Кандидатствай Вход
Защо кредитната карта е перфектният помощник на семейния бюджет?

Защо кредитната карта е перфектният помощник на семейния бюджет?

Защо семейният бюджет е важен?

Бюджетът много прилича на диета - докато диетата ти позволява да поемеш контрола върху хранителните си навици, бюджетът ти позволява да поемеш контрола върху финансовите си навици. С помощта на бюджет можеш да се възползваш най-добре от парите си, за да си сигурен, че си в състояние да задоволиш най - основните си нужди и все пак да ти остават пари за развлечения.

Какви са ползите от създаването на бюджет?

Създаването на бюджет има много предимства. Ако се окаже, че постоянно живееш от заплата до заплата, бюджетът може да ти предостави истинска картина на твоето финансово състояние. Ще можеш да дадеш приоритет на разходите си за основните си нужди (жилище, транспорт, храна и облекло) и да възстановиш контрола над разходите си. Бюджетът ще позволи да разгледаш внимателно решенията си за разходите и да направиш корекции, ако е необходимо.

Полезни инструменти за бюджетиране

Създаването на бюджет включва прогнозиране на твоите приходи и разходи за следващите дванадесет месеца. Създаването на бюджет за първи път може да отнеме много време, но си заслужава усилията. Вместо да харчиш много пари за софтуер за бюджетиране, Microsoft Excel има някои основни функции за бюджетиране, които са повече от достатъчни. Нямаш Excel? Няма проблем, изтегли Open Office за безплатен офис софтуер.

Може да стартираш с основните стъпки:

Определи как и къде харчиш пари в продължение на няколко месеца. Това са твоите разходи.

Изчисли месечния си доход - не забравяй да включиш всеки инвестиционен доход.

Извади разходите си от доходите си.

Постави си цели и разпредели парите си в необходимите категории

Трябва да отделиш време, за да съобразиш бюджета си за разходите на семейството си. Например, ако имаш куче, не забравяй да включиш категория за разходи за домашни любимци. След като подготвиш бюджета си, проследи разходите си през месеца и ги сравни с твоя бюджет, за да видиш дали си над или под бюджета, като правиш корекции според нуждите. Не се притеснявай, ако не винаги успяваш да се впишеш в бюджета си. Понякога има неочаквани разходи, за които е трудно да се подготвиш.  Точно в тези ситуации кредитната карта се явява перфектният помощник за семейния бюджет.

Но като всеки друг бюджет, бюджет с кредитна карта трябва да бъде предварително разработен и обмислен. Финансовото ти състояние и комфортът при използване на кредитни карти ще ти помогнат при разработването на твоя план. Каква пластика ти трябва, колко често е добре да я ползваш и за какви покупки са само част от нещата, които да обмислиш предварително.

Тук кредитна карта Бяла Карта е пластиката, която ти предлага ралични условия - без такси за издаване и без стандартните процедури. Бяла Карта е небанков инструмент и ти дава гъвкавост и удобство, като може да разполагаш със средства до 5000 лв на месец.За кредитна карта Бяла Карта можеш да кандидатстваш, дори и да не работиш на трудов договор.

Проследявай разходите си

Записвай всичко

При създаването или поддържането на бюджет е важно да следиш разходите си. Променливите разходи като хранителни стоки, газ и хранене навън могат да бъдат трудни за преценка. Вместо да гадаеш, запиши всички разходи за месеца. Може да събираш своите разписки, да водиш писмен дневник или да използваш приложение за разходи..

Категоризирай разходите си

Раздели тези разходи на ключови категории. Броят и спецификата на категориите зависи от теб. Внимавай да не го усложняваш твърде много.

Направи план за дълга си

Направи си план за всякакви допълнителни плащания към главницата си. Винаги трябва да знаеш какъв е общият размер на дълга ти към даден момент, без да има изненадващи разходи.

Избери метод за бюджетиране

Съществуват редица методи за бюджетиране и може да се наложи да опиташ няколко, за да откриеш един, който работи за теб. Може също така да използваш набор от онлайн бюджетни приложения като Mint, PocketGuard или Fudget.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш