Кандидатствай Вход
Защо всички членове на семейството трябва да бъдат включени в дискусията за семейните финанси?

Защо всички членове на семейството трябва да бъдат включени в дискусията за семейните финанси?

  • Бяла Карта
  • 15.10.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 848

Когато става въпрос за семейните финанси, изготвянето на месечен бюджет е много важно от гледна точка стабилността и сигурността в дългосрочен план. Не с по-малко значение е обаче, в съставянето на въпросния месечен бюджет да участва цялото семейство, както и всички членове да са наясно с вземаните решения и с принципите, които трябва да се спазват. В това число слагаме не само твоя партньор, но и децата. Ето защо е нужно всички членове на семейството да вземат участие в дискусията за семейните финанси:

1. За да спазват необходимото потребителско поведение – един семеен бюджет няма как да бъде надежден и ефективен, ако заложените по време на изготвянето му принципи се спазват само от теб, а не от цялото семейство. По-скоро ще се получи ситуация, в която твоите усилия и лишения за стабилизиране на семейните финанси остават безрезултатни поради неразумните харчове на останалите членове на фамилията. За да не допуснеш подобно развитие на нещата, трябва да се погрижиш и другите да са добре запознати със семейния бюджет, както и с принципите и ограниченията, които той носи. А най-добрият начин за това е дискусиите относно въпросния семеен бюджет да са достъпни и отворени за всички членове на семейството.

2. За да се чувстват наистина ангажирани – много е трудно да накараш някого да спазва определени принципи и правила, особено ако самият той не е участвал във формирането им. Участието на цялото семейство в дискусиите за семейните финанси стимулира ангажираността и отговорното поведение. Благодарение на него, всеки един член на фамилията ще осъзнава много по-добре какво и защо трябва да прави. Или казано с други думи, той ще усеща правилата за финансова дисциплина, въведени посредством семейния бюджет, като нещо важно и полезно за самия него, а не като безмислени ограничения, които някой се опитва да наложи против волята му. 

3. За да се вземат възможно най-добрите решения – не си мисли, че ти знаеш всичко и във всеки един случай си прав. Твоят партньор и дори децата също могат да дадат разумни предложения относно семейните приходи и разходи. В допълнение, всеки един от тях най-добре познава личните си нужди и е способен да прецени например от кои придобивки би било удачно да се лиши и от кои - не. Участието на всички членове на фамилията във финансовите дискусии гарантира вземането на оптимални решения, оставящи цялото семейство удовлетворено.

4. За да се запази спокойствието – с колкото по-малко информация разполага човек относно даден проблем, толкова по-притеснен е той. Ако без никакви предварителни обяснения и подготовка изведнъж поднесеш на членовете на семейството си новината, че всички трябва да бъдат по-пестеливи отсега нататък,е напълно възможно да ги хвърлиш в паника. В съзнанието им ще възникнат всякакви тревожни мисли и дилеми, свързани с бъдещето. Поради тази причина е много по-добре те да са наясно как всъщност стоят нещата и да не си правят погрешни изводи. А последното може да се постигне посредством прякото им участие във всички финансови разговори и дискусии.

5. За да се насърчи диалогът – диалогът в рамките на семейството трябва да бъде насърчаван при всеки удобен повод. В крайна сметка, почти всички важни решения, взети от даден член на фамилията, засягат и другите. Провеждането на общи дискусии по основните финансови въпроси е начин да се демонстрира, че диалогът е правилната форма за съжителство. И че именно чрез него може да се гарантира хармонията в междуличностните отношения и по-доброто бъдеще за цялото семейство.

6. За да се постигне сплотеност – много по-лесно е за едно семейство да преодолее проблемите, пред които се е изправило (в това число и финансови такива), ако неговите членове са сплотени и си помагат взаимно. Съвместното обсъждане на финансовите предизвикателства, пред които сте изправени, спомага значително за подобна сплотеност и същевременно гарантира, че всички ще действате синхронизирано, за да се справите с въпросните предизвикателства и да постигнете целите, които сте си поставили.

Ако търсиш финансов инструмент, който може да ти помогне да гарантираш финансова стабилност и сигурност за семейството си, кредитна карта Бяла Карта е праявилният избор. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти осигури необходимите средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от тях, за да си стъпиш на краката. Избери кредитна карта Бяла Карта и подари по-добро бъдеще на себе си и своите близки хора!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш