Кандидатствай Вход
Златни правила при инвестирането в ценни книжа

Златни правила при инвестирането в ценни книжа

  • Бяла Карта
  • 27.01.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1111

Инвестирането в ценни книжа е дейност, която се практикува от все повече и повече хора в днешно време. При наличието на нужните умения за извършването й, тя може да се превърне не просто в средство за припечелване на допълнителни средства, а в опция за значително повишаване на материалното състояние и благополучието на човек в дългосрочен план. За тази цел обаче, ти трябва да си наясно какво точно правиш и да разбираш добре особеностите и тенденциите на пазара. В следващите редове ще изведем няколко златни правила, които е препоръчително да вземеш под внимание при инвестирането в ценни книжа.

Инвестирай само в бизнеси, от които разбираш – ще започнем с това много важно правило. Преди да вземеш решение за инвестиране в акциите на дадена компания например, трябва да си сигурен, че поне в общи линии разбираш съответната сфера или икономически отрасъл.  Така доста по-добре ще можеш да уловиш тенденциите на пазара, както и да предвидиш перспективите пред конкретната компания. Избягвай влагането на средствата си в силно непознати за теб компании и отрасли, защото подобна практика е свързана с по-голям риск и би могла да доведе до бърза загуба на значително количество средства.

Мисли дългосрочно – инвестирането в ценни книжа изисква способност за прецизно планиране и поглед, насочен дългосрочно напред във времето. Редица хора се опитват да правят големи печалби за кратко време на пазара на ценни книжа. Такива опити обаче в повечето случаи завършват с шумни провали и сериозни финансови загуби. Истината е, че ако искаш да успееш на пазара на ценни книжа, трябва да се въоръжиш с необходимото търпение. Ценните книжа без съмнение биха се превърнали в най-изгодния за теб финансов инструмент, ако си готов да останеш на пазара за период от поне 5-10 години.

Фокусирай се върху добавената стойност, а не върху цената – ако искаш да постигнеш успех на пазара на ценни книжа, трябва да се фокусираш не толкова върху самата цена на ценните книжа, колкото върху възможността за получаване на по-голяма добавена стойност в бъдеще. Или казано с други думи, вместо да търсиш тази акция или облигация, която към настоящия момент се предлага на по-ниска цена, се оглеждай за такава, способна в бъдеще да повиши своята стойност и съответно да ти донесе печалба. Последното е свързано в много по-голяма степен с перспективите и тенденциите за развитие на съответната компания, а не с това дали сегашната цена на ценните книжа е ниска или висока.

Не оставяй емоциите да те водят – при опериране на финансовите пазари е нужно да си максимално хладнокръвен и целенасочен. В никакъв случай не би било добра идея да оставиш различните чувства и емоции да влияят върху твоите решения. Независимо дали става въпрос за лични симпатии към дадена компания и нейния екип, прекалена нервност и желание нещата да се ускорят, нерешителност и страх от възможните последствия. Всяка една от споменатите емоции може буквално да парализира способността ти за вземане на аргументирани и целесъобразни решения. Така че ако държиш да си успешен в търговията с ценни книжа, забрави за подобни емоции или поне се научи да ги контролираш по най-добрия начин.

Диверсифицирай своето портфолио – истината е, че на финансовите пазари могат да възникнат всякакви кризисни периоди, свързани със срива на дадени компании и обезценяването на определени акции или облигации. Точно затова е необходимо да диверсифицираш своето портфолио, за да го направиш устойчиво на подобни кризисни периоди. Как да постигнеш последното? Заложи както на акции и облигации от несвързани по никакъв начин една с друга компании, така и на известно количество от останалите типове инвестиционни инструменти (напр. ценни метали или недвижими имоти). По този начин ако дадена инвестиция се провали, тя няма да завлече и другите и съответно да потопи цялото ти портфолио в бездната. 

Непрекъснато наблюдавай перспективите – живеем в един глобализиран свят, в който процесите и тенденциите се изменят буквално със скоростта на светлината. Което означава, че непрекъснато трябва да следиш своето портфолио и да правиш необходимите промени в него, за да го адаптираш по най-добрия начин към настоящата ситуация на пазара. Ако нямаш време за това, ползвай услугите и асистенцията на надежден финансов експерт. Оставянето на портфолиото без редовно наблюдение е много опасно и може да доведе до неприятни последици за теб във финансов план.

При спазване на посочените правила и адаптиране към постоянните промени и тенденции на пазара, търговията с ценни книжа може да се окаже инструментът за гарантиране на твоята финансова сигурност и благополучие. В случай, че имаш нужда от допълнително финансиране за да направиш първоначалната инвестиция в бъдещото си портфолио, не се колебай да използваш възможностите, които ти предлага кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще те снабди с необходимите средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Заложи на кредитна Бяла Карта и осигури по-добро бъдеще за теб и твоето семейство!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш