Кандидатствай Вход
Развод и финанси – 5 съвета как да се справиш

Развод и финанси – 5 съвета как да се справиш

Разводът е тежко емоционално изпитание и никой не иска да се случи на неговата връзка. За съжаление, данните показват, че изолацията по време на COVID-19 се е отразила на много семейни отношения и тази година желаещите да се разведат са повече от обикновено.

Раздялата носи със себе си много стрес, напрежение и важни решения – грижа за децата, преместване, разделяне на имущество и какво ли още не. Освен всичко останало, разводът може да се отрази на финансовото ти състояние. Бракоразводни адвокати, комисионни, кантори, документация – всичко струва пари.

Докато се опитваш да балансираш в изпитанието наречено развод, не трябва да забравяш за парите и финансите си. Постарай се да направиш всичко възможно, за да минимизираш риска от още една криза в живота си.

Разводът е труден период, след които трябва да се постараеш бързо да си стъпиш отново на краката. Ето защо, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко стъпки, които ще ти помогнат да се справиш с финансите си по време и след развода по-лесно и ефективно.

Развод и финанси – съветите, с които ще се справиш

Определи бюджет

Едно от първите неща, които трябва да направиш след като приключи развода е да си определиш бюджет. Сега, когато трябва да разчиташ само на собствените си доходи, трябва да се съобразяваш изцяло с тях. Определянето на бюджета не е трудно, а ще даде голямо отражение върху цялостното ти финансово състояние в дългосрочен план.

Ако искаш да разбереш как да определиш месечен бюджет, прочети и другите статии в блога на кредитна карта Бяла Карта. 

В бюджета си трябва да включиш общи плащания, които все още имаш със съпруга или съпругата си, издръжка, ако плащаш такава, данъци на общи придобивки и всичко, което се сетиш. Опиши всички разходи, за които се сетиш и всички приходи. 

След това извади всичките си разходи от всичките си приходи и полученото раздели на 2. Едната половина трябва да отиде за спестявания, а другата можеш да използваш за не приоритетни покупки.  Когато разделиш парите си в категории, ще знаеш, че не харчиш прекалено много пари. 

Определи активите си и ги прехвърли само на твое име

Да определиш кое е твоя собственост и кое не, след като си имал брак и си споделял всичко с половинката си изглежда трудно и дори невъзможно. Истината обаче е, че това е едно от най-важните неща, които трябва да направиш, за да защитиш финансовата си стабилност.

Първо трябва да определиш как са закупени активите – ако са индивидуално закупени е лесно. Трудното идва в момента, в който трябва да разделите съвместните покупки, тъй като те обикновено са по-големи. 

Като кола, жилище и други. Ако имате например ипотечен кредит, трябва да се консултирате с юрист за възможностите за прехвърляне на задължения, прехвърляне на собственост и т.н.

Затворете съвместните си сметки и открий нови сметки на твое име

Подобно на физическата раздяла и преместването в друго жилище, с вече бившия си съпруг/съпруга, трябва да прекъснете финансовите си връзки. Закрийте всички общи финансови сметки и разпределете парите си. След това, прехвърли своите към твоя лична сметка.

Това не само ще ти помогне да прекъснеш финансовите връзки помежду си, но и ще защитиш парите си в процеса на развод. Проучи банковите институции преди да си откриеш нова сметка, за да можеш да получиш по-големи дивиденти от спестяванията си.

Създай си фонд за спешни случаи

И накрая, когато създадеш стратегия за управление на личните си финанси, трябва да отделиш средства за фонд за спешни случаи или ситуации, в които ще са ти необходими допълнителни средства. 

Един от най-добрите начини да си гарантираш, че няма да се изкушаваш да взимаш пари от личния си фонд за спешни случаи е да откриеш сметка в банка, различна от сегашната ти и да настроиш автоматични преводи от сметката ти със заплататa към спестовната такава. 

Запомни, сумата, която отделяш за фонда за спешни случаи не трябва да бъде голяма. Месечно можеш да заделяш и 20 - 30 лева, но това ще ти помогне да имаш пари “за всеки случай“.

Как кредитните карти помагат при развод?

По време и след развода вероятността да можеш да разчиташ само на своите лични финанси е голяма. Тъжна истина е, че при развод, може да загубиш част от приятелския си кръг или да влошиш отношенията си с хора, на които иначе е можело да разчиташ при трудни ситуации. 

Какво обаче се случва, ако възникнат спешни и изненадващи разходи?  

Ако имаш нужда от финансова подкрепа в този труден и изпълнен с неизвестни период и искаш да разчиташ на себе си, можеш да потърсиш подходящи финансови продукти като кредитните карти, например. 

С кредитна карта можеш да покриваш неочаквани разходи по време на твоя развод. Можеш да плащаш такси на адвокати, административни услуги и други. Също така, можеш да платиш депозит за квартира, ако ти се налага да се изнесеш. Така, дори и промяната да настъпва внезапно, ще можеш да реагираш своевременно и няма да се налага да чакаш заплатата си.

След развод, когато започнеш да си стъпваш на краката, кредитните карти също могат да са полезни. Те са удобен финансов инструмент, който при разумно използване, може да ти помогне да изградиш добра кредитна история. 

Това от своя страна, ще ти даде възможност за по-лесно финансиране на бъдещите ти планове и началото на новия етап в живота ти – като закупуване на автомобил, жилище или друго.

Преди да избереш, сравни различни кредитни карти и избери точната за себе си. Ако търсиш карта, която да е резервен вариант и да не те натоварва с излишни такси за обслужване, можеш да кандидатстваш за Бяла Карта.  

Тази кредитна карта има максимален кредитен лимит до 3000 лева и няма годишна или месечна такса за обслужване, което означава, че ако не я използваш, няма да дължиш нищо. Освен това, кредитна карта Бяла Карта е без такса за издаване, и без такси при теглене от банкомат в Европейския съюз. 

Това означава, че ще имаш спокойствието да разчиташ на себе си и ще имаш пари при извънредни разходи. Надяваме се, че тези съвети за подобряване на финансите ти ще бъдат полезни и ще ти помогнат да си стъпиш бързо на краката. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш