Кандидатствай Вход
Важни финансови стъпки, които всеки родител трябва да направи

Важни финансови стъпки, които всеки родител трябва да направи

Отскоро имаш допълнение към семейството си? С цялото вълнение около новото бебе, родителите лесно могат да пренебрегнат някои ключови финансови стъпки, които трябва да предприемат. 

В тази статия от блога на Бяла карта, ще ти дадем седем съвета, които е полезно да следва всеки родител. Те ще обогатят твоята финансова грамотност и ще ти покажат защо е важно да се научиш правилно да управляваш личните си финанси и как те могат да рефлектират върху бъдещето на децата. 

Важни финансови стъпки които всеки родител трябва да направи

1. Добави детето към здравната си застраховка 

Ще искаш да си сигурен, че бебето е застраховано и ако имаш сключена застраховка чрез работодателя си, може да имаш възможност да добавиш детето си. Можеш също така да преминеш към по-нисък план, ако се притесняваш разходите по здравеопазването на твоето бебе да не повишат генерално разходите ти за здравна застраховка.

2. Актуализирай своето завещание и се увери, че имаш адекватна застраховка живот

Грижата за детето ти без съмнение е най-важна за теб сега. Ето защо е много важно да се погрижиш за детето си, ако нещо се случи на двамата родители. 

Решението кой може да се грижи за него е доста голямо и вероятно не искаш съдилищата да решат, вместо ти самия. Допитай се до адвоката си. Може да откриеш по-евтин и изгоден начин да се погрижиш едновременно и за материалното, и за нематериалното си наследство.

Също така можеш да добавиш детето си като бенефициент по всички сметки, тръстове и застраховки "Живот", които имаш. След като решиш кой ще се грижи за детето ти и какво ще наследи то от теб, ще искаш да се увериш, че то има и достатъчно средства, за да живее удобно. 

Колкото и да е неприятно да мислим за такива теми докато сме живи, това е част от живота. По-добре потърси застраховка Живот с добро покритие на рисковете. Обърни внимание на всички условия по избраната застраховка и сравни поне 3-4 компании преди да вземеш крайно решение.

Ако имаш действаща ипотека, задължително сключи застраховка, която да защити правата на детето ти върху имота в случай, че нещо неприятно се случи с теб.

3. План за разходи за гледане на деца

Направи си предварително план какви са бъдещите разходи за гледане на едно или повече деца -  от бебета до ученическа възраст. Планирай годишните си разходи за всяко едно дете, за да можеш отрано да спестяваш за големите събития в живота на малчуганите. 

За да гарантираш бляскаво бъдеще на наследника си, осигури му средства за добро образование. Ако прецениш, подсигури му собствено жилище или личен депозит.

4. Промени бюджета си

Разбира се, застраховката и грижите за децата не са единствените допълнителни разходи, които може да имаш. Децата имат много разходи, но има някои неща, които можеш да направиш, за да не харчиш чак толкова много. 

Например, вероятно няма смисъл да се харчат много пари за дрехи, които децата бързо ще надраснат. Това важи особено много в периодите, когато са твърде млади, за да се интересуват от визията си. 

Пазарувай бебешки дрехи от търговци на дребно с отстъпка, следи за промоции и разпродажби и взимай дрехи от познати, за да спестяваш пари. Анализирай всички опции за спестяване на средства, когато става въпрос за разходи за дрехи, учебни пособия и играчки.

Ако имаш нужда от допълнителни пари за месеца, правилната кредитна карта може да ти бъде от помощ. Бяла Карта е без годишна такса за обслужване на картата, което означава, че няма да ти генерира излишни разходи, когато не я използваш.

В същото време, кредитната карта може да ти помогне да реагираш в непредвидени финансови ситуации. Кредитна карта Бяла Карта например, няма такси за теглене от банкомати в България, нито при плащане на ПОС или онлайн.

5. Обмисли спестяването на разходи за образование

Образованието е един от най-важните етапи в живота на твоя малчуган. За съжаление, това може да се окаже огромен разход и за него трябва да се помисли отрано. Не може да започнеш да спестяваш хиляди левове само две години по-рано преди завършването на детето си. 

Ако искаш да му осигуриш добро образование, започни да мислиш за това най-малко 5 години по-рано.

6. Определи месечен бюджет на детето

Когато имаш дете, лесно можеш да „залитнеш“ по това да угаждаш на него или на себе си, купувайки сладки дрехи, играчки и какво ли още не. Истината е, че вероятността да не използваш голяма част от тези продукти е голяма. Ето защо, определи месечен бюджет за детето си. 

Както ти имаш сума Х, с която разполагаш в месеца - отделете такава сума и за малчуганите. По този начин пазаруването ще е контролирано, а ако останат пари, те могат да бъдат заделени за спешни нужди, за семейна почивка или за образование. 

И когато говорим за образование, е важно да знаеш, че никога не е твърде рано (или твърде късно) да започнеш да предаваш уроци за навиците, които могат да помогнат за оформянето на финансовия живот на един пораснал човек. Ако имаш малко по-голямо дете, започни да го учиш как се управляват личните финанси.

7. Научи го как се използва кредитна карта

Инструктирай го как се използва кредитна карта. Например, може вкъщи да играете на игра с магазин или ресторант, можеш да помислиш и за някои настолни игри, които ще помогнат за целта. Когато пораснат децата ти, вече ще имат развита финансова дисциплина и ще знаят как да пестят и харчат с мярка.  

Защото все пак е важно да ги направиш отговорни възрастни, които внимават с действията си, но и се стремят към по-светло и независимо бъдеще. Това включва и правилно управление на личните финанси.

Когато детето ти достигне по-зряла възраст, може да го научиш и на това защо е важно да имаш добър кредитен рейтинг от рано. Обясни му за това как рейтинга може да му помогне в различни ситуации, свързани с ежедневието му. 

За твоето по-добро бъдеще, ние те съветваме да ползваш предимствата на кредитна карта Бяла Карта - пластиката, с която лесно и бързо можеш да подобриш кредитната си история

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш