Кандидатствай Вход
Възходът на мобилните плащания

Възходът на мобилните плащания

Развитието в мобилните плащания, което наблюдаваме в последните години в световен мащаб, водено от технологиите, които стоят зад тях, продължава да набира скорост. 

И причината за това е всеобщата представа, че те са едно просто за използване и улесняващо ежедневието решение. 

Това, от своя страна, благоприятства и своевременното изграждане на адекватна и съвместима с налагащата се технология инфраструктура.  

Видове мобилни плащания

Има пет основни вида мобилни плащания:

Мобилни портфейли

Електронни портфейли (e-wallets) като Apple Pay или Google Pay изискват въвеждането на данните на картата, като въпросната информация се криптира. 

Ползва се изключително много за плащания в магазините за мобилни приложения, музика, както и множество сайтове, които предлагат подобна услуга. През e-wallets можеш да плащаш навсякъде онлайн.

Мобилна търговия (m-commerce)

Мобилната търговия или m-commerce се счита за всякакъв вид покупка, направена пред браузъра на мобилните устройства - като например пазаруване в онлайн магазин. 

Токенизация и мобилни плащания

Peer-2-peer мобилните плащания се случват през платформи като PayPal, Venmo или Revolut, където отделни потребители могат да прехвърлят пари едни на други. 

Все по-популярно е група приятели или колеги да използват този вид споделяне, за да поделят разходи за обяд, екскурзия, или дори да спестяват заедно.

SMS плащания

Вероятно на първо четене опцията за SMS - плащания те изпълва с въпроси? Всъщност, те са доста популярни и ще се изумиш, че най-вероятно самият ти си правил десетки такива. 

Под SMS плащания се има предвид трансакции, популярни предимно в развиващи се пазари, като изпращането на текстовото съобщение се отразява в месечната сметка при мобилния оператор. В такива пазари този метод за разплащане се счита за един от най-сигурните. 

Мобилни точки за продажба (mobile Point of Sale or mPOS) 

Това е още един доста популярен мобилен метод на плащане. При него, по време на mPOS трансакция потребителят сканира своята карта (или мобилно устройство със заредени данни на картата) на съответните NFC устройства, наречени мобилни точки за продажба. Софтуерът се свързва с банката и прави нужното разплащане.

Защо мобилните плащания набират все по-голяма скорост?

Със сигурност можем да изброим десетки причини защо все повече хора предпочитат да се разплащат мобилно, но ние ще се спрем на три:

Възходът на мобилните устройства и развитието на технологията за безконтактно плащане

След 2007 светът не е същия. В рамките на едно десетилетие смартфоните дадоха допълнителен достъп и свързаност, като близо две трети от световния интернет трафик вече е мобилен. 

Когато всеки си носи телефона постоянно със себе си и почти всяка трансакция може да бъде направена от него, защо въобще да се занимаваш да носиш и портфейл? 

Вместо това можеш да използваш електронни, дигитални портфейли, в които да вместиш всички свои дебитни и кредитни карти. За потребителите това е повече от удобно и спестяващо пространство решение. 

Спестени средства

Самите търговци имат интерес в използването на мобилни плащания, защото те спестяват средства. 

Според проучване на VISA, дигиталните разплащания спестяват на бизнесите близо три пъти повече време от стандартните кешови плащания.

Това означава по-малка нужда от каси за плащания, по-семпла апаратура, спестени разходи за хартия, както и поддръжка на всичката тази техника.

Отделно броенето, складирането на банкноти и монети изисква също внимание. При много бизнеси целия този поток от процеси създава и риск от кражби от служителите. 

Малките и онлайн бизнеси, както и тези в начална фаза са особено заинтересовани от подобен преход, защото подобни разходи на време и усилия означават още повече за тях. 

Затова и с времето потребителите виждат пред себе си все повече възможности за мобилно разплащане - не само при големи компании, а и такива развивани от малки, семейни и онлайн бизнеси. 

Сигурност 

Според множество специалисти средствата за мобилно разплащане са много по-сигурни от стандартните карти. 

Електронни портфейли като Apple Pay, Google Pay и пр. изискват въвеждане на данните на кредитната карта само един път - в самото начало. 

След това те създават криптиран токън (изображение) на информацията при ползването ѝ.

Затова дори и някой изключително мотивиран хакер да успее да влезе в мрежите на тези компании, той не би могъл да използва информацията. Освен това, кодът, който токенът генерира е различен при всяка една трансакция. 

Защо точно NFC?

Плащанията, които се извършват благодарение на NFC технологията, добиват популярност не поради една или друга причина, а поради своята простота и бързина

NFC плащанията те лишават от необходимостта да управляваш парите си в брой, когато носиш такива, и намалява средностатистическото време за извършване на трансакция от 30 секунди само на 3, като по този начин неминуемо скъсява времето, което би прекарал на касата при пазаруване.  

Така се създава перфектната ситуация, в която не е необходимо повече нито да се подписваш, нито да чакаш на опашки, за да пазаруваш спокойно. 

А всичко това води неминуемо до очевидният извод защо NFC се налага малко по малко във все повече сфери на дейност като заема стабилно място в ежедневието ни.

Не е нов фактът, че MasterCard работят заедно с няколко компании, за да пригодят мобилните плащания към всеки един продукт, който ти притежаваш или можеш да си представиш.

В това число не попада единствено смартфона ти, а часовникът на ръката ти, ключодържателят в чантата ти, фитнес карти, ленти за ръка, та дори и част от облеклото ти.

“Колкото повече неща стават свързани помежду си, толкова повече възможности ще имат потребителите по отношение на начина, по който могат да заплащат за покупките си. 

Това ни начинание елиминира ограниченията в начина, по който пазаруваме като ни доставя едно защитено дигитално преживяване по отношение на плащанията чрез буквално всичко около нас - пръстени, фитнес и smart ленти, ключове от автомобил, облекло, и всичко останало, което се появи на хоризонта.”

Ed McLaughlin, Chief Emerging Payments Officer at MasterCard

Влиянието на Ковид

Проучване на Mastercard още от 2020 година доказва, че потребителите постепенно преминават сами към безконтактни разплащания за своите ежедневни покупки. 

Но глобалното влияние на Ковид епидемията бе един от големите стимули, които натиснаха допълнително всички тези трендове за популяризиране на мобилните  безконтактни разплащания. 

Проучване на Световната банка от 2022 доказва, че дори най-уязвимите социални групи в развиващия се свят са ускорили преминаването си към методи за мобилно разплащане под една или друга форма. 

Според същото проучване от услугите на мобилните плащания вече се ползват до две трети от възрастните хора в световен мащаб. 

Допълнително позитивно влияние за развиващите се икономики има и в стесняването на сивия сектор и възможността за осветяването на досега сенчести аспекти на икономиката. 

Освен очевидните ползи за множество бизнеси и създаването на много по-устойчива бизнес среда, дългосрочно ползите за бизнеса - особено малкия бизнес е във възможността и достъпа до още повече клиенти - които може да не са имали достъп до финансови и/или банкови услуги досега. 

За потребителите едни от най-ярките ползи, които бяха видими покрай Ковид кризата бяха възможността за спазването на дистанция, сигурност на транзакцията, надеждност, бързина. 

Можем ли да плащаме мобилно с Бяла Карта? 

Една от най-популярните кредитни карти в България - Бяла Карта също може да се ползва за плащане мобилно – както директно на mPOS точки, така и индиректно през мобилен портфейл като Google Wallet или  Apple Pay.

Бяла Kарта е международна Mastercard  с лимит до 3000 лв. и много гъвкави условия, поради което се радва на изключителна популярност с близо 130 хил. потребители в страната.

При все още доста слабо развитото мобилно банкиране у нас, Бяла Kарта има може би една от най-широките възможности за онлайн управление.

Всеки потребител има собствен профил, през който може да следи за наличности, да блокира всички или отделен вид трансакции, както и да получава справки за движенията по кредитната си карта, да поставя лимити и да следи разплащанията онлайн, към чужбина, през банкомат и пр.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш