Кандидатствай Вход
Важни финансови стъпки, които всеки родител трябва да направи

Важни финансови стъпки, които всеки родител трябва да направи

  • Бяла Карта
  • 13.01.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1312

Отскоро имаш допълнение към семейството си? С цялото вълнение по ново бебе, родителите лесно могат да пренебрегнат някои ключови финансови стъпки, които трябва да предприемат. Ето седем съвета, които е полезно да следва всеки родител.

1) Добави детето към здравната си застраховка 

Ще искаш да си сигурен, че бебето е застраховано и ако имаш сключена застраховка чрез работодателя си, може да имаш възможност да добавиш детето си. Можеш също така да преминеш към по-нисък план, ако се притесняваш разходите по здравеопазването на твоето бебе да не повишат генерално разходите ти за здравна застраховка.

 2) Актуализирай своето завещание и се увери, че имаш адекватна застраховка живот

Грижата за детето ти без съмнение е най-важна за теб сега. Ето защо е много важно да се погрижиш за детето си, ако нещо се случи на двамата родители. Решението кой може да се грижи за него е доста голямо и вероятно не искаш съдилищата да решат, вместо ти самия. Допитай се до адвоката си. Може да откриеш по-евтин и изгоден начин да се погрижиш едновременно и за материалното, и за нематериалното си наследство.

Може, също така, да добавиш детето си като бенефициент по всички сметки, тръстове и застраховки "Живот", които имаш.

След като решиш кой ще се грижи за детето ти и какво ще наследи то от теб, ще искаш да се увериш, че то има и достатъчно средства, за да живее удобно. Колкото и да е неприятно да мислим за такива теми, докато сме живи, по-добре потърси застраховка живот с добро покритие на рисковете. Обърни внимание на всички условия по избраната застраховка и сравни поне 3-4 компании преди да вземеш крайно решение.

Ако имаш действаща ипотека, задължително сключи застраховка, която да защити правата на детето ти върху имота в случай, че нещо неприятно се случи с теб.

3) План за разходи за гледане на деца

 

Направи си предварително план какви са бъдещите разходи за гледане на едно или повече деца -  от бебета до ученическа възраст. Планирай годишните си разходи за всяко едно дете, за да можеш отрано да спестяваш за големите събития в живота на малчуганите. За да гарантираш бляскаво бъдеще на наследника си, осигури му средства за добро образование. Ако прецениш, подсигури му собствено жилище или личен депозит.

4) Промени бюджета си

Разбира се, застраховката и грижите за децата не са единствените допълнителни разходи, които може да имаш. Децата имат много разходи, но има някои неща, които можеш да направиш, за да нехарчиш чак толкова много. Например, вероятно няма смисъл да се харчат много пари за дрехи, които те бързо ще израстат, особено когато са твърде млади, за да се интересуват от визията си. Пазарувай бебешки дрехи от търговци на дребно с отстъпка, следи за промоции и разпродажби и взимай дрехи от познати, за да спестяваш пари. Анализирай всички опции за спестяване на средства, когато става въпрос за разходи за дрехи, учебни пособия и играчки.

5) Обмисли спестяването на разходи за образование

Това е огромен разход и за него трябва да се помисли отрано. Не може да започнеш да спестяваш хиляди левове само две години по-рано преди завършването на детето си. Ако искаш да му осигуриш добро образование, помисли най-малко 5 години по-рано.

6) Започни да преподаваш добри финансови навици

Никога не е твърде рано (или твърде късно) да започнеш да учиш на навиците, които могат да помогнат за оформянето на финансовия живот на един пораснал човек. Когато пораснат децата ти, вече ще имат развита финансова дисциплина и ще знаят как да пестят и харчат с мярка. Защото все пак е важно да ги направиш отговорни възрастни, които внимават с действията си, но и се стремят към по-светло и независимо бъдеще.

А за твоето по-добро бъдеще, ние те съветваме да ползваш предимствата на кредитна карта Бяла Карта - пластиката, с която лесно и бързо можеш да подобриш кредитната си история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш