кредитна карта Бяла Карта се издава от небанкова институция и представлява алтернативен платежен инструмент, който няма такси за издаване и обслужване.

Кредитна карта Бяла Карта може да ти помогне да изградиш една по-добра кредитна история, която от своя страна ще ти осигури по-лесно одобрение за бъдещи кредити. Кредитна карта Бяла Карта е пластика, за която можеш да кандидатстваш дори от вкъщи, без да чакаш на опашки в банкови клонове. Освен че е безплатна за получаване, кредитна карта Бяла Карта ще ти бъде доставена директно до адрес. Добрата новина е, че кредитен инструмент като Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори при липса на трудов договор. А когато започнеш да я ползваш, ще разбереш колко много други предимства притежава кредитна карта Бяла Карта. Едно от тях е липсата на такса при теглене от банкомат - т.е. ако изтеглиш пари в кеш от банкомат, ще платиш само лихвата на изтеглената сума, без допълнително оскъпяване. Това означава, че освен чрез ПОС терминал и онлайн, кредитна карта Бяла Карта е удобна за ползване, дори когато са ти нужни пари в кеш.

Внимание и аналитична способност: Установено е, че трябва ефективно да бъдем по-внимателни и да анализираме добре всеки свой разход - дали е нужен и дали е спешен.

Цели и измерване: Какви са целите ти - да натрупаш определена сума пари, да закупиш нов дом или да спестяваш през следващите 2 години? Без значение, трябва да се научиш да измерваш напредъка си, а не само да си поставяш цели, които не следваш и не преценяваш добре.

Самоконтрол: Контролирай не само разходите си, но и себе си. Тук става въпрос за онези импулсивни покупки, които могат сериозно да навредят на бюджета ти.

Устойчивост: Дори при неочаквани разходи и трудности, планирай как да действаш, за да се справяш с всички належащи месечни задачи. Кредитна карта Бяла Карта е пластиката, която ще ти осигури пари до заплата, за да успееш да покриеш непредвидените разходи и да излезеш от всяка трудна ситуация.

Стрес. Стресът определено намалява самоконтрола и може да те накара да вземаш импулсивни и прибързани решения. Точно това се отразява пагубно на бюджета ти.

Нашите решения за спестяване, разходи и инвестиции или отразяват нашите лични ценности, или са резултат от поведенчески предизвикателства и когнитивни предразсъдъци, описани по-горе. Обмислянето на психологическите аспекти на финансовото здраве може да доведе до по-добри резултати.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш