Кандидатствай Вход
Цените продължават да растат. Месечната инфлация достигна 0,7%

Цените продължават да растат. Месечната инфлация достигна 0,7%

  • Бяла Карта
  • 19.05.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 773

През месец април 2021 г. цените на продуктите в България са се увеличили с 0,7% спрямо март, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).  Данните на НСИ сочат, че спрямо декември 2020 г. инфлацията достига 1.6%, а годишната инфлация за април 2021 г. спрямо април 2020 г. е 2.0%.

Забелязва се ръст в цените на стоките и услугите. Като най-голям ръст има при облеклото и обувките, където разликата с месец март е 6.6%.

Цените на тютюневите изделия и алкохолните напитки са намалели с 0.1%, а на хранителните продукти и безалкохолни напитки нарастват с 1.1% спрямо предходния месец.

Транспортните разходи на българите също са се повишили с 2,2% спрямо март. Това вероятно е обусловено от по-високите цени на дизела с 2.9% и на бензин А95H с над 3%.  Всички останали горива също отчитат ръст в цените си.

Ако обмисляш да отидеш на почивка или да хапнеш навън, имай предвид, че цените в ресторантите и хотелите са се повишили с 0,4% спрямо март. Забелязва се тенденцията за увеличение на цените на банковите услуги и такси с 1%.

През април се забелязва спад на цените за развлечения и култура с 1,6% и т.нар. разнообразни стоки и услуги с 0,4%.

Изминалата година беше критична и бяха взети сериозни икономически мерки от големите световни пазари и съюзи. Глобалната пандемия предизвика несигурност за бизнесите и след всичко това, вече се забелязва увеличение на цените на основните потребителски продукти и услуги.

 

Индексът на цените за малката кошница за април 2021 г. спрямо март 2021 г. е 100.8%, а от началото на годината (април 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 101.5%. Цените на хранителните стоки от малката потребителска кошница са се увеличили с 1,3 % спрямо март, нехранителните продукти бележат ръст 0,7%, а цените на услугите остават без промяна от предходния месец.

Как да се справиш с растящите цени?

Потърси варианти за допълнителни доходи

Логично, нали. Хубавото е, че през последната година възможностите за дистанционна работа се увеличиха, което ти дава възможност да печелиш пари от дома си. Помисли кои са най-добрите ти умения и потърси подходяща работа, която да ти помогне да се справиш с повишаващите се цени. В блога ни има много статии, които ще ти помогнат в търсенето на допълнителна работа.

Преговаряй за заплатата си

С ръста на инфлацията заплатата ти „намалява“. Разбира се, имаме предвид покупателната ти способност. Ако скоро не са повишавали заплатата ти, помисли дали не е време да проведеш необходимите разговори с работодателя си. Имай предвид, че това е подходяща стъпка, ако наистина ефективно вършиш работата си и фирмата, в която работиш не е била сериозно засегната от Ковид пандемията.

Инвестирай

Да, инвестирай. Ако имаш спестени пари, помисли в какво можеш да ги инвестираш. Лихвите по депозитите са ниски и трудно ще могат да покрият инфлацията, а с всеки ръст на цените спестяванията ти се стопяват. Ако имаш събрани пари за фонда си за спешни случаи, инвестирай. Всеки лев над фонда ти, който не използваш правилно, ще ти носи загуби.

Опитай се да спестяваш в ежедневието си

Ако виждаш, че трудно покриваш нуждите си в ежедневието си, помисли как може да оптимизираш бюджета си. Малките промени могат да доведат до достатъчно добри резултати. Например, можеш да пазаруваш на промоция, да купиш някои от дрехите за новия сезон от магазини за втора употреба, да изключиш кабелната телевизия или пък да пътуваш с колело, а не с кола до работа. 

Потърси кредитен инструмент, който да отговаря на нуждите ти

Ако имаш нужда от допълнителни пари до заплата, за да успееш да посрещнеш нуждите си или някои неочакван разход, потърси подходящ кредитен инструмент. Например, ако от време на време имаш нужда от допълнителни средства до заплата, кредитната карта е подходящия избор за целта. Кредитна карта Бяла Карта например няма такси за издаване и няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че няма да ти струва нищо в месеците, в които не я използваш. Допълнителен плюс на Бяла Карта е, че е без такси при теглене на банкомат, плащане на ПОС терминал или онлайн.  Едно от големите предимства на кредитна карта Бяла Карта е това, че кандидатстваш веднъж и при нужда, винаги можеш да я използваш. С нея можеш да имаш пари до заплата винаги, когато имаш нужда.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш