Кандидатствай Вход
5 основни правила при даване на пари назаем на близки и приятели

5 основни правила при даване на пари назаем на близки и приятели

Днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта е посветена на една тема, която е доста сложна от житейска и финансова гледна точка, а именно – ситуацията, в която някой твой близък или роднина поиска пари назаем. 

Отговорът в подобна ситуация може да се окаже труден. От една страна, по всяка вероятност ти би искал да помогнеш на важен за теб човек, но от друга – помагайки, може да се окажеш в неприятна ситуация. За по-голямата част от хората, заделените пари са спечелени с много труд и са предвидени за бъдещи професионални или лични проекти.

Виж няколко основни правила, които е добре да спазваш, когато си решил да дадеш пари на заем на някой близък или приятел.

5 основни правила при даване на пари назаем на близки и приятели

Научи се да казваш „Не“

Това е основно правило. Когато наш близък или приятел ни помоли за пари, трудно бихме могли да му откажем и това най-често е породено от неудобство. Ако неудобството и чувството за вина са единствените причини, поради които не си способен да откажеш пари назаем на някого, изобщо не го прави.

Нашият съвет е да се абстрахираш от личното отношение и да погледнеш реално на ситуацията – как подобен заем би се отразил на личното ти финансово положение. 

Казано иначе, научи се как да откажеш пари на заем на приятел, без да се чувстваш виновен.  Отказът да дадеш пари не те прави лош или егоист, а човек, който се отнася отговорно към финансите си и не иска да взима грешни решения.

Освен това, ако не искаш да поставяш взаимоотношенията си с близки и приятели, можеш деликатно да ги насочиш към използването на кредитен продукт. Пример за такъв е кредитна карта Бяла Карта - гъвкава и достъпна кредитна карта, която няма годишна такса за обслужване на картата.  Това означава, че не струва нищо да я има, когато не използва. В същото време, може да разчита на вече одобрен кредит в джоба. 

Постави условия и срок за връщане на заем

Без значение, че става въпрос за близък човек, при даване на пари назаем постави точни условия и срок, в които да ти бъдат върнати парите.

В противен случай този процес може да се проточи с  години и дори да не получиш парите си обратно.

Препоръчваме договорката да бъде направена в писмена форма. Договорът за заем е единственият начин нещата да бъдат приети сериозно и да получиш парите си обратно - коректно и навреме. Устната договорка може да доведе до недоразумения и спорове, които е възможно да развалят отношенията ви.

Не прави никакви компромиси

Когато сте договорили конкретни правила и условия за връщане на заема, трябва да се научиш да не правиш компромиси по отношение на тях. От голямо значение е да не оставиш настрана приятелските чувства и да действаш като в реална бизнес ситуация. Ако твоят близък пропусне срока за някоя от предвидените в договора вноски, не се притеснявай да му напомниш.

Не игнорирай закъсненията. Когато става въпрос за пари, е нужно целият процес да се осъществява точно, коректно и според предварително начертаните правила.

Не ставай поръчител

Това е една от най-големите грешки, които можеш да направиш във финансово отношение. Така ти поемаш отговорността за евентуалните грешки и безотговорност на някой друг. 

В никакъв случай не ставай поръчител по кредит.  Без значение дали става въпрос за близък, който изглежда отговорен и финансово стабилен. В живота се случва всичко и не е добре да поемаш подобен риск.

При неблагоприятно стечение на обстоятелствата, може да претърпиш значителни финансови щети.  Ето защо, ако някой твой приятел те помоли за подобна помощ, вземи правилно и разумно решение и му откажи деликатно.

Не следи за какво отиват парите

Ако си дал пари на заем на приятел или близък човек, не се опитвай да проследиш за какво отиват тези пари. Човекът сам може да прецени какво да прави с тези пари.

За теб е важно да получаваш вноските си навреме, съгласно предварително определените условия.

Не очаквай, че опитът да контролираш финансовите решения на твоя близък, ще го направят по-отговорен към теб. Също така, това може да се окаже голям проблем за бъдещите ви взаимоотношения.

Как да използваш кредитната си карта, когато даваш пари на заем?

Не препоръчваме ти да теглиш заем или да използваш кредитната си карта, за да даваш пари назаем на приятели и близки. Това не е добра идея, защото при даването на пари по този начин задължението за връщането им ще е изцяло твое. 

Кредитната карта е подходящ инструмент, когато имаш нужда да от допълнителни средства - за лични нужди и неочаквани разходи.  

Разбира се, при спешна ситуация, в която някои ваш близък има нужда от наистина неотложна помощ, може да изтеглиш от картата си и да помогнеш с покриването на разходите. Важното в тази ситуация е да знаеш, че сам можеш да ги погасиш и да имаш готовността да поемеш този ангажимент.

Не забравяй, че най-изгодно е да плащаш своята карта изцяло - използваната сума плюс натрупаните лихви към датата на падежа. 

Вече си наясно с основните правила, когато даваш пари назаем на приятел. Ако самият ти имаш нужда от допълнителни финансови средства, не забравяй, че твоята кредитна карта Бяла Карта винаги е насреща, за да ти помогне.

Бяла Карта е гъвкав и достъпен инструмент, с който ще получиш финансиране, когато най-много се нуждаеш.  Бяла Карта ще ти помогне винаги, когато имаш непредвиден разход.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш