Кандидатствай Вход
Съветите на Уорън Бъфет как да станеш богат

Съветите на Уорън Бъфет как да станеш богат

  • Бяла Карта
  • 02.05.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1141

С богатството си от над 80 милиарда долара, Уорън Бъфет е един от най-богатите хора на планетата. През 1962 г., когато започва да купува акции на Berkshire Hathaway една акция е струвала 7.50 долара. Днес, Уорън Бъфет, е изпълнителен директор и председател на борда на директорите на същата тази компания. А една акция, клас А от същата струва приблизително 119 000 долара. Бъфет споделя, че дължи успехите си на няколко ключови стратегии, които е споделил с писателката Алис Шрьодер. Тя е прекарала стотици часове, интервюирайки един от най-богатите хора на планетата, и благодарение на нея можем да разберем кои са неговите тайни за правене на пари. Бяла Kарта ще ти сподели тези похвати и ще се опита да ти подскаже как могат да работят и за теб.

Реинвестирай печалбите си.

Когато за пръв път започнеш да генерираш печалби от фондовата борса, със сигурност ще се изкушиш да ги похарчиш. Но недей! Вместо това реинвестирай парите. Уорън Бъфет е научил този свой урок още в ранна възраст. В гимназията Бъфет и негов приятел купили машина за пинбол и я сложили в една бръснарница. С парите, които спечелили от нея купили още машини. Продължили да инвестират, докато не направили машините осем и ги поставили в различни търговски обекти. Когато решили да продадат бизнеса си, Уорън Бъфет използвал парите, за да купи акции и да стартира друг малък бизнес. Когато навършил 26 години, той имал състояние от 174 хиляди долара, което се равнява на днешните 1.4 милиона долара. Дори малката сума пари може да се превърне в голямо състояние, ако я управляваш правилно.

Не се страхувай да си различен.

Не подчинявай своите решение на това, което всички други правят или казват. Когато през 1956 г., Уорън Бъфет започнал да управлява 100 хиляди долара, събрани от шепа инвеститори, хората го мислили за странен. Той работел в Омаха, а не на Уолстрийт, и отказвал да каже на родителите си къде е вложил парите им. Хората предвиждали крах за неговото начинание, но въпреки това, когато след 14 години се оттеглил от партньорствата си, той притежавал повече от 100 милиона долара.  Успеха си дължал на това, че вместо да следва тълпата, той търсел подценени инвестиции, в резултат на което всяка година претърпявал победа над пазарната среда. За Уорън Бъфет средното ниво означава това, което всеки друг прави. Над средното ниво е това, което трябва да се мери според наречената от него „вътрешна скоринг карта“. Тоест преценявай себе си според собствените си стандарти, а не според световните такива.

Никога не си „смучи палеца“.

Събери предварително цялата информация, която ти е нужна, за да вземеш решение за конкретни сделки и помоли приятел или роднина да ти помогнат с крайните срокове, за да си сигурен, че ще ги спазиш. Една голяма гордост на Бъфет е, че не губи време в излишно обмисляне и размотаване. Той нарича всяко безсмислено губене на време „смучене на палец“. Когато някой му предложи бизнес или инвестиция, той казва: „Няма да го дискутирам, докато не получа цена“. След като получи цената, той дава отговор веднага.

Изясни сделката, преди да започнеш.

Умението ти за преговори винаги е по-голямо преди да стартираш работата. Това е точно момента, в който ти можеш да предложиш това, от което отсрещната страна се нуждае. Уорън Бъфет е научил този свой урок по трудния начин, още като дете. Това станало, когато дядо му Ернест наема него и негов приятел да изринат снега пред семейния магазин за хранителни стоки след снежна буря. Момчетата прекарали пет часа с лопата в ръка, докато накрая едва успявали да изпънат измръзналите си ръце. В крайна сметка дядото им платил по-малко от 90 цента на човек. Бъфет бил съкрушен, че за тези дребни пари е извършил такава тежка физическа работа. Затова, винаги уточнявай спецификата на сделката преди да си започнал да работиш по нея. Дори и ако трябва да работиш с роднини и приятели.

Това са само четири от съветите за успех на Уорън Бъфет.

Бяла Kарта може да бъде твоят трамплин в живота. За нея можеш да кандидатстваш дори когато нямаш кредитна история, или имаш лоша такава. В рамките на няколко месеца разумна употреба, Бяла Карта може да коригира лошото ти кредитно минало и да ти даде шанс да рестартираш живота си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш