Кандидатствай Вход
Триковете, които не подозираш, че пестят пари

Триковете, които не подозираш, че пестят пари

  • Бяла Карта
  • 22.11.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 966

В днешното ежедневие, животът може да стане невероятно скъп. Ето защо трябва да направим всичко възможно да спестим и да инвестираме парите си! 
Ние ти даваме няколко полезни съвета за това как да се научиш лесно да редуцираш разходите си. Сигурни сме, че има някои практики за пестене на пари, за които дори не си се сещал:

1. Изчисти историята си на сърфиране.
Да, дори да не вярваш – историята ти в браузъра съвсем не ти пести пари, а даже точно обратното. Когато пазаруваш онлайн и сравняваш цените, не забравяй да изчистиш кеша и историята на браузъра си. (Особено при закупуване на самолетни билети!) Онлайн компаниите следват твоите търсения въз основа на твоя кеш и история и ще продължват да ти предлагат всевъзможни оферти, въз основа на тази информация. Също така, много често, когато онлайн търговецът следи, че пазаруваш често от платформата, ти предлага по-високи цени на оферти. Затова създай си навика да чистиш периодично историята си в браузъра.

2. Намали яркостта на телевизора и екрана на компютъра.
Това не само ще помогне за здравето ти, но като намалиш яркостта на твоя телевизор или компютърен монитор от настройката по подразбиране, можеш да намалиш консумацията на енергия с до 40%. Яркостта по подразбиране е настройката, която прави телевизора или компютърът да изглеждат добре и ярко в магазините. Тези ярки цветове обаче не само, че пречат на зрението ти, но и харчат повече от парите ти.

3. Плащай в брой, не само с дебитна карта
Изследванията показват, че ако плащаш в брой, а не с дебитна карта, вероятно ще похарчиш по-малко. Причината? Всъщност можеш да видиш реално какво и колко харчиш, когато използваш пари в брой. По този начин е по-лесно да премислиш два пъти дадена покупка, а не просто импулсивно да решиш да я платиш. За разлика от плащанията в кеш, трансакциите с пластики ти дават възможност да купуваш, каквото си поискаш, просто защото знаеш, че имаш средствата. Кредитните карти също се нареждат сред инструментите, които улесняват импулсивното пазаруване. Но не и иновативната Бяла Карта – с нея можеш да плащаш не само на ПОС терминал, но и в кеш, без допълнителни такси. Бяла Карта ти позволява да теглиш пари от банкомат, без да ти начислява допълнителни разходи за това. Напротив – плащаш само лихвата си по изтеглената сума. Така отново разполагаш с пари в кеш и можеш да прецениш дали да ги дадеш за някоя импулсивна покупка или да си ги задържиш за нещо, което е по-наложително и важно.

4. Изгради си добър кредитен рейтинг
Независимо дали имаш добра кредитна история, лоша кредитна история или несъществуваща такава, това не бива да е пречка в изграждането на добрия ти кредитен рейтинг. Той е основата, която е критична за бъдещото ти одобрение за ипотека и заем за бизнес, затова е добре да помислиш отрано за подобряването на рейтинга си. Разбира се, това не е задължително непосилна задача, а напротив. С Бяла Карта можеш лесно да постигнеш твоята добра кредитна история, стига да я използваш разумно и умерено.

5. Изчакай до края на месеца, преди да правиш големи покупки.
Първо трябва да направиш първостепенните си разходи и да платиш всички сметки, в това число и вноските по кредити. След това е време за пазаруване. Този ред не бива да се нарушава, ако искаш да спазваш баланса в бюджета си. Освен това, на края на месеца често има големи намаления магазините.
 
6. Изпий своето сутришно кафе у дома
Не можеш да преглътнеш навиците си за кафе? Вместо да похарчите не малка сума пари за чаша кафе в любимото си кафене, опитай да пиеш кафе у дома. Ще забележиш разликата в разходите си още след един месец – просто се старай да пиеш кафе от собствената си кафемашина и да си носиш такова и когато си навън.

7. Не робувай на марки
Знаеш ли, че понякога известната марка е единственото нещо, което оскъпява даден продукт – било той хранителен или друг тип. Дори когато става въпрос за техника, може да се намерят напълно разумни заместители на скъпите брандове. Така ще получиш това, от което имаш нужда, но на много по-изгодна цена, без да съсипваш месечния си бюджет.

8. Купи си воден филтър.
Ще се изненадаш от сумата на парите, изразходвани всяка година за бутилирана вода. Купуването на воден филтър не само ще ти спести пари, но и ще добави ползи за здравето. Филтрираната вода може да бъде по-добра за теб, поради процеса, през който минава.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш