Кандидатствай Вход
Кредитни карти – минало, настояще и бъдеще

Кредитни карти – минало, настояще и бъдеще

  • Бяла Карта
  • 07.05.2018
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1691

За днес сме ти подготвили една изключително интересна статия, свързана с възникването и същността на кредитните карти. Тези финансови инструменти, без които голяма част от съвременните потребители не могат да си представят своето ежедневие. Откога обаче кредитните карти предоставят удобство и комфорт на човека във връзка с редовните му покупки и разплащания, и как техните функции и свойства се променят във времето? По-надолу в текста ще разгледаме не само важни факти от историята на кредитните карти, но и бъдещите тенденции пред тях и ролята им в живота на хората.

Как започва всичко? От доста дълго време насам обществото търси начини за ограничаване на разплащанията в кеш и премахване на нуждата човек да носи навсякъде със себе си значителни суми пари. Идеята за инструмент, подобен на кредитната карта, обаче се реализира на практика в средата на миналия век. За създател на първата по рода си кредитна карта се смята американският предприемач Франк МакНамара. По време на бизнес вечеря той установява, че е забравил своето портмоне и не разполага с никакви пари. За да се измъкне от конфузната ситуация в ресторанта, му се налага да се обади на съпругата си, която малко по-късно му носи нужната сума пари. 

Този неприятен случай всъщност за МакНамара се оказва ценен опит, благодарение на който в съзнанието му се заражда много важна идея. А именно идеята за това колко по-лесно би било всичко, ако вместо портмонета и книжни пари, хората можеха да носят със себе си само една единствена пластика, с която да се разплащат. Така формулираната идея МакНамара реализира на практика и скоро на пазара се появява кредитната карта, носеща наименованието Diners Club. Удобството и комфорта, предлагани от Diners Club, за по-малко от година й гарантират над 20 000 верни клиенти. В началото тя се използва основно за пътуване и развлечения, но с течение на времето нейните приложения се увеличават значително.

Какви изменения претърпява кредитната карта? Виждайки потенциала на кредитната карта като финансов инструмент, през 1958 година от пощенската компания American Express създават своя такава. Тя е по-универсална в приложението си и може да се използва на много повече места. По същото време на пазара излиза и кредитната карта на „Bank of America“, която става първата национална кредитна карта в САЩ с общо предназначение, подходяща за употреба във всички аспекти от ежедневието на човека. Впоследствие тази кредитна карта е преименувана на VISA, за да се подчертае все по-растящата й роля и разпространение в международен план.

Срещат ли проблеми притежателите на кредитни карти? Да, при първоначалния бум на кредитните карти техните притежатели (а и самите компании, които ги издават) се оказват недостатъчно подготвени за всички процеси, следващи плътно нарастването на популярността на тази категория финансови инструменти. В това число неправилното им използване, натрупването на значителни дългове по тях, както и реализирането на различни измами и престъпни схеми. Подобни процеси налагат през 70-те години на миналия век да се вземат сериозни мерки във връзка с усъвършенстването на законодателството относно кредитните карти и гарантирането на надеждна защита за притежателите им. Понастоящем по-голямата част от издателите на кредитни карти предлагат допълнителни предпазни мерки на своите клиенти, така че личните им средства да бъдат в безопасност. Притежателите на кредитна Бяла Карта например получават собствен потребителски профил, както и възможност да следят историята на транзакциите си по всяко време от своето мобилно устройство.

Какви са отличителните характеристики на съвременните кредитни карти? Понастоящем кредитните карти все повече и повече се адаптират към ежедневието и навиците на техните притежатели. Това става чрез най-различни допълнителни свойства и преимущества, като например предоставянето на специални бонуси и промоционални условия при пазаруване. Освен главната си роля по отношение гарантирането на бързо и лесно разплащане от всяка точка на света, кредитна Бяла Карта може да бъде използвана и като клубна кредитна карта. Благодарение на нея ще получаваш постоянни намаления и специални оферти при пазаруване в широка мрежа от партньорски обекти.

Кои тенденции във връзка с кредитните карти ще наблюдаваме в бъдеще? Бъдещето на кредитните карти е насочено към предоставянето на още по-високи дози удобство и комфорт за потребителите. Свързаните с кредитните карти мобилни приложения също по всяка вероятност ще продължават да се усъвършенстват с оглед подобряването на мерките за сигурност. И не на последно място, кредитните компании ще стават все по-креативни в стремежа си да привлекат нови клиенти, предоставяйки им разнообразни бонуси, награди и други допълнителни придобивки.

Кредитна Бяла Карта е кредитната карта, която ще ти донесе всичко, от което имаш нужда. От възможност за бързо и лесно разплащане от всяка точка на света до множество отстъпки и промоционални оферти при пазаруване, както и максимална сигурност при извършване на транзакции. Избери кредитна Бяла Карта – кредитната карта, която се наглася само и единствено спрямо твоите изисквания, навици и желания.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш