Кандидатствай Вход
4 финансови технологии, които променят света на парите

4 финансови технологии, които променят света на парите

В съвременния свят, в който технологиите не спират да се развиват и да променят ежедневието ни, начинът, по който боравим с парите няма как да остане незасегнат. Днес технологиите влияят на начина, по който харчим, спестяваме и управляваме финансите си. Тази трансформация носи по-добра сигурност и удобство.

Тези, които искат да постигнат финансова стабилност, трябва да са на „ти“ с най-актуалните възможности, технологии и услуги за сигурност. За да ти помогнем да изградиш тази финансова култура, в тази статия в блога на кредитна карта Бяла Карта разказваме какво е финтех и как тези технологии променят света на парите. 

Какво е финтех?

Финтех е съкращение от финансови технологии и се отнася до използването на разнообразни технологии за предоставяне на финансови услуги. Под финтех се разбира широк спектър от приложения, включително онлайн банкиране, мобилни плащания, дигитални валути и инвестиционни платформи, системи за сигурност, платформи за управление на финанси и други. 

Целта на финтех компаниите е да направят финансовите услуги по-достъпни, ефективни и сигурни. Както всяко нещо, иновациите в областта на финансовите технологии имат своите позитивни страни, но предизвикателства пред развитието. Нека разгледаме част от тях.

Предимствата на финансовите технологии

Сред ползите на финансовите технологии са:

  • Достъпност: Финтех услугите често са по-достъпни и удобни за потребителите в сравнение с традиционните банки. Иновативните процеси за управление ги правят лесно разбираеми от потребителите. 
  • Ефективност: Технологиите автоматизират множество процеси, което намалява времето и разходите за извършване на финансови операции. Бързината е ключов фактор в съвременния свят и компаниите, които предоставят технологични финансови услуги отлично разбират това. 
  • Иновации: Голяма част от компаниите във финтех сектора добре разбират нуждите и проблемите на потребителите. Това им позволява да предоставят иновативни решения, които освен време – пестят и пари. 

Недостатъци и предизвикателства на технологиите във финансовия сектор 

Предизвикателства пред финтех сектора са най-вече следните:

  • Регулации: Регулаторната рамка за финтех услугите често е сложна и различна в различните държави. Възможно е регулаторните органи да налагат по-строги и ограничаващи правила, за да предпазят потребителите. Тези правила понякога може да са базирани по-скоро на недостатъчно разбиране на процесите и технологиите. 
  • Това  от своя страна може да забави темпа на ръст и внедряването на иновативните решения, както и може да повиши цената на услугите. 
  • Сигурност: Финтех услугите трябва да осигуряват високо ниво на сигурност, за да защитават данните и трансакциите на потребителите. Това може да се окаже предизвикателство – предвид множеството иновации, които предлага секторът. 
  • Конкуренция: Бързото развитие на финтех сектора води до интензивна конкуренция, което може да бъде предизвикателство за новопоявилите се компании.

Ето и 4 финансови технологии, които променят света на парите

В следващите редове ще разгледаме четири иновации в сферата на финансовите услуги, които оказват значително влияние върху сектора през последните години. 

Криптовалути 

Криптовалута се нарича всяка форма на валута, която съществува цифрово или виртуално и използва криптография за осигуряване на трансакции. Обмен се извършва чрез система, която дава възможност на всеки и навсякъде да изпраща и получава плащания.  Монета биткоин

Вместо физически пари, плащанията в крипто света съществува само като цифрови записи в онлайн база данни. 

Положителните страни на криптовалутите са следните:

  • Сигурност: Трансакциите са криптирани и записани по децентрализиран начин, което ги прави почти невъзможни за хакерите да достъпят информацията.
  • По-ниските разходи за трансакции.

Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (machine learning)

AI (изкуствен интелект) наричаме възможността на машините и компютрите да се научат да изпълняват дейности, които обикновено изискват човешка интелигентност. AI се подобрява чрез машинно обучение (machine learning), учейки се от огромни обеми от данни. 

Когато говорим за пари, трансакции и финансов свят, машините и изкуствения интелект имат изключителна добавена стойност за потребителите. Имайки предвид, че развитието им е още в началото, с любопитство може да очакваме какво ще бъде постигнато занапред. 

Няколко направления, в които  AI системите вече променят света на парите са:

  • Откриване на измами и подобряване на сигурността: Системите с изкуствен интелект (AI) могат да анализират множество трансакции, модели на поведение и данни, които помагат за по-бързото откриване и предотвратяване на измамни дейности.  
  • Благодарение на изкуствения интелект (AI) всеки може да има личен финансов съветник, който съобразява съветите спрямо навиците на потребление и финансовите цели.   Разбира се, на този етап системите не са съвършени и към съветите, които получаваш, трябва да подхождаш с критично мислене. 
  • Друго приложение на изкуствения интелект в света на парите е възможността да се автоматизират рутинни задачи, които да минимизират грешките, но и да напрaвят финансовите услуги по-ефективни. 

Дигитални плащания и мобилни портфейли

Дигиталните плащания се отнасят до прехвърляне на пари чрез електронни методи. Мобилните портфейли, като Apple Pay и Google Wallet позволяват на потребителите да извършват плащания чрез своите смарт телефони. 

Сред ползите на мобилните портфейли и дигиталните плащания несъмнено са:

  • Удобството: Дигиталните плащания могат да бъдат извършвани по всяко време и навсякъде, без нужда от пари в брой и без нужда от физическа карта. Мобилните портфейли помагат в задачата. Представи си, че си в супермаркета и на касата разбираш, че си си забравил портмонето – в този момент вадиш телефон и можеш да платиш, използвайки мобилния си портфейл. Все повече хора предпочитат този метод на плащане. 
  • Сигурността: Мобилните портфейли са направени, за да дават голяма сигурност на потребителите, защитавайки тяхната финансова информация от злоупотреби. Те използват технологии за криптиране и токенизиране, които предпазват чувствителната информация. Токенизацията заменя чувствителната информация на картата с уникален цифров токен, което прави почти невъзможно за „разбиване“ от хакерите.

Краудфъндинг

Краудфъндингът е метод за набиране на пари от голям брой хора, обикновено чрез онлайн платформи като Kickstarter и GoFundMe. Много хора използват този модел, за да финансират идея за бизнес, а това определено променя света на парите, защото дава достъп до капитал.

Краудфъндингът предоставя възможността на хората да заобиколят традиционните заеми, което изключва кредитната система от играта. 

Това от своя страна насърчава иновациите и генерирането на идеи, тъй като отваря вратите на хора, които може да не са имали достъп до кредитиране. 

Бъдещето на финтех и финансовата сигурност

Финтех секторът може да направи достъпа до финансови услуги и възможността за ефективно управление на парите по-достъпни и по-сигурни. 

С развитието на продуктите и услугите, ще се развиват и начините, по които управляваш и защитаваш парите си.

Една от ключовите иновации в сектора е наличието на електронни идентификационни технологии за плащане. 

Какви са предимствата на електронните идентификационни технологии?

Електронните идентификационни технологии значително подобряват сигурността, удобството и доверието в дигиталните финансови услуги и други онлайн платформи. 

Най-големите им предимства описваме по-долу.

Подобрената сигурност

Електронните идентификационни технологии предоставят високо ниво на защита срещу измами чрез използване на:

  • Биометрични данни – пръстови отпечатъци, лицево разпознаване и други уникални фактори за всеки човек.
  • Многофакторни потвърждения на плащанията – те дават възможност за комбиниране на различните методи за верификация (като пароли, токени и биометрични данни), за да предотвратят неоторизирания достъп. 
  • Криптиране на данните гарантира защитата на данните – дори в случай на пробив в сигурността. 

Удобството

Електронните идентификационни технологии значително улесняват процеса на верификация на идентичността и извършването на сигурни плащания чрез бързо потвърждение на самоличността.

Те дават достъпност навсякъде и по всяко време, тъй като потребителите могат да се идентифицират и да извършват управляват личните си финанси от всяко място и по всяко време, без да е необходимо физическо присъствие. 

Електронните идентификационни технологии не само подобряват сигурността и предоставят изключително удобството за потребителите, но и играят ключова роля в изграждането на доверие в дигиталната икономика, като същевременно подкрепят иновациите.

Интеграцията на финансовите технологии в ежедневие трансформира и ще трансформира начина, по който боравим с парите, правейки финансовите услуги по-сигурни, достъпни и ефективни. Това означава по-лесен достъп до по-ефективно управление на личните финанси. 

Приемайки и разбирайки финансовите технологии, можеш да постигнеш стабилно финансово бъдеще. 

Основните предимства на финансовите технологии включват по-бързи и по-евтини трансакции, по-лесен достъп до финансови услуги, подобрена и по-добра персонализация на услугите. Сред рисковете от използване на финансови технологии са притесненията за сигурността и регулаторните изисквания.

Сред най-популярните дигитални портфейли са Apple Pay и Google Wallet. На пазара има и много други мобилни портфейли, които правят трансакциите – по-бързи и удобни. 

Да, можеш да добавиш своята кредитна карта Бяла Карта в дигиталния си портфейл. Ако имаш нужда от подробно обяснение как да добавиш картата си в дигиталния портфейл, потърси отговора в раздел „Плащания и трансакции“ на страницата „Често задавани въпроси“.

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!