Кандидатствай Вход
За младоженците: как да организирате семейните си финанси по най-добрия начин?

За младоженците: как да организирате семейните си финанси по най-добрия начин?

Сватбата е едно от най-хубавите събития в живота на всеки човек. Тя ти дава възможност официално да скрепиш връзката си с любимия човек и заедно да положите основите на своето семейство. Не всичко в семейния живот обаче е цветя и рози. 

Освен романтиката и скъпоценните моменти, се появяват и нови отговорности, с които е нужно да се справите. Може би главната сред тези отговорности е управлението на общите финанси. В следващите редове ще изведем няколко полезни съвета за теб и твоя партньор, които ще ви помогнат да организирате семейните си финанси по възможно най-добрия начин.

Как да организирате семейните си финанси по най добрия начин?

Започнете максимално скоро да си говорите за семейния бюджет 

Разбира се, нямаме предвид по време на медения месец да обсъждате приходи и разходи, месечни бюджети и други финансови въпроси. Но все пак е важно максимално скоро след сватбата ти и твоят партньор да започнете да си говорите по тази тема. 

Всъщност най-добрият вариант е основните финансови въпроси да бъдат разгледани още преди официално да подпишете брак, но дори и да го направите впоследствие, не е чак толкова фатално.

Обсъдете целите си във финансов аспект 

Обсъдете вече като семейство какви са основните ви финансови цели в близко и по-далечно бъдеще. Като пример за такива можем да дадем натрупване на определени спестявания, които да ви помагат в трудни моменти, събиране на пари за основаване на собствен бизнес или пък за отглеждане на дете. 

Нужно е да сте наясно с плановете и целите си, за да може всеки от вас да знае накъде е насочен общият стремеж и какви действия трябва да се предприемат.

Съставяйте месечни бюджети 

Съставянето на месечни бюджети трябва да стане редовна практика в твоето семейство. Месечният бюджет поставя границите, в които ти и половинката ти е добре да се движите по отношение на своите основни разходи. Той е инструментът, с който може да се установи стабилен контрол върху личните финанси, без да се стига до излишно напрежение и спорове.

Разпределяне на финансовите отговорности 

Още един аспект, който трябва да е напълно ясен, за да царят мир и хармония в семейството. Разпределете финансовите си отговорности по начин, който позволява на всеки от двамата да е наясно за какво е нужно да се грижи. 

Под „финансови отговорности“ имаме предвид най-вече заплащането на битовите сметки (ток, вода и т.н.), както и покриването на редовните разходи (напр. за храна). Важно е въпросното разпределение да бъде направено разумно и справедливо, като пълното съгласие и на двамата партньори е ключът към това никой да не се чувства ощетен или използван.

Повишено внимание към потенциалните дългове 

Вземането на заеми или пък правенето на инвестиции, които впоследствие е възможно да доведат до задлъжнялост, са доста деликатни въпроси. Деликатни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени изчерпателно между теб и твоята половинка. 

В никакъв случай не предприемай подобни действия, без да сте говорили и стигнали до съгласие. Имай предвид, че допускането на такава грешка може да застраши не само семейните ви финанси, но и вашия брак и съвместно бъдеще като цяло.

Седмични финансови срещи

Хубаво е веднъж на седмица да си организирате срещи, на които двамата заедно да преглеждате състоянието на семейните финанси. Така ще можете своевременно да обсъдите възникналите важни въпроси, проблеми или притеснения. 

Седмичните финансови срещи са полезни за още по-голямо повишаване на доверието помежду ви, както и за изграждането на навик да работите в екип и да разчитате един на друг.

Бъдете откровени и търпеливи 

И накрая, най-важното не само по отношение на семейните ви финанси, но и във връзка с постигането на хармония у дома, е ти и твоят партньор да бъдете откровени и търпеливи. Не се притеснявай да изказваш мнението си за всички финансови и други въпроси, които те засягат по някакъв начин. 

В същото време бъди търпелив и изслушвай внимателно аргументите на половинката си. Откровеността, изслушването и взаимното уважение са ключът към постигане на финансова стабилност и щастлив семеен живот. 

Как да използваме най-добре кредитната си карта в семейните финанси?

Дори и най-добре организираните семейни финанси понякога имат нужда от подпомагане. Неочакваните разходи, особено преди заплата - могат да разклатят всеки бюджет. 

При нужда от допълнителни пари до заплата, добра идея е да се подготвиш с правилната кредитна карта. Бяла Карта например може да се окаже много подходяща за целта. Тя е международна кредитна карта с кредитен лимит до 3000 лева и без годишна такса за обслужване. Това означава, че ако не я използваш тя няма да струва нищо.  

В същото време ще имаш готовност да посрещнеш неочаквани разходи - без стрес и напрежение.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият финансов инструмент за млади семейства. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да предостави на своите притежатели допълнителни финансови средства винаги, когато те имат нужда от такива. 

Освен това, кредитна карта е подходящ финансов инструмент, с който можеш да започнеш да градиш кредитна история. Добрата кредитна история е предпоставка за по-лесно получаване на по-големи заеми за финансиране на покупки като жилище, нов автомобил или друго.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш