Кандидатствай Вход
Цените продължават да растат. Месечната инфлация достигна 0,7%

Цените продължават да растат. Месечната инфлация достигна 0,7%

Изминалата година беше критична и бяха взети сериозни икономически мерки от големите световни пазари и съюзи. Глобалната пандемия предизвика несигурност за бизнесите и след всичко това, 

вече се забелязва увеличение на цените на основните потребителски продукти и услуги.

През месец април 2021 г. цените на продуктите в България са се увеличили с 0,7% спрямо март, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ)

Данни за покачването на цените

Индексът на цените за малката кошница за април 2021 г. спрямо март 2021 г. е 100.8%, а от началото на годината (април 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 101.5%. Цените продължават да растат. Месечната инфлация достигна 0,7%.

Цените на хранителните стоки от малката потребителска кошница са се увеличили с 1,3% спрямо март. Групите на нехранителните стоки бележат ръст 0,7%, а цените на услугите остават без промяна от предходния месец.

Данните на Националния статистически институт сочат, че спрямо декември 2020 г. инфлацията достига 1.6%, а годишната инфлация за април 2021 г. спрямо април 2020 г. е 2.0%. Забелязва се ръст в цените на нехранителните стоки и услугите. Най-голям е ръстът при облеклото и обувките, където разликата с месец март е 6.6%.

Цените на тютюневите изделия и алкохолните напитки са намалели с 0.1%, а на хранителните продукти и безалкохолни напитки нарастват с 1.1% спрямо предходния месец. Транспортните разходи на българите също са се повишили с 2,2% спрямо март. 

Това вероятно е обусловено от по-високите цени на дизела с 2.9% и на бензин А95H с над 3%.  Всички останали горива също отчитат ръст в цените си.

Ако обмисляш да отидеш на почивка или да хапнеш навън, имай предвид, че цените в ресторантите и хотелите са се повишили с 0,4% спрямо март. Забелязва се тенденцията за увеличение на цените на банковите услуги и такси с 1%.

През април се забелязва спад на цените за развлечения и култура с 1,6% и т.нар. разнообразни стоки и услуги с 0,4%.

Как да се справиш с растящите цени?

Потърси варианти за допълнителни доходи

Логично, нали? Хубавото е, че през последната година възможностите за дистанционна работа се увеличиха, което ти дава възможност да печелиш пари от дома си

Помисли кои са най-добрите ти умения и потърси подходяща работа, която да ти помогне да се справиш с повишаващите се цени. Съществуват много различни начини, чрез които можеш да правиш пари онлайн.

Преговаряй за заплатата си

С ръста на годишната инфлация заплатата ти „намалява“. Разбира се, имаме предвид покупателната ти способност. Ако скоро не са повишавали заплатата ти, помисли дали не е време да проведеш необходимите разговори с работодателя си. 

Имай предвид, че това е подходяща стъпка, ако наистина ефективно вършиш работата си и фирмата, в която работиш не е била сериозно засегната от Ковид пандемията.

Инвестирай

Да, инвестирай. Ако имаш спестени пари, помисли в какво можеш да ги инвестираш. Лихвите по депозитите са ниски и трудно ще могат да покрият инфлацията, а с всеки ръст на цените спестяванията ти се стопяват.  

Ако имаш събрани пари за фонда си за спешни случаи, инвестирай. Всеки лев над фонда ти, който не използваш правилно, ще ти носи загуби.

Опитай се да спестяваш в ежедневието си

Ако виждаш, че трудно покриваш собствените си нужди в ежедневието, помисли как може да оптимизираш бюджета си. Малките промени могат да доведат до достатъчно добри резултати. 

Например можеш да пазаруваш на промоция, да купиш някои от дрехите за новия сезон от магазини за втора употреба, да изключиш кабелната телевизия или пък да пътуваш с колело, а не с кола до работа. 

Потърси кредитен инструмент, който да отговаря на нуждите ти

Ако имаш нужда от допълнителни пари до заплата, за да успееш да посрещнеш нуждите си или някой неочакван разход, потърси подходящ кредитен инструмент. Например, ако от време на време имаш нужда от допълнителни средства до заплата, кредитната карта е подходящият избор за целта. 

Кредитна карта Бяла Карта например няма такси за издаване и няма годишна такса за обслужване на картата. Това означава, че няма да ти струва нищо в месеците, в които не я използваш. 

Допълнителен плюс на Бяла Карта е, че е без такси при теглене на банкомат, плащане на ПОС терминал или онлайн. 

Едно от големите предимства на кредитна карта Бяла Карта е това, че кандидатстваш веднъж и при нужда, винаги можеш да я използваш. С нея можеш да имаш пари до заплата винаги, когато имаш нужда.

Как да използваш кредитната си карта по време на инфлация?

По време на инфлация е важно да поддържаш финансите си стабилни. Кредитните карти могат да ти помогнат в случаите, в които имаш допълнителна нужда от пари в условията на растящи цени. 

По време на инфлация обаче трябва да внимаваш да не надскочиш бюджета си и да не изпаднеш в дълг. За целта я използвай само при нужда от хранителни, нехранителни стоки и услуги. Това са например електроенергия, газ и други. Също така, прави навременни плащания всеки месец. 

И накрая, важно е да се запознаеш с всички такси, лихви и възможности на твоята кредитна карта, за да се възползваш максимално от тях и да не изпаднеш в трудна ситуация. 

Как да използваме кредитната си карта като инструмент за нуждите ни?

Очаква се да разберем имало ли е и какъв е бил ръстът на цените в началото на 2022 г. спрямо декември 2021 г. Дотогава, подготви се за всяка ситуация с правилната кредитна карта под ръка. 

Кредитната карта може да бъде ефективен инструмент за удовлетворяване на нуждите ти.

За целта обаче трябва да разбираш добре своето потребление и да съобразиш точната кредитна карта. 

Запознай се с всички характеристики на кредитните карти - лихви, годишни такси, бонуси и други и прецени коя карта е наистина подходяща за теб. Само по този начин ще можеш да си гарантираш, че ще се възползваш от пълния потенциал на този финансов инструмент, независимо от икономическата обстановка.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш