Кандидатствай Вход
Какво да знаеш модерното гласово приложение Clubhouse?

Какво да знаеш модерното гласово приложение Clubhouse?

Навярно си чувал за мобилното приложение Clubhouse - това е ново приложение за социални медии, само с покана за iOS и Android. Какво обаче го отличава от множеството други приложения и социални мрежи?

Първо, Clubhouse е приложение, в което можеш да се регистрираш, само ако имаш покана от потребител на приложението. Второ - потребителите могат да комуникират помежду си, чрез гласови чат стаи. В една гласова чат стая може да има и до хиляда човека, които да слушат и разговарят.

Разговаряйки в реално време с ангажирана публика, ти можеш да участваш в дискусии по различни теми.

Самото приложение набра популярност в началото на тази година, след като предприемачът Илън Мъск (както и други известни личности) се включиха на живо в някои аудио чат стаи.

На практика Clubhouse се опитва да конкурира други силни играчи на пазара, като Фейсбук. А в отговор на това, от Фейсбук пък обявиха, че също обмислят аудио продукти, с които да развият първата социална мрежа, с цел да бъдат възможно най-актуални.

Всъщност, гласът се превръща в следващата избрана социална мрежа за много хора, а звуковите платформи на живо - Clubhouse е най-известната - генерират огромен шум напоследък.

Наскоро Twitter пусна клонинг на Clubhouse, наречен Twitter Spaces. Facebook и Instagram (който притежава Facebook), LinkedIn и Spotify активно проучват собствените си аудио-базирани социални преживявания, вероятно за да се възползват от ранния успех на Clubhouse. LinkedIn потвърди, че прави някои ранни тестове, за да създаде аудио изживяване, свързано с професионалната идентичност.

Аудиото на живо е точно това - на живо. Епизодичният и разговорен характер на платформата е част от привлекателността за някои, но това е и което може да даде на другите - пауза. И именно това отличава Clubhouse и нововъзникващите му съперници от популярната среда за подкасти или дори радио за разговори.

Можеш да споделиш интересите си

Членовете в Clubhouse създават стаи и клубове, обикновено около определени теми. Хората могат да идват и да си отиват, както им харесва. След като попаднат в стая, те могат да натиснат бутон, за да си тръгнат тихо.

Тези, които останат в стаята, могат да слушат или да докоснат бутона, “за да вдигнат ръка”, за да допринесат за разговора, при условие че домакинът или модераторът, който контролира стаята, ги приветства на виртуалната сцена и им позволява да говорят.

В CLubhouse, хората влизат понякога, за да слушат, понякога за да избегнат скуката, за да се чувстват по-малко самотни или да се запознаят с нови хора. Във всичко това не се губи фактът, че Clubhouse стартира по време на пандемия.

Изследователят от Станфорд и авторът на Tiny Habits Б. Дж. Фог, на 57 години, който преподава курс в Clubhouse, за да помогне на хората да създадат добри навици, за да бъдат по-щастливи и по-здрави, казва, че е наблюдавал повече хора на платформата на възраст над 50 години, отколкото на възраст под 21 години.

„Има това емоционално качество на звука на живо, което не можете да получите в Twitter, TikTok, Instagram или каквото и да било“, казва Фог.

Как работи Clubhouse?

След приключване на процеса на включване и отваряне на приложението - засега Clubhouse е само за мобилни устройства - влизаш в емисията на началния екран или в „коридора“, където можеш да намериш хора и клубове, които да „следиш“ или да са на разположение за чат. Може да докоснеш иконата на календара, за да видиш предстоящи събития.

Вътре в самата стая виждаш кръгови снимки (или инициали), представляващи всички останали там с теб. Можеш да докоснеш кръг, за да последваш човек или да видиш профила му. Засега не можеш да изпратиш на някого лично съобщение.

Новобранците се насърчават да посетят една от многото стаи в Clubhouse, насочени към начинаещи.

В Clubhouse участват известни личности и лидери на мнение, така че може да слушаш и понякога да задаваш въпроси на някой като Опра Уинфри или д-р Антъни Фаучи. Но за много хора най-честата практика е повече да говорят помежду си.

Как да получиш покана?

Clubhouse има списък на чакащите и е само с покана. Но наскоро беше отворено извън приложението на Apple за iOS, за общността на Android и получаването на покана става все по-лесно.

Съществуващ потребител може да те покани да се присъединиш. След като бъдеш поканен, ти също получаваш определен брой покани - обикновено една или две наведнъж, които може да споделиш с други хора.

Безопасно приложение ли е?

Откритият характер на тези платформи може да направи някои хора капризни, предвид доста полюсната атмосфера в социалните мрежи. С основание може да попиташ: „Clubhouse не се ли превръща в следващия магазин за измамници или хора, които искат да използват гласа си за разпространение на лъжи, ограничаване на политически възгледи или омраза? "

Alpha Exploration, компанията, която работи като Clubhouse, не отговори директно на исканията на AARP за коментар по проблема, но сподели своите правила и насоки на общността. За начало трябва да използваш истинско име или самоличност в услугата и не можеш да влезеш в стая инкогнито. Някои предполагат, че може да се добави режим „инкогнито“, вероятно без да се предоставят привилегии за говорене на някой в този режим.ю

Членовете не могат да злоупотребяват, тормозят, дискриминират или заплашват с насилие. Нито един член не може да стимулира другите да споделят лична информация. Счита се за грубо да се говори над хората.

Физическите лица могат да блокират досадните потребители, като отидат до страницата с профила на човека, докоснат трите вертикални точки и изберат Блокиране. Блокираните потребители няма да могат да виждат или да се присъединят към която и да е стая, която създаваш или в която си модератор или говорител. Clubhouse също ще добави удивителен знак (!) до човек, който е бил блокиран от няколко други хора в твоя кръг.

Ако още нямаш приложението, съветваме те да разпиташ приятелите си и да си потърсиш покана от някой.

За да бъдеш в крак с модерните кредитни инструменти, не забравяй да използвай и своята кредитна карта Бяла Карта, с която имаш лимит до 5000 лв.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш