Кандидатствай Вход
Справяне с личните финанси след края на отпуските

Справяне с личните финанси след края на отпуските

Отпуските са периоди, които всички очакваме с голямо нетърпение. Те са единственото време от годината, когато можем наистина да се освободим от стреса и да си починем пълноценно. Обикновено планираме отпуските си така, че да си изкараме възможно най-добре.

Това включва множество дейности – срещи с приятели, релакс край морския бряг, екскурзия в чужбина, шопинг, тренировки и т.н. Дейности, които ни носят приятни моменти и емоции, но и в същото време костват голяма част от личните ни финанси. 

По този начин е възможно веднага след края на отпуската стресът да ни застигне отново, и то в по-големи граници от всякога.

За да го избегнем, трябва да подходим много внимателно към финансите си в подобен период и да съставим план за постепенното им възстановяване до обичайните граници. В тази статия ти даваме съвети относно грижата за личните финанси след края на отпуските.

Съвети за справяне с личните финанси след края на отпуските

Преглед на всички направени разходи 

Първото, което трябва да направиш след края на отпуската, е да прегледаш всички направени от теб разходи през този период. Виж каква част от своите спестявания си похарчил за обичайните неща по време на ваканция – храна , забавления, сувенири и подаръци.

Това ще ти бъде една доста подходяща отправна точка. Тръгвайки от нея, ти можеш с малки стъпки да се насочиш към съставяне на план за изплащане на всички дългове и натрупване на нови спестявания. 

Съставяне на план за дълговете 

След като си наясно със ситуацията, трябва да подготвиш план за действие.  Особено ако става въпрос за нови дългове или плащания, които трябва да направиш. Веднага след края на отпуската си състави точен и ясен във времето план за извършване на подобни разплащания. 

Така ще можеш най-добре да прецениш как точно да става разпределянето на месечния ти бюджет, дали ще има нужда от някакво ограничаване на разходите и т.н.

Потърси съвет или помощ  

В случай, че се намираш в наистина затруднена ситуация от финансова гледна точка, няма да е лошо да се обърнеш към трети лица за съвет или помощ. Това могат да са твои близки, които са преминавали през подобни периоди. 

Те ще ти разкажат по какъв начин са успели отново да си стъпят на краката и може би опитът им ще ти послужи за пример. 

Другият вариант е да потърсиш професионална помощ от личен финансов консултант. След като проучи конкретната ситуация, твоите ежемесечни доходи, обичайните разходи и дълговете за изплащане, един професионалист е способен да ти даде най-добрите съвети относно вкарването в ред на личните финанси.

Намери източници на допълнителни приходи 

Тъй като в периодите около отпуските се правят най-големите разходи, тогава е точният момент да намериш и допълнителни източници на приходи. Тези източници е възможно да са изключително разнообразни. 

Замислял ли си се например колко стари и излишни неща, които никой не използва, има в дома ти? Една добра идея е да се опиташ да продадеш въпросните вещи. При наличието на редица онлайн платформи, вероятността за успех е доста голяма. 

Ако пък не постигнеш такъв или нямаш необходимото време, за да изчакаш реализирането на подобен тип приходи, винаги можеш да се обърнеш към Бяла Карта.

Тя ти дава възможност да запълниш незабавно дупките в личния или семейния бюджет и по този начин бързо и сигурно да си стъпиш на краката.  

Отложи ремонти и големи покупки 

Все пак, покрай почивката ти вероятно са били изразходвани значително количество финансови средства. Това в никакъв случай не е подходящият момент за появата на други големи източници на разходи.

Ако си планирал ремонти в дома или пък покупката на скъпи уреди или вещи, по-добре ги отложи за по-нататък.

След известно време, когато си си стъпил на краката, ще можеш да си позволиш подобни разходи, без те да повлияят негативно върху личния или семейния бюджет.

Започни да спестяваш за следващата отпуска 

Не на последно място, един съвет за периодите, когато вече си платил дълговете и си стабилизирал личния бюджет след отпуската. Тогава действително можеш да дишаш по-спокойно и да не се притесняваш толкова за различните плащания.

Не ти препоръчваме обаче да се отпускаш и да залиташ по безразсъдни харчове. Напротив, добра идея би била отрано да започнеш да спестяваш по малко средства за следващата си екскурзия или ваканция. 

Така ще си осигуриш необходимите средства за едно страхотно преживяване и ще избегнеш риска впоследствие отново да си на червено.

Как да използваме кредитната си карта след отпуската?

Независимо дали си бил в платен годишен отпуск или неплатен такъв, след края ѝ, завръщането към финансовата дисциплина може да се окаже сложна задача.

Повечето хора, по време на отпуската си се отдават на почивката и започват да харчат повече пари. Това е съвсем логично и нормално. Проблемът идва, когато похарчиш повече отколкото можеш да си позволиш или просто бързо придобиваш нов навик.

В тези моменти - внимавай как използваш кредитната си карта. Непроследяването на използваната сума от твоя кредитен лимит може да доведе до натрупване на задължение, което да не можеш да погасиш в края на месеца. 

По този начин, можеш да влошиш кредитната си история и да създадеш напрежение, което да изтрие приятните емоции, събрани по време на твоя отпуск. Започни твоите работни дни с мисъл за потреблението си и бюджета. Старай се да поддържаш здравословен баланс и използвай кредитната си карта след отпуска - при нужда. 

И все пак, ако имаш нужда от средства и имаш нужда да допълниш бюджета до заплата, можеш да разчиташ на кредитна карта Бяла Карта. Благодарение на този гъвкав инструмент ще получиш незабавно нужните ти финансови средства, за да преминеш през трудния период и да възвърнеш добрия баланс в личния си бюджет.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш