Кандидатствай Вход
Развод и финанси – 5 съвета как да се справиш

Развод и финанси – 5 съвета как да се справиш

  • Бяла Карта
  • 26.10.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 673

Разводът е тежко емоционално изпитание и никой не иска да се случи на неговата връзка. За съжаление, данните показват, че изолацията по време на COVID-19 се е отразила на много семейни отношения и тази година желаещите да се разведат са повече от обикновено.

Раздялата носи със себе си много стрес, напрежение и важни решения – грижа за децата, преместване, разделяне на имущество и какво ли още не. Освен всичко останало, разводът може да се отрази на финансовото ти състояние. Бракоразводни адвокати, комисионни, кантори, документация – всичко струва пари.

Докато се опитваш да балансираш в изпитанието наречено развод, не трябва да забравяш за парите и финансите си. Постарай се да направиш всичко възможно, за да минимизираш риска от още една криза в живота си.

Разводът е труден период, след които трябва да се постараеш бързо да си стъпиш отново на краката. Ето защо, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко стъпки, които ще ти помогнат да се справиш с финансите си по време и след развода по-лесно и ефективно.

Определи бюджет

Едно от първите неща, които трябва да направиш след като приключи развода е да си определиш бюджет. Сега, когато трябва да разчиташ само на собствените си доходи, трябва да се съобразяваш изцяло с тях. Определянето на бюджета не е трудно, а ще даде голямо отражение върху цялостното ти финансово състояние в дългосрочен план.

Ако искаш да разбереш как да определиш месечен бюджет, прочети и другите статии в блога на кредитна карта Бяла Карта. В бюджета си трябва да включиш общи плащания, които все още имаш със съпруга или съпругата си, издръжка, ако плащаш такава, данъци на общи придобивки и всичко, което се сетиш. Опиши всички разходи, за които се сетиш и всички приходи.

След това извади всичките си разходи от всичките си приходи и полученото раздели на 2. Едната половина трябва да отиде за спестявания, а другата можеш да използваш за не приоритетни покупки.  Когато разделиш парите си в категории, ще знаеш, че не харчиш прекалено много пари. 

Определи активите си и ги прехвърли само на твое име

Да определиш кое е твоя собственост и кое не, след като си имал брак и си споделял всичко с половинката си изглежда трудно и дори невъзможно. Истината обаче е, че това е едно от най-важните неща, които трябва да направиш, за да защитиш финансовата си стабилност.

Първо трябва да определиш как са закупени активите – ако са индивидуално закупени е лесно. Трудното идва в момента, в който трябва да разделите съвместните покупки, тъй като те обикновено са по-големи. Като кола, жилище и други. Ако имате например ипотечен кредит, трябва да се консултирате с юрист за възможностите за прехвърляне на задължения, прехвърляне на собственост и т.н.

Затворете съвместните си сметки и открий нови сметки на ваше име

Подобно на физическата раздяла и преместването в друго жилище, с вече бившия си съпруг/съпруга, трябва да прекъснете финансовите си връзки. Закриите всички общи финансови сметки и разпределете парите си. След това, прехвърли своите към твоя лична сметка.

Това не само ще ти помогне да прекъснеш финансовите връзки помежду си, но и ще защитиш парите си в процеса на развод.

Проучи банковите институции преди да си откриеш нова сметка, за да можеш да получиш по-големи девиденти от спестяванията си.

Създай си фонд за спешни случаи

И накрая, когато създадеш стратегия за управление на личните си финанси, трябва да отделиш средства за фонд за спешни случаи или ситуации, в които ще са ти необходими допълнителни средства. Един от най-добрите начини да си гарантираш, че няма да се изкушаваш да взимаш пари от личния си фонд за спешни случаи е да откриеш сметка в банка, различна от сегашната ти и да настроиш автоматични преводи от сметката ти със заплататa към спестовната такава. Запомни, сумата, която отделяш за фонда за спешни случаи не трябва да бъде голяма. Месечно можеш да заделяш и 20 -30 лева, но това ще ти помогне да имаш пари “за всеки случай“.

Надяваме се, че тези съвети за подобряване на финансите ти ще бъдат полезни и ще ти помогнат да си стъпиш бързо на краката.

Ако имаш нужда от финансова подкрепа в този труден и изпълнен с неизвестни период, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта е без такса за издаване, без годишна такса за обслужване на картата и без такси при теглене от банкомат. Това означава, че ще имаш спокойствието да разчиташ на себе си и ще имаш пари при извънредни разходи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш