Кандидатствай Вход
В какво да инвестираш личните си финанси?

В какво да инвестираш личните си финанси?

  • Бяла Карта
  • 20.02.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1208

Имаш ли спестени пари, които стоят непокътнати в банката или скрити дълбоко в някой сейф? Ако е така, сигурно те гложди мисълта редно ли е да стоят пасивни и да не ти носят никаква доходност? Защото е известен факта, че инфлацията помага на парите да губят стойността си с течение на времето, ако не ги „накараш да работят“.

Истината е, че е много трудно да намериш начин да печелиш от собствените си спестявания. Още повече, когато не си финансов експерт, а спестяванията ти не са достатъчни, за да направиш голяма инвестиция.

Бяла Карта ще направи кратко ревю на възможностите, които имаш и които биха ти помогнали да инвестираш твоите спестявания по най-удачния начин.

Стратегията за инвестиране на личните финанси зависи до голяма степен от размера на спестяванията. Преди да се спрем на големината на спестяванията обаче има някои решения, които е хубаво да обмислиш.

На първо място е въпроса имаш ли кредити и други задължения? Ако имаш такива, дори и те да са в малък размер, то вероятно редуцират значително месечния ти доход, след плащането им. Затова е редно да обмислиш погасяване на всички тези кредити и задължения. Това ще ти даде свободата да спестяваш онези пари, които сега плащаш за вноските си. Допълнително – липсата на тези задължения ще ти даде свобода на мислите ти и това да правиш планове. Защото дори и да не усещаш, съществуването на тези задължения, те ти пречи да развихриш инвестиционните си планове.

Следва втора важна стъпка преди да започнеш с инвестициите. За всеки човек е важно от психологическа гледна точка да има спестявания, които да покрият непредвидени нужди. Защото живота е непредвидим сам по себе си и може да поднесе неочаквани разходи, за които винаги трябва да си готов. Затова най-лесният начин да изчислиш размера на тази сума е като си направиш сметка колко пари на месец са ти необходими, за да живееш и да умножиш тази сума по 6. Така ти ще осигуриш свето финансово спокойствие за шест месеца напред, ако нещо непредвидено се случи с твоя доход.

След като си изпълнил тези две важни стъпки е време да обърнеш внимание на размера на спестяванията, които ти остават и които са готови да бъдат инвестирани.

Ако си спестил малка сума пари, да кажем между 1000 и 3000 лева, то тогава можеш да инвестираш тези средства в неща, обслужващи твоите лични цели в краткосрочен план. Ако си искал винаги да изкараш квалификационен курс или да запишеш магистратура, то тези средства биха намерили добро приложение в това. Освен това инвестицията в образованието и повишаване на квалификацията ти може само да ти донесе плюсове в бъдеще.

Трудно би се финансирал собствен бизнес с тези суми, но подобен курс може да ти даде добра основа за старта му.

Ако спестяванията ти са в по-голям размер (над сумата от 3000 лева), то тогава можеш да помислиш за по-дългосрочна инвестиция.

Със спестените пари можеш да стартираш свой собствен бизнес. Ако имаш идея, която отлежава с години и винаги ти напомня за себе си, то това е идеалната възможност да стартираш. Направи бизнес план, изчисли каква сума пари ще ти е необходима за старта и действай.

При спестена сума, която позволява по-обемна покупка може да се замислиш за покупка на лек автомобил (нов или втора ръка) или инвестиция в недвижим имот (парцел в провинцията или малка вила за уикенда). Това са само две предложения, които може да обмислиш.

Ако се чувстваш несигурен в своите решения и изпитваш страх да инвестираш всичко спестено накуп, то може да се консултираш със свои приятели, които разбират от инвестиции или да се поразровиш в интернет. Разбери в какво влагат парите си другите хора като теб и вземи информирано решение коя би била най-подходящата стъпка за теб.

До тук с инвестициите с минимален или никакъв риск. Ако си рисков играч и си готов да „скочиш в дълбокото“ тогава може да опиташ с инвестиции в различни финансови инструменти, например български или чужди акции. Ако избереш да инвестираш в акциите на чужда компания, то тогава риска ще е премерен, но сделката ще се случва доста тромаво, заради комуникацията с чуждите борсови посредници и превалутирането. В допълнение, за да купиш голям брой акции трябва да разполагаш с големи суми, което в твоя случай вероятно не е така.

Ако пък се спреш на български акции,  то с твоите спестявания ще можеш да купиш по-голям брой акции, заради по-ниската им цена и липсата на необходимост да превалутираш парите си. Българските акции обаче може да се окажат по-рискови.

Бяла Карта избра най-популярните предложения за инвестиция на спестяванията ти, но идеите не се изчерпват до тук. Важното е вземеш решение и да действаш смело.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш