Кандидатствай Вход
5 основни правила при даване на пари назаем на близки и приятели

5 основни правила при даване на пари назаем на близки и приятели

  • Бяла Карта
  • 27.11.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1920

Днешната статия в блога на Бяла Карта е посветена на една тема, която е доста сложна от житейска и финансова гледна точка, а именно – ситуацията, в която някой твой близък или роднина поиска пари назаем. Отговорът в подобна ситъация може да се окаже труден. От една страна, по всяка вероятност ти би искал да помогнеш на важен за теб човек, но от друга – помагайки, може да се окажеш в неприятна ситуация. За по-голямата част от хората, заделените пари са спечелени с много труд и са предвидени за бъдещи професионални или лични проекти. Виж няколко основни правила, които е добре да спазваш, когато си решил да дадеш пари назаем на някой близък или приятел.

  1. Научи се да казваш „Не“ – това е основно правило. Когато наш близък или приятел ни помоли за пари, трудно бихме могли да му откажем и това най-често е породено от неудобство. Ако неудобството и чувството за вина са единствените причини, поради които не си способен да откажеш пари назаем на някога, изобщо не го прави. Нашият съвет е да се абстрахираш от личното отношение и да погледнеш реално на ситуацията – как подобен заем би се отразил на личното ти финансово положение. Отказът да дадеш пари назаем не те прави лош или егоист, а човек, който се отнася отговорно към финансите си и не иска да взима грешни решения.
  2. Постави условия и срок за връщане на заема – без значение, че става въпрос за близък човек, при даване на пари назаем постави точни условия и срок, в които да ти бъдат върнати парите. В противен случай този процес може да се проточи с  години и дори да не получиш парите си обратно. Препоръчваме договорката да бъде направена в писмена форма. Договорът за заем е единственият начин нещата да бъдат приети сериозно и да получиш парите си обратно – коректно и навреме. Устната договорка може да доведе до недоразумения и спорове, които е възможно да развалят отношенията ви.
  3. Не прави никакви компромиси – когато сте договорили конкретни правила и условия за върщане на заема, трябва да се научиш да не правиш компромиси по отношение на тях. От голямо значение е да не оставиш настрана приятелските чувства и да действаш като в реална бизнес ситуация. Ако твоят близък пропусне срока за някоя от предвидените в договора вноски, не се притеснявай да му напомниш. Не игнорирай закъсненията. Когато става въпрос за пари, е нужно целият процес да се осъществява точно, коректно и според предварително начертаните правила.
  4. Не ставай поръчител – това е една от най-големите грешки, които можеш да направиш във финансово отношение. Така ти поемаш отговорността за евентуалните грешки и безотговорност на някой друг. В никакъв случай не ставай поръчител по кредит.  Без значение дали става въпрос за близък, който изглежда отговорен и финансово стабилен. В живота се случва всичко и не е добре да поемаш подобен риск. При неблагоприятно стечение на обстоятелствата, може да претърпиш значителни финансови щети.  Ето защо, ако някой твой приятел те помоли за подобна помощ, вземи правилно и разумно решение и му откажи деликатно.
  5. Не следи за какво отиват парите – ако си дал пари назаем на приятел или близък човек, не се опитвай да проследиш за какво отиват тези пари. Човекът сам може да прецени какво да прави с тези пари. За теб е важно да получаваш вноските си навреме, съгласно предварително определените условия. Не очаквай, че опитът да контролираш финансовите решения на твоя близък, ще го направят по-отговорен към теб. Също така, това може да се окаже голям проблем за бъдещите ви взаимоотношения.

Вече си наясно с основните правила, когато даваш пари назаем на приятел. Ако самият ти имаш нужда от допълнителни финансови средства, не забравяй, че твоята кредитна карта Бяла Карта винаги е насреща, за да ти помогне. Бяла Карта е гъвкав и достъпен инструмент, с който ще получиш финансиране, когато най-много се нуждаеш. Бяла Карта ще ти помогне винаги, когато имаш непредвиден разход.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш