Кандидатствай Вход
Модерните технологии – предимства и недостатъци за нашите лични финанси

Модерните технологии – предимства и недостатъци за нашите лични финанси

В днешната статия ще поговорим за бурното развитие на технологиите и тяхното влияние върху личните финанси на човека. Съвременният технологичен свят безспорно ни носи редица нови възможности, като например онлайн покупки и разплащания и ползване на все по-удобни и усъвършенствани финансови инструменти. В същото време обаче трябва да се вземат предвид и възникващите нови рискове по отношение най-вече сигурността на личните финансови средства. По-надолу ще разгледаме и положителния, и негативния аспект на технологичните нововъведения върху финансовото измерение на нашия живот и ежедневие.

Технологии и лични финанси – положителни страни

Онлайн покупки и разплащания – разбира се, когато става въпрос за взаимовръзките между технологиите и личните финанси, няма как да не започнем с възможностите за осъществяване на онлайн покупки и разплащания. От онлайн магазини и платформи можеш да си купиш на практика всякакви типове стоки – от дрехи и обувки до техника за дома и офиса, и дори хранителни продукти. Но това съвсем не е всичко. Вече през интернет е възможно да покриваш своите битови сметки, плащания по кредита и други задължения, които имаш. Това е много важно предимство в съвременното натоварено ежедневие, тъй като ти позволява да извършиш желаните покупки и разплащания в рамките на няколко минути, след което да се заемеш с останалите си професионални и лични задачи и ангажименти.

Управление и контрол на личните финанси – развитието на технологиите доведе до появата на редица приложения, способни да ти помогнат в осъществяването на адекватно управление и контрол над личните си финанси. Приложения, които вече би могъл да ползваш не само от лаптопа или настолния си компютър, но и от смартфона си. Приложения, даващи ти възможност да следиш наличните си средства и задължения по всяко време, както и да изготвяш адекватни финансови планове и бюджети за дадени периоди от време. Далеч в миналото останаха писането с химикал на бял лист хартия и отегчителните сметки, правени с джобен калкулатор.

Бързо и лесно изтегляне на необходимите документи -  благодарение на модерните технологии е възможно бързо и лесно да изтегляш от мрежата всички документи, които са ти необходими. Документи, свързани с бизнеса, осигуровките, банковите акаунти, инвестициите и т.н. По този начин няма да ти се налага да се редиш на опашки, да чакаш по гишета и да губиш ценно време, което би могло да бъде използвано за по-продуктивни дейности. В сегашната ситуация това е от изключително значение, защото ще минимизираш контакта си с хора.

Следене на важни срокове – възможно е да настроиш онлайн приложенията за управление на личните финанси, които използваш, така че да получаваш известия и напомняния при приближаване на определени важни дати и срокове. 

Дати и срокове, свързани например с плащането на битовите сметки или пък на вноските по взети кредити и заеми. Последното ще ти спести редица проблеми и главоболия, които биха могли да се появят при пропускане на въпросните срокове и закъснение с плащанията.

Технологии и лични финанси – отрицателни страни

Рискове от източване на лични средства – напредналите технологии за съжаление увеличават рисковете от попадане на финансови измами и непочтени схеми, свързани с източване на лични средства. От подобни измами са се опарвали доста притежатели на дебитни карти и хора, ползващи системи за онлайн банкиране и плащания. В търсене на по-висока финансова сигурност, през последните години все повече хора започнаха да залагат на кредитните карти като основно средство за разплащане. За разлика от дебитната такава, кредитната карта не е директно свързана с твой банков акаунт и съответно през нея няма как да се стигне до източване на личните ти спестявания и средства.   

Рискове от изтичане на чувствителна информация – в случая нямаме предвид само и единствено данни като номера на дебитни и кредитни карти, чрез които недоброжелатели биха могли да ни навредят. Кредитната история на човек, неговото настоящо финансово състояние и дългове влияят върху перспективите му в житейски план, свързани с кандидатстване за работа, намиране на бизнес партньори, ползване на финансови и кредитни услуги, и т.н. Бихме ти препоръчали да следиш кредитните си отчети за потенциални грешки, тъй като всяка невярна информация в тях е възможно да има непредвидими последствия върху твоя професионален и личен живот.    

Ако тъсиш финансов инструмент, който да повиши максимално сигурността на ежедневните ти разплащания и транзакции, кредитна карта Бяла Карта е точният избор за теб. Всеки притежател на кредитна карта Бяла Карта получава собствен потребителски профил, в който може да влиза по всяко време от мобилното си устройство. В него можеш да погасяваш задълженията си онлайн, налице е и цялата история на извършените транзакции, както и друга значима информация за кредитната карта. При възникнал проблем или нередност имаш възможност да се свържеш с нас посредством специално направения за клиентите 24/7 телефон. Избери кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай необходимото финансово спокойствие, което ще се превърне в основа за твоите бъдещи житейски успехи и постижения!  

Прочети още: Предизвикателството сигурност в условията на извънредно положение

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш