Кандидатствай Вход
Плюсовете и минусите на ежедневното плащане с кредитна карта

Плюсовете и минусите на ежедневното плащане с кредитна карта

Някои хора използват неограничените възможности на кредитната карта, за да правят всякакви покупки – от пазаруване в местния супермаркет до купуване на нова кола. Други картодържатели обаче предпочитат да се ограничават, когато стане въпрос за кредитни инструменти.

На практика, и двата варианта си имат предимства. Ако трябва да сме честни, кредитната карта не е създадена само за конкретни продукти и услуги, нито пък само за пазаруване на коледни подаръци. 

В своята същност, кредитната карта е предназначена за пазаруване навсякъде, по всяко време. Точно затова, различните картодържатели сами избират как да процедират с картата си и колко често да я използват. Основна роля тук имат и навиците на потребителите и склонността им към импулсивни решения. 

Например, възрастните хора залагат повече на плащанията в кеш, защото така са свикнали през по-голямата част от живота си. Младото поколение, от друга страна, от 18 до 36 г. предпочита именно пластиката за пазаруване. Това решение е повлияно от многообразните технологии, които са неразделна част от всекидневието на всеки млад човек.

Според проучване за 2017 г., броят на картодържателите, които използват кредитни карти за дребни покупки, зависи основно от фактора „възраст“.

И тук изниква въпросът: „Трябва ли кредитната карта да се ползва за всичко?“. Ще ти представим плюсовете и минусите на ежедневното плащане с кредитна карта, а ти можеш да прецениш, какъв тип картодържател желаеш да си.

Плюсове и минуси на всекидневното плащане с кредитна карта

5 причини да ползваш кредитната си карта за ежедневни покупки:

  • Трупаш повече точки в програмите за лоялност и можеш да получиш бонуси от кредитора, под формата на награди и отстъпки. Това е може би една от най-честите причини, кредитополучателите да прибягват до кредитния инструмент толкова често.
  • Добавяш повече информация към кредитния си профил, което спомага за утвърждаване на кредитния ти рейтинг. Или иначе казано – колкото повече пазаруваш с кредитна карта и изплащаш навреме вноските си, толкова по-висок рейтинг пред финансовите институции ще имаш. Това е така, защото демонстрираш пред ЦКР и всички кредитори, че си способен и надежден платец.
  • Тук не бива да се пропуска факторът „погасяване на време“, тъй като кредиторът не цели  бъде изпълнено, със сигурност няма да повишиш кредитния си рейтинг. Затова, ако наистина целиш добра кредитна история, бъди „дисциплиниран“ кредитополучател - използвай разумно картата си и не харчи повече от това, което можеш да върнеш.
  • Пазиш си парите в брой за други важни покупки, които могат да изникнат преждевременно – пазаруването с пластика, ти спестява липсата на пари в брой, които могат да ти потрябват спешно в инцидентна ситуация. Тоест, винаги можеш да пазиш в джоба си определена сума пари за всякакъв случай, с плащането в мола да ангажираш единствено картата си. 
  • Ако обаче не си от хората, които обичат да имат винаги кеш в себе си – кредитната карта отново се явява предимство за потребителските ти навици. Това е така, защото тя ти дава възможност да не държиш много пари в брой в себе си и да пазаруваш по по-безопасен за финансите ти начин.
  • Можеш да следиш по-лесно бюджета си и всичките си разплащания – разбира се, кешовите плащания не позволяват да прегледаш седмичните си разходи и да си направиш извод какви са потребителските ти навици. С кредитна карта обаче можеш свободно да държиш под око всички свои покупки.
  • Бяла Карта ти дава точно тази страхотна опция, благодарение на която ще успяваш да  се придържаш към бюджета си и да следиш за какво харчиш най-много на месечна база. Чрез персоналния ти онлайн профил можеш по всяко време да виждаш какъв е баланса по кредитната ти карта, както и всеки детайл по трансакциите.
  • Кредитната ти карта е защитена, за разлика от парите в брой, с които разполагаш. Това е факт, който няма как да се отрече.

 

Кои са минусите на харченето на кредитни средства ежедневно?

Ето 3 причини, които изобразяват минусите на ежедневното харчене на кредитните средства :

  • Кредитната карта може да предизвика прекалени разходи, които да не можеш да покриеш – нещо, от което много картодържатели се страхуват, тъй като са склонни да правят импулсивни покупки. Затова е добре да премисляш добре какво е наистина наложително за пазаруване, особено с кредитни средства.
  • Дребните търговци често не приемат пластики за разплащане.
  • Има вероятност да изхарчиш целия си баланс – прекалено честото плащане с кредитната карта може да те доближи до използване на максимума от баланса ти. Както вече знаеш, това не е най-добрата практика за кредитоспособността ти. Поради тази причина те съветваме да следиш внимателно и редовно баланса си и да не доближаваш неговия праг, при използване на картата.

Макар и минусите на всекидневното разплащане с кредитна карта да изглеждат по-малко от плюсовете, то не забравяй, че с прибързани ненужни покупки, можеш да навредиш на кредитната си история за дълъг период от време.

Всеки може сам да прецени какви са плюсовете и минусите на ежедневното плащане с кредитна карта. Добре е да прецениш дали този метод на плащане е подходящ за твоите нужди.

Плюсовете и минусите на кредитните продукти са налице. За тези, които умело управляват парите и задълженията си, кредитните карти са страхотен инструмент. 

Това от своя страна може да доведе до изгражадането на добра кредитна история, която да отвори вратите ти към достъп до по-голямо финансиране на желанията ти като – заем за жилище, нова кола или дори стартиране на собствен бизнес. 

Когато избираш в морето от кредитни карти обаче, спри се на тази, която отговаря на начина ти на живот. Понякога изброените плюсове и минуси, могат да не отговарят на твоето потребление.
Ако например, предпочиташ да разполагаш с пари в брой, кредитна карта Бяла Карта може да е добър избор за теб. Тя е без такси при теглене на пари от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш