Кандидатствай Вход
Дигитални портфейли - същност и предимства

Дигитални портфейли - същност и предимства

Как работи дигиталният портфейл и защо е толкова удобен?

Дигитален портфейл използва софтуер за приложение, за да свърже данните ти за плащане от свързаната ти банкова сметка с доставчика, с който се извършва транзакцията. Различните приложения позволяват различен достъп. Отворените портфейли (приети от повечето търговци на дребно) позволяват онлайн покупки, безконтактни плащания в магазина и връщане на пари в брой и дори могат да позволят теглене в избрани банкомати.

Полузатворените и затворени портфейли позволяват определени транзакции с определена група търговци на дребно или само с търговеца на дребно, издал портфейла.

Разликата между дигиталните  и мобилните портфейли

Термините дигитален портфейл“ и „мобилен портфейл“ често се използват взаимозаменяемо. Но дали всъщност става въпрос за едни и същи понятия?

По принцип дигитален портфейл е общ термин, който включва мобилни портфейли.

Дигитален портфейл е софтуер, който съхранява информация за плащане и може да бъде инсталиран на настолен компютър, лаптоп или мобилно устройство.

Мобилният портфейл е вид дигитален портфейл на мобилно устройство, като твоя смартфон или смарт часовник. И можеш да използваш мобилни портфейли, за да правиш безконтактни покупки в магазина на касата.

И докато “дигитален портфейл“ е широк термин, той може да се използва за означаване на софтуер, който се използва предимно за онлайн покупки, а не за безконтактно плащане в магазина.

Или иначе казано - мобилният портфейл е вид дигитален, но не всички дигитални портфейли са мобилни.

Различни видове дигитални портфейли

Има много различни видове дигитални портфейли. И повечето могат да държат няколко карти едновременно. Освен това много устройства имат вградени цифрови портфейли, които поддържат някои от любимите ти платформи за дигитални плащания.

Ето няколко примера за дигитални портфейли и мобилни плащания:

Apple Pay®: Лесен, сигурен и частен начин за плащане с устройства на Apple.

Fitbit Pay ™: Плащай директно от часовника или тракера.

Garmin Pay ™: Лесен начин за плащане с твоя смарт часовник.

Google Pay ™: Безопасен, прост и полезен начин да плащаш и управляваш парите си.

PayPal: Осигурява ти онлайн плащане с всички предимства на твоята карта.

Venmo: Изпращай или получавай пари, като използваш това, което е в твоята сметка в Venmo или банкова сметка.

Това са само някои от опциите за дигитален портфейл и мобилно плащане. И може да откриеш, че различните отговарят на твоите нужди в различни ситуации.

Как работят дигиталните портфейли?

Повечето дигитални портфейли се предлагат с приложение, което може да добавиш към твоя компютър, телефон, часовник или друго умно устройство.

Когато пазаруваш, можеш да плащаш с повечето портфейли, като държиш устройството си близо до терминал, който има безконтактен символ (четири извити линии).

За да завършиш транзакцията, може да се наложи да предоставиш парола или да се удостовериш чрез пръстов отпечатък или разпознаване на лица. Оттам можеш да използваш приложението, за да правиш покупки, да плащаш директно на някого или дори да използваш билети за концерти или пътувания.

Как можеш да използваш твоя дигитален портфейл?

Едно от предимствата на дигиталния портфейл е свободата на бързите транзакции. И това може да бъде полезно - особено когато си навън и осъзнаваш, че си оставил физическия си портфейл у дома.

Много търговци на дребно вече имат актуализирани терминали за плащане, които са съвместими с безконтактни плащания като мобилни портфейли и безконтактни карти.

Ето няколко начина, по които можеш да използваш дигиталния си портфейл:

Онлайн: Ако си запален онлайн купувач, въвеждането на данните за твоята карта всеки път, когато извършваш плащане, може да стане малко досадно. Дигиталните портфейли могат да премахнат този процес чрез автоматично попълване на твоята информация.

В движение: Просто плащай с мобилния си портфейл на твоя смартфон, смарт часовник или друго мобилно устройство.

В приложения: Използвай цифровия си портфейл за лесни и сигурни покупки в приложението.

На банкомати: Възможно е също така да можеш да използваш мобилния си портфейл вместо физическа карта на някои банкомати.

Безопасни ли са дигиталните портфейли?

Когато излизаш с дигитален портфейл, на твоята карта се присвоява уникален 16-цифрен номер или жетон. Но за разлика от номера на дебитна ти карта, жетонът е по-сигурен, защото номерът на твоята карта не се вижда от търговеца. И този знак може да се използва само с уникален, криптиран код, който се прилага за всяка отделна транзакция.

Така че, когато пазаруваш с дигитален портфейл, може да си спокоен, знаейки, че пълната ти финансова информация е скрита от търговеца.

С кредитна карта Бяла Карта също може да се разплащаш свободно навсякъде и дори да теглиш от банкомат в страната, без допълнителни такси за това.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш