Кандидатствай Вход
Новите спестовни касички – пътят от прасенцата до вуртуалните портфейли

Новите спестовни касички – пътят от прасенцата до вуртуалните портфейли

  • Бяла Карта
  • 14.11.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1428

Навярно помниш онова малко розово порцеланово прасенце от детството ти, в което цялото семейство събира монети. Със сигурност помниш и момента, в който заедно сте го счупили, за да видите резултата от вашите спестявания.

Това е един прекрасен начин да възпиташ в децата си дисциплина и търпение. Чудесен метод за трупане на дребни спестявания и начин да се освободиш от досадните монети, които потракват в джоба или портфейла ти.

Но ако наистина искаш да пестиш, днес спестяването има съвсем нови измерения. Дигиталният и технологичен прогрес създадоха различни по вид и удобство „виртуални прасенца”, които даже не е необходимо да чупиш. Но в същото време те пазят твоите спестявания много по-ревностно отколкото касичката от миналото ти.

Бяла Карта ще ти разкаже за новите спестовни касички, които пазят парите ти от посегателство – както твоето, така и от чуждото.

Депозит в банка

Това е спестовен метод, който със сигурност ти е познат. При депозитите зависи изцяло от теб да избереш най-подходящите условия спрямо сумата, която внасяш, времето и начина на използване на средствата и процента на доходност, който получаваш. Депозитът е може би най-популярният метод за спестяване. С малка, но сигурна доходност, депозитът присъства в почти всяко едно българско семейство.

Дебитни карти

Възможността да теглиш от своята дебитна карта във всеки един момент я прави рискова за хората, които не умеят да контролират разходите си. Затова картата не е най-предпочитан метод за трупане на спестявания, предвид лесно достъпните пари в нея и по всяко време на денонощието.

Въпреки всичко много хора използват точно своята карта като място, в което да трупат спестявания. Освен това картите имат своите удобства, които ги правят атрактивни за използване. С безконтактна дебитна карта можеш да плащаш до определена сума без въвеждане на пин код. Осигурена ти е и максимална защита при използване на картата у нас и в чужбина, при използване на банкомати и ПОС терминали. Има дебитни и кредитни карти, с които можеш да трупаш точки. Тези точки в последствие ти носят бонуси и отстъпки при партньорски програми на институциите или банките издатели.

Друга голяма полза от картата е, че с нея можеш да предплащаш хотели, да наемаш автомобили, да пазаруваш онлайн. Виртуалните дебитни карти са без магнитна лента и ПИН код за твоя по-голяма сигурност при изпозлването им в български и международни сайтове.

Като цяло дебитната и кредитната карта са платежни инструменти с огромен брой предимства. Но като средство за спестяване те не са ефективни, защото парите ти винаги са на един пин код разстояние, което води до лесно изразходване на спестяванията.

Спестовни сметки с възможност за теглене и внасяне в брой.

Тези сметки са с по-висока лихва  в сравнение с разплащателната сметка, но с по-ниска доходност от тази на стандартния депозит. Можеш да боравиш със сметката си онлайн чрез онлайн банкирането си и да правиш транзакции до определен лимит. Получаваш и възможността за автоматично спестяване от страна на банката, ако си декларирал предварително подобно желание. Това става като сумите над определения от теб лимит автоматично отиват по спестовната ти сметка.

Доходността от тези сметки не е сред най-добрите, но пък удобството, което те предлагат и лесната достъпност до такава услуга води до високото търсене на спестовните сметки, като спестовно средство.

Виртуален портфейл

Съществува нова форма на онлайн портфейл, която се очаква да създаде огромен интерес към себе си. Това е софтуерен продукт на бразилска стартъп компания. Уникалното на този софтуер е, че той може да следи всеки един твой приход и разход, да обобщава данните по банковите ти сметки, да ти помага, ако си любител на емоционалните покупки, чрез поставяне на  лимит за определени разходи. Софтуерът може да общува с теб чрез и-мейл и да те уведомява за всичко, което ти пожелаеш и което касае твоите финанси.

При зададена от теб опция, виртуалният портфейл може да ти напомня за плащане на сметките ти и така да те предпази от излишни глоби и лихви.

В крайна сметка всеки един виртуален начин за спестяване носи сериозно предимство пред розовото прасенце. Разбира се, избора е изцяло твой.

Важно е да знаеш, че независимо на кой начин за спестяване се спреш, то факта че започваш да контролираш своите финанси по този начин говори за финансовата ти зрялост.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш