Кандидатствай Вход
Видове разходи и как да ги планираш правилно

Видове разходи и как да ги планираш правилно

Колкото и различни едно от друго да са семействата по отношение на своето ежедневие, навици и начин на живот, все пак си има основни разходи, които се срещат при всяко домакинство. 

В този смисъл финансовата стабилност и сигурност на дадено домакинство до голяма степен зависят от способността на членовете му да ограничат или поне съобразят въпросните разходи с размерите на ежемесечните приходи, постъпващи в семейната каса. 

За да ти помогнем в така поставената задача, в следващите редове ще се постараем да разгледаме изчерпателно кои са основните разходни пера за съвременните домакинства и как могат да се контролират те.

Какво са разходите? 

Преди да разгледаме видовете разходи и как те да бъдат планирани правилно, даваме кратко определение какво представляват те. 

Разходите са парични ресурси, изразходвани за придобиване на стоки или услуги, необходими за дадена дейност или за постигането на определена цел. Те се изразяват в намаляване на финансовите активи и могат да бъдат категоризирани според периодичността, целта и спешността. 

Правилното им разбиране и ефективното им управление са основен компонент в личните и бизнес финанси и може да допринесе за финансовата стабилност и успех.

Видове разходи според периодичността

Според периодичността разходите могат да бъдат постоянни или променливи

Постоянни са разходи като наем или ипотечна вноска, за абонаменти (напр. за интернет и кабелна телевизия), застраховки и други. 

Променливи са разходите като тези за сметки за ток, вода и отопление, храна, гориво и други.

Видове разходи според целта

Спрямо целта си разходите могат да бъдат разнообразни, но попадат в някои основни категории:

  • За нужди - например за храна и напитки, наем, жилище, изплащане на кредит или обучение;
  • За забавление - например свързани с пътуване, излизане на заведения или абонаментни услуги; 
  • За спестяване - например за жилище, пенсионен фонд или инвестиции.

Съотношението между тези видове разходи е различно за всеки човек или семейство в зависимост от начина на живот и желаното разпределение на финансите.

Видове разходи според спешността

Когато говорим за разходи, има някои, които не могат да бъдат отложени. Този вид разходи са приоритетни – независимо дали са планирани или не. 

Спешните разходи могат да бъдат медицински разходи, ремонт на автомобил, плащане на сметки и др. 

Кои са най-големите разходи за домакинството?

Въпреки че разходите не се разпределят еднакво за различните хора и семейства, има няколко, които стандартно изразходват голяма част от предвидения бюджет. Повече информация за тях споделяме в редовете по-долу, заедно с полезни съвети как могат да се намалят похарчените суми.  

Битови сметки 

Битовите сметки са подходящ елемент, от който да започнем, тъй като за тях отиват значителна част от ежемесечните разходи на повечето семейства. В понятието „битови сметки“ включваме сметките за ток, вода, парно, телефон и т.н. 

Това са сметки, които няма как да избегнеш, но поне би могъл донякъде да контролираш размера им. Добре е например отоплителните уреди да работят само и единствено в стаите и помещенията, в които реално има хора, а при дейността на бойлера да се използват максимално преимуществата на нощната тарифа. 

Така, общият разход в края на месеца за сметки, ще бъде по-нисък.

Специалисти съветват различните кранчета да се проверяват редовно за теч или капки, докато телефонните разговори трябва да са съобразени с условията на съответния тарифен план. Когато човек има редовен поглед върху работата на битовите уреди в своя дом, той е способен да намери най-удачните начини и методи за намаляване на ежемесечните си разходи в този аспект. 

Разходите не зависят само от индивидуалното потребление на домакинствата обаче. Понякога, липсата на изолация, може да е причина за високите сметки за ток или пък старият бойлер да се нуждае от двойно повече електроенергия. 

Ето защо, добре е да се инвестира в обзавеждане и поддържане на дома. Доброто планиране на подобренията, може значително да намали битовите сметки

Хранителни продукти 

Хранителните продукти имат доста голямо влияние върху месечния бюджет на едно домакинство. Без съмнение това също е един постоянен разход, от който няма как да се освободим с оглед нуждата от задоволяване на нашите чисто физиологични нужди. 

Дали обаче е възможно да намалим размера на средствата, давани ежемесечно за подобни продукти, без да си поставяме ограничения и да се лишаваме от любимите си храни? Отговорът е по-скоро положителен. 

Голяма част от домакинствата всъщност купуват значително повече храна, отколкото са способни да консумират за определен период от време. В резултат част от въпросната храна впоследствие се изхвърля на боклука, което за потребителя означава напразно похарчени пари. 

Можеш да промениш подобна ситуация, като направиш по-прецизни изчисления и преценки за това колко точно храна е нужна в твоя дом за една седмица например. Така от една страна ще си спестиш разходи, а от друга – няма да се занимаваш с непрекъснато отделяне и изхвърляне на сух хляб, развалени млека и други продукти, чийто срок на годност е изтекъл.

Умното пазаруване ще минимизира семейните разходи за хранителни продукти. За да пазаруваш по-разумно, прави си списък с основни хранителни продукти, които ще са необходими за седмицата. 

Освен храна и безалкохолни напитки, включи и сладкишите, с които да си угодиш след изтощителен ден на работа, например. 

Когато имаш разписано всичко, придържай се към плана. Ако се окаже, че в края на седмицата изхвърляш храна, оцени какво количество да вземеш следващия път. Задай си въпроси като: Какво е потреблението на хляб в дома ти или защо се налага да изхвърляш зеленчуци. С времето все по-ефективно ще управляваш бюджета за храна

Облекло и обувки

Това е друго перо в семейния бюджет, което изисква планиране и средства. Допълването на гардероба с дрехи и обувки през всеки сезон е голям разход. Не можеш да спреш да пазаруваш.

Когато купуваш облекло и обувки, стреми се те да са с възможно най-високо качество. Това означава, че няма нужда всеки сезон да купуваш нови маратонки, защото стартите са се скъсали или нов пуловер, защото онзи от 15 лева е избелял. 

Разбира се, не говорим да пазаруваш от луксозни магазини. Напротив, можеш да помислиш дали магазините за втора употреба не са вариант за модни находки на разумни цени. Да, там можеш да намериш маркови и висококачествени продукти, които са с етикет, а цената е в пъти по-ниска от тази в мола. 

Транспорт 

Независимо дали ходиш на работа със собствен автомобил или пък използваш обществен превоз, със сигурност разходите за транспорт не са никак маловажен аспект в месечния ти бюджет. В първия случай вероятно плащаш за билети за обществен транспорт, докато във втория си принуден непрекъснато да зареждаш с гориво превозното си средство. 

Що се отнася до личната кола, възможностите ти за ограничаване на разходите не са особено големи, като изключим някои периодични намаления на горивата в определени бензиностанции. 

По отношение на използването на обществен превоз обаче можеш да бъдеш много по-гъвкав. Започвайки от вземане на дневни, месечни и други карти, и стигайки до използване на преференциални условия, предоставяни на определени социални групи (ако влизаш в подобна група, разбира се). 

В този смисъл ти препоръчваме да направиш разбор на своите ежедневни навици във връзка с пътуването и да намериш най-удачния начин да намалиш крайните си разходи за него.

Развлечения 

Естествено няма как да не споменем и развлеченията като източник на разходи за всеки човек или домакинство. Най-често в тази категория слагаме излизанията с приятели, посещенията на театър и кино, вечерите в ресторанти или заведения и т.н. 

Това всъщност е категорията, която можеш да контролираш в най-голяма степен в зависимост от моментните си възможности и финансово състояние. Или казано с други думи, да ограничаваш подобни забавления, когато изпитваш икономически затруднения, и съответно да си ги предоставяш по-често по време на благоприятни периоди. 

По отношение на развлеченията винаги подхождай с известна доза практичност и се наслаждавай само и единствено на това, което можеш да си позволиш в конкретния момент.  

Как да планираш разходите си краткосрочно и дългосрочно?

Планирането на разходите е ключов аспект за постигане на финансова стабилност както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

За да може краткосрочните разходи да бъдат управлявани ефективно, трябва да се състави месечн бюджет, който да се спазва, разбира се. 

Първата стъпка към това е описването на всички налични разходи като храна, наем, сметки, такси и транспорт. 

След това, трябва да се опишат всички приходи и накрая разходите да се подредят по важност, спешност, периодичност и цел. Това планиране може да помогне да се намалят ненужни покупки, както и да се спестят средства за фонд за спешни случаи и непредвидени ситуации, което е предпоставка за изграждане на финансова стабилност.

Разпределен бюджет за всеки от семейството

При дългосрочното планиране на разходите е необходимо да се вземат предвид големите финансови цели като закупуване на жилище, образование на децата, закупуване на нов автомобил или пък пенсиониране. За успешното постигане на тези цели е необходимо да се съставят стратегии за спестяване и инвестиции, които да носят възвръщаемост.  

Разбира се, ефективното управление на разходите изсква да се мисли за краткосрочните и дългосрочните финансови планове. Умелото управление на бюджета може да даде по-голяма финансова стабилност както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. 

Как кредитните карти помагат в разходите на домакинствата?

Колкото и да е разумен и внимателен във връзка със своите лични финанси, всеки човек може да изпадне във временни затруднения, поради независещи от него външни обстоятелства. Не винаги е достатъчно да разчита само на работна заплата, особено при непредвидени разходи за поддържане на дома, например.  

В такива моменти, кредитната карта е полезен инструмент, който може да е помощ с разходите на домакинствата. Когато имаш кредитна карта в джоба си, можеш да реагираш при всеки неочакван разход, дори преди заплата – спешен ремонт, нови обувки, спукана гума, изравнителни сметки. Какъвто и разход да имаш нужда да посрещнеш, кредитната карта може да бъде удобен и полезен финансов инструмент за теб. 

Не забравяй обаче, че когато избираш карта, трябва да се спреш на такава, която отговаря на твоето потребление и нужди. Има много кредитни карти с годишна или месечна такса за обслужване, които имат бонуси, кешбек, промоции, които обаче не използваш. Това може да ги направи скъпи и неизгодни за теб. 

Има и такива, които имат такса за теглене от банкомати, а ти предпочиташ да плащаш в брой и да имаш пари кеш. Е, това също може да не е изгодно за теб. Ето защо, важно е да избереш твоята кредитна карта. 

Ако искаш да имаш одобрен кредит в джоба си, на който да разчиташ при неочаквани разходи преди заплата, можеш да разчиташ на Бяла Карта.  

Тя е международна кредитна карта Mastercard с кредитен лимит до 3000 лева, която няма годишна такса за обслужване, няма и такси при теглене на пари от банкомати в България и Европейския съюз. Използваш, както ти е удобно – без притеснения.

Благодарение на кредитна карта Бяла Карта ще получиш необходимите ти средства точно тогава, когато ти трябват най-много, за да си стъпиш на краката и да посрещнеш нуждите си.  Бяла Карта е подходяща дори и да си на самостоятелна заетост, защото за да кандидатстваш за нея, няма изискване на имаш постоянен трудов договор. 

Достатъчно е само да имаш регулярни доходи. С кредитна Бяла Карта ще се измъкнеш от затрудненията и ще се върнеш по пътя на финансовата сигурност и благополучие.

Разходите са парични ресурси, изразходвани за придобиване на стоки или услуги, необходими за дадена дейност или за постигането на определена цел. 

Разходите могат да се разпределят като видове спрямо тяхната периодичност, спешност и цел.

Кредитна карта Бяла Карта може да бъде твой верен партньор при нужда от допълнителни средства - преди и след заплата. Разбира се, както и при другите кредитни продукти, препоръчително е да използваш картата си разумно и само за покупки, които се вписват в бюджета ти. По този начин си гарантираш по-голямо спокойствие и стабилност във финансов план. 

0 Коментара