Кандидатствай Вход
Защо трябва да имаш спестявания за спешни случаи?

Защо трябва да имаш спестявания за спешни случаи?

  • Бяла Карта
  • 08.11.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1437

Що се отнася до финансите ти, винаги трябва да си подготвен за неочакваното и затова се нуждаеш от спешен фонд. Най-доброто, което можеш да направиш сам, е да се подготвиш за извънредни ситуации, които изискват достъп до допълнителни пари. Изграждането на резерв за извънредни ситуации е идеалното решение.

За финансовите спешни случаи могат да се считат наистина сериозни неща като загуба на работа, значителни медицински разходи, домашни или автомобилни ремонти. Последното нещо, което искаш да направиш, е да бъдеш принуден да разчиташ на на заеми или помощ от роднини, което може просто да мултиплицира проблема.

Калкулирай месечните си разходи
Повечето финансови съветници са съгласни, че е идеално да запазиш между три до шест месеца разходи за живот, заделени в аварийния си фонд. Това е първата стъпка, която трябва да вземеш предвид при подготовката на спешния фонд. Не забравяй да вземеш предвид както фиксираните, така и променливите разходи, когато определяш колко трябва да отделиш. По-долу са категориите на някои фиксирани и променливи разходи, които трябва да имаш предвид:

Разходи за жилище: наем или ипотека, комунални услуги

Застраховка: животозастраховане, застраховка на наемателя, застраховка на собственика

Данъци: данъци върху дохода и други

Изплащане на дългове: дълг по кредитни карти, студентски заеми, заеми за кола

Здравеопазване: здравно и стоматологично осигуряване

Грижи за децата: ако е приложимо, разходи за грижи за деня или детегледачка

Лични разходи за живот: хранителни стоки, лични вещи

Транспорт: газ, такси или обществен транспорт

Щом отделиш време, за да изчислиш колко изразходваш в тези категории на месечна база, можеш да определиш от колко имаш нужда във твоя авариен фонд. Ако си женен или живееш с близък, не забравяй да имаш предвид и неговите разходи, тъй като той е свързан с теб. 

Започни да натрупваш средства за твоя авариен фонд.

Ако все още нямаш създаден фонд за спешни случаи или ако е трудно да спестиш пари, ключът трябва да започне от нещо дребно. Натрупването на разходи за един месец ще отнеме известно време, но ако зададеш непосредствените си цели, които да бъдат малки и управляеми, ще имаш по-добър шанс да ги достигнеш. Затова започни от краткосрочните и малки цели – започни да заделяш средства от парите си за закуска и вечеря, от кафето си в заведение или от покупката на нови дрехи. Прави си напомняния, които да ти помагат да се придържаш към плана. Така, малко по малко, ще започнеш да трупаш средства във фонда си.

Добра идея е и да отвориш нова спестовна сметка, ако понастоящем нямаш такава. Първа стъпка е да получиш навика да правиш редовни депозити в тази сметка. Дали това е седмично, двуседмично или месечно, създай си график и се придържай към него. След като спестиш автоматично, няма да ти се налага да мислиш за това.

Ако смяташ, че е трудно да започнеш спестяването, просто започни с малка сума. Може би започни първоначално с 10 лв. на седмица. Макар че това няма да доведе до съчетаване на всичко това бързо, важното е да започнеш да поставяш нещо във фонда и да го превърнеш в  навик. Това е най-трудната част, а след това всичко става все по-лесно. След няколко седмици дори няма да забележиш, че липсват 10 лв. от бюджета ти. Постепено можеш да опиташ да увеличаваш сумата – на 15 или 20 лева на седмица. Ще започнеш да свикваш бързо.

Настрой спестовната си сметка за спешни фондове
Искаш да имаш лесен достъп до твоя авариен фонд по всяко време. Трябва да започнеш със спестовна сметка, защото е лесна за използване и обикновено не струва нищо. Ако добре анализираш различните възможности, ще можеш да намериш добра алтернарива, която да ти осигурява приемлива лихва на средствата. 

Не забравяй да следваш тези важни стъпки и винаги да имаш едно наум, когато става въпрос за харчене на пари. Ако искаш обаче да имаш още повече сигурност, че ще се справиш с възникнала спешна ситуация, то Бяла Карта е твоето незаменимо средство. Можеш да я получиш напълно безплатно, като кандидатстваш по телефон или онлайн, а ние ще я изпратим до посочен от теб адрес – отново напълно безплатно. Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори при лоша кредитна история или липса на каквото и да кредитно минало. Това е така, защото Бяла Карта е кредитна карта, създадена за потребители с различен социален статус, с цел подобряване на финансовата култура и изграждане на стабилен и добър кредитен рейтинг.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш