Кандидатствай Вход
Какво ще повиши кредитния ти рейтинг?

Какво ще повиши кредитния ти рейтинг?

Знаем, че отличният кредитен рейтинг може да направи живота ни по-лесен и приятен. Ако имаш добър кредитен рейтинг, това е защото имаш добра кредитна история и не си имал закъснения при плащане на кредитните си вноски към институциите. Разбира се, за постигането на добрата кредитна история, първо трябва да използваш кредитни продукти както банкови, така и на небанкови институции. На практика, пазарът предлага огромно разнообразие от кредитни карти, овърдрафт, кредити и ипотеки. Някои са по-лесни за получаване, други – не толкова. Но и при двата случая, ти трябва изрядно плащане на вноските и коректно управление на средствата, за което пък е добре да си предварително компетентен. Така, малко по малко, веднъж като се сдобиеш с добър кредитен рейтинг, ще можеш да се възползваш от най-добрите сделки на банките, да получаваш по-нисък лихвен процент и да имаш по-висок кредитен лимит по кредитните карти. Същевременно ще имаш възможност да кандидатстваш за по-голям заем за закупуване на автомобил или имот.

Как точно да се сдобиеш с този висок кредитен рейтинг?

Както вече споменахме, нужна ти е история, че си правил плащания към кредитора навреме. Ако си мислиш, че можеш да пропуснеш, дори една вноска, то това може да окаже трайни последствия върху рейтинга ти, тъй като ще присъства в кредитната ти история за период от 5 години. А веднъж допуснал просрочия в миналото, то логично институциите заключват, че можеш да допуснеш и в бъдеще, поради тази причина, едва ли ще ти отпуснат заем под каквато и да е форма.

Истината е, че за да имаш перфектен кредитен рейтинг, не е достатъчно само да правиш плащанията си в срок. Така наречената използваемост на кредитния лимит, всъщност се явява фактор, който влияе върху възвръщаемостта на кредита, а оттам и на добрата оценка, дадена от кредитора.

Използваемостта показва колко средства си използвал от лимита си, съпоставени с това, с колко средства разполагаш в самата карта.

Според американско проучване, потребителите с много добър кредитен рейтинг, имат 12% използваемост на средствата. Или с други думи, използват едва 12% от целия си кредитен лимит. Според същото проучване, колкото по ниска е използваемостта на средствата по отпуснатия лимит, толкова по-висок е кредитният рейтинг.

Друга тенденция, описвана от проучването е, че хората с лош кредитен рейтинг имат значително по-висока използваемост, близо над 60% от целия лимит.

На практика, както американските потребители с лош рейтинг, така и тези с добър изразходват сходна парична сума от отпуснатите им средства, разликата е в това, че при едните, лимитът е по-висок и спрямо него, процентът на използваемост е нисък. Другата част от картодържателите всъщност не харчат значително по-голяма сума, но на базата на малкия им кредитен лимит, използваемостта изглежда и е в пъти по-голяма.

Например, ако имаме двама кредитополучатели – единият с много лош кредитен рейтинг, а другият с отличен такъв. И двамата изразходват от кредитната си карта сума, равняваща се на 200 лв. Истината е, че потребителят с лош рейтинг има лимит 500 лв. и изхарчените средства се равняват на почти цялата сума. А, този потребител с добър рейтинг, разполага с лимит 2000 лв. и практически ползва една малка част от кредитните си средства, която може да изплати.

Какъв е изводът? Използваемостта описва каква сума от всичките ти отпуснати кредитни средства ти използваш. За да разбереш какъв е процентът на твоята използваемост по кредитната карта, която имаш, трябва да разделиш сумата по баланса ти (дългът, който си натрупал за даден месец), към целия ти кредитен лимит. Например, ако кредитният ти лимит е 10 000 лв., а балансът ти – 2 000 лв., то използваемостта ти е 20%.

Как тази използваемост обаче може да повиши кредитния ти рейтинг?

Истината е, че хората с висока използваемост на кредита си, имат и по-голяма вероятност да не върнат паричните средства в срок. Тъй като сумата ще затрудни бюджета им. По тази причина се съди, че високата използваемост означава лош кредитен рейтинг и обратното.

Използваемостта е толкова силен индикатор, поради един главен критерий: психологията. Доказано е, че използваемостта е признак на самоконтрол – в това се изразява психологическият фактор. Хората с добър рейтинг, притежават висок лимит на кредитни средства, но имат самодисциплината да не харчат всичките средства. Потребителите, които имат склонност да използват максимално парите по лимита си, всъщност не умеят да контролират навика си да харчат пари, следователно кредиторите няма да отпуснат висок кредитен лимит, защото осъзнават голямата вероятност за банкрут на кредитополучателя.

Като заключение, можем да те посъветваме да не се колебаеш да използваш кредитната си Бяла Карта разумно за разнообразни покупки. Не забравяй обаче, че трябва да следиш стриктно баланса си, чрез персоналния си акаунт, за да знаеш каква част точно от лимита, си похарчил. Имай предвид, че така формираш добрата си кредитна история, която е нужна за отличния ти кредитен рейтинг.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш