Кандидатствай Вход

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш

Блог Въведение

Кредитът е финансов инструмент, който е неизменна част от живота на съвременния човек. Използван разумно – той дава възможност на потребителите да повишат стандарта на живот и да удовлетворят текущи нужди и желания, които не е необходимо да бъдат отлагани във времето.

Банковите и небанковите финансови институции предлагат различни видове кредити като например :

Развитието на технологиите прави вземането на заем все по-лесно и днес потребителите могат да кандидатстват за кредит онлайн.  Само преди няколко години едно кандидатстване за кредит изискваше посещение на клон на банка или финансова институция и купища документи. Днес, финансиращите институции все повече улесняват потребителите, минимизирайки изискванията си. Така например, може да изтеглиш кредит само срещу лична карта. Други банкови и небанкови финансови институции предлагат дори кредит без поръчител и без превод на работна заплата. 

За да се ориентираш в морето от възможности на кредитиращите дружества, подготвихме цяла категория в блога на Бяла Карта, която да те запознае с най-важното за кредитите.

Какви видове кредити има?

Според предназначението си те биват:

Според обезпечението си те могат да обезпечени или необезпечени

Обезпечени са тези, които имат някакъв материален или финансов актив, който гарантира изплащането на кредита от кредитополучателя. Най-често, обезпечените са ипотечни, потребителски, студентски и други. За да можеш да изтеглиш такъв тип кредит е необходимо да имаш добра кредитна история. 

Дискретността, влошената кредитна история на потребителите или спешната необходимост от пари обаче, все повече налагат на пазара компании, предлагащи необезпечени кредити. Към този вид спада т. нар. бърз кредит или кредит до заплата, предлагани от небанкови финансови институции. Само за няколко часа можеш да изтеглиш бърз кредит без поръчител. Необходимостта от превод на работна заплата е изключена, а кандидатстването е улеснено – можеш да изтеглиш бърз кредит изцяло онлайн.

 Кои са основните параметри по кредитите?

Преди всяко кандидатстване за кредит е важно да се запознаеш с общите условия и различните параметри. Не пропускай да провериш каква е лихвата по кредита, годишният процент на разходите (ГПР) и проучи внимателно всички такси.

Важно е да определиш кредит в размер на каква сума искаш да изтеглиш. Това ще те насочи и към подходящата кредитна институция. Ако например, искаш да разполагаш с 1000 лева, можеш да се насочиш към финансови институции с по-ниски отпускани суми. Когато подадеш заявката и се свържеш с кредитната институция, разбери каква е ще бъда общата сума за връщане и изискай разяснения за размера на всяка от месечните си вноски. 

Разгледай блога на Бяла Карта, за да научиш повече за основните параметри по кредита, които трябва да следиш

Какви документи са необходими при теглене на кредит?

Независимо дали кандидатстваш за бърз кредит изцяло онлайн, за потребителски кредит в банков клон или за стоков кредит на място в магазина за уреди, документът, от който ще имаш нужда е валидна лична карта.

Някои финансови институции отпускат кредит без поръчител и без превод на работна заплата, но други ще изискват множество документи, преди да разгледат твоето искане за кредит.  Всяка кредитна институция има различни изисквания и затова е важно да се запознаеш подробно с тях. Това ще улесни процеса и ще успееш да финансираш нуждите и желанията си по-скоро.

Кандидатстване за онлайн кредит

При кандидатстване за кредит online, процедурите по-често са улеснени. В голяма част от случаите има кредитен калкулатор, с който ще можеш да се запознаеш с параметрите. За да го направиш, избери сума, за която искаш да кандидатстваш, както и срок на погасяване. Повечето калкулатори за кредити ще ти покажат каква е общата сума за връщане. Имай предвид, че не винаги цялата информация, която е необходима е налична. Ето защо, изключително важно е да прочетеш общите условия на кредита и да видиш дали няма скрити такси. След като въведете желаната сума и срок за връщане на заема, кредитните компании изискват да попълниш имената си, телефон и електронна поща за контакт.  При повечето компании, в рамките на няколко часа, ще получиш обаждане, а операторът ще изиска данните от личната ти карта, за да допълни заявката ти. Освен това, много вероятно е да се наложи да предоставиш информация за заплата, семейно положение и т.н.

Както виждаш, процедурата за кандидатстване за кредит става все по-бърза и лесна.  Кредитът е полезен финансов инструмент,  който не трябва да се притесняваш да използваш. Важното е да се подготвиш с необходимата информация и да изградиш добра финансова дисциплина. Разумното използване на кредитни продукти изгражда добра кредитна история.

Бяла Карта ТВ

Научи повече от видеата ни в YouTube Икона Ютюб