Кандидатствай Вход
Как да пестиш пари, докато си студент?

Как да пестиш пари, докато си студент?

  • Бяла Карта
  • 06.12.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1141

Спестяването на пари в колежа или университета изглежда в разрез с всичко, което знаем - с други думи- това е периодът от живота на един човек, когато бюджетът му наистина е ограничен.

В този материал можеш да видиш практичните начини да   пестиш пари, докато си студент:

Спестяването на пари, докато си в университета, може да изгради добри лични финансови навици – за редовни спестявания, разумно харчене и проявяване на креативност за спестяване на парични средства. Подобни навици траят цял ​​живот.

Не забравяй, че колкото по-рано се развиват добри навици за спестяване, толкова по-добре ще се чувстваш след време. Ще имаш повече увереност при управление на парите си и най-вероятно ще постигаш по-лесно финансова независимост.

Проучванията показват, че в САЩ сегашното поколение студенти завършва образованието си с повече дългове и задължения по кредитни карти,  отколкото предишното поколение. Съвременните млади имат и по-ниска осведоменост за ключови финансови въпроси.

Истината е, че родителите могат да помогнат много за финансовите разходи в университета. Но не всеки студент може да се възползва от финансовата помощ на семейството си. Именно затова е полезно да знаеш как можеш ефективно да намалиш месечните си разходи, докато следваш.

Как да спестиш пари в колежа/университета?

Избери правилната банка за своите нужди.

Студентските квартали обикновено имат няколко банки, които се грижат за студентите (те се опитват да те превърнат в техен клиент за цял живот). Някои такива банки обикновено предлагат продукти, които могат да ти спестят пари, като безплатно откриване на сметка, теглене от банкомати без такса, безплатно онлайн банкиране, безплатен трансфер на средства и други.

Използвай студентски стол.

Почти всеки университет разполага със собствен стол, в който храната е ограничена откъм избор, на за сметка на това, цените са приемливи. Вместо да се храниш по заведения, избери да обядваш в студентския стол. Там ще намериш пълно меню на изключително ниска цена.

Купувай втора ръка неща.

Когато става въпрос за облекло винаги може да намериш добър магазин за втора употреба, в който има разнообразие от дрехи. Тези дрехи често са два пъти по-евтини, отколкото в стандартните магазини. Много често, освен че са на ниски цени, дрехите са маркови и  качествени. Така ще можеш да обновяваш гардероба си за всеки сезон, без да ти се налага да излизаш извън бюджета си. Освен дрехи, можеш да потърсиш и електроуреди втора употреба. Ще се учудиш колко хора, сред които много студенти, продават вече използвани телевизори, печки, хладилници, столове, легла, матраци и какво ли още не. Подобно решение ще ти спести един голям разход. Без значение дали живееш в общежитие или апартамент под наем, някои уреди ще са ти от полза, особено когато цените им са толкова ниски.

Изтегли си мобилно приложение за спазване на бюджета.

В днешно време, малко млади хора ще започнат да водят списъци в тефтери. Точно затова е добра идея да си изтеглиш приложение за смартфон, което да ти помага да планираш месечните си разходи и приходи. Така ще можеш по-лесно да се придържаш към заложения бюджет, без да се налага да търсиш финансова помощ.

Ограничи разходите си за нощен живот.

Трудно или не - тези разходи е добре да бъдат ограничени, тъй като не бива да са ти приоритет, докато следваш висшето си образование.

Не подценявай финансовите инструменти.

Освен че ще имаш дебитна карта, добре е да си наясно с плюсовете и на кредитните пластики. Имай предвид, че дебитната карта е удобно средство за плащания, но тя не е фактор при образуване на кредитния ти рейтинг. А е от изключителна важност да си наясно с финансовите термини и какво означават те за твоите лични финанси и стабилно бъдеще. Ако имаш добра кредитна история и съответно добър кредитен рейтинг, това ти осигурява една идея по-лесно и бързо одобрение за голям заем в бъдеще. А този голям размер заем може да е за автомобил или нов дом, или дори малък бизнес. Тези бъдещи нужди  трябва да бъдат помислени и предвидени значително по-рано. Напротив, кредитната история се гради с години. И е добре да стартираш докато си студент. Използването на кредитна карта би ти помогнало много да разполагаш със средства и да се чувстваш уверен в себе си. Именно затова кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, без да следваш стандартните банкови процедури. Бяла Карта е модерното разплащателно средство, което няма да те утежни с банкови такси, защото кредитна карта Бяла Карта не е банков продукт. С Бяла Карта, за разлика от много други кредитни инструменти, имаш възможност да теглиш пари от банкомат, без да дължиш допълнителна такса. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш