Кандидатствай Вход
Как да се предпазиш от измами с кредитни карти?

Как да се предпазиш от измами с кредитни карти?

Измамите с кредитни карти, за съжаление, са често срещан проблем в днешно време. Те могат да доведат до значително количество излишни проблеми и главоболия за отделния потребител. 

Всъщност, от самия потребител, неговите навици и практиките, които следва, до голяма степен зависи предотвратяването на подобни измами. Като притежател на кредитна карта, главните ти усилия трябва да са насочени към минимизирането на риска от загубването или открадването на финансовия инструмент, както и свързаните с него ключови данни (напр. ПИН код). 

В следващите редове ще научиш повече за това как да използваш по най-сигурния и безопасен начин кредитната си карта, така че да се предпазиш от измами и непочтени схеми.

Как да се предпазиш от измами с кредитни карти - основни правила

Най-важното е винаги да си бдителен за потенциална опасност от измами с банкови карти и кредитни карти, издадени от небанкови финансови институции.

Дръж картата си на сигурно място

На първо място, трябва да гарантираш чисто физическата протекция на кредитната карта, защото, ако недоброжелателите се сдобият с нея, ще им е доста лесно да изтеглят средства от твое име.

Препоръчваме ти да държиш кредитната си карта на място, което от една страна е достатъчно сигурно и недостъпно за потенциалните крадци, а от друга – позволява непрекъснатото следене от твоя страна на това дали финансовият инструмент е наличен. Така ще намалиш до минимум риска от загубване или открадване на кредитната карта.

Ако все пак подобен инцидент се случи, трябва веднага да уведомиш съответната компания и, разбира се, полицията. 

Не споделяй лични данни и данни на твоята карта

PIN кодът без съмнение е най-важната информация, свързана с твоята кредитна карта. Информация, която не бива да позволяваш на никого да вижда, нито пък да споделяш дори с най-близките си хора. Няма значение дали става въпрос за твоите родители, най-добри приятели или други близки.  

Това са лични данни, за съхранението на които трябва да носиш отговорност само и единствено ти. Неслучайно съкращението „PIN“ означава „Personal identification number“, или персонален идентификационен номер. Постарай се този номер да остане наистина персонален или личен и никой друг освен теб да не го знае.  

Препоръчваме ти да бъдеш предпазлив и по отношение на схеми, включващи искането на данните на картата ти от различни търговци или институции. Подобни схеми могат да бъдат доста разнообразни, затова ще ти дадем конкретен пример. Възможно е онлайн търговецът, от който си направил определена поръчка, да ти изпрати имейл с твърдението, че има проблем с тази поръчка. 

И да поиска от теб да изпратиш отново данните за кредитната си карта. В никакъв случай не изпълнявай такава молба, защото споменатото действие ще постави под въпрос сигурността на личните ти данни. 

Като цяло избягвай да изпращаш информация, свързана с кредитната ти карта, по имейл, телефон или друго от популярните средства за комуникация. Защото не си способен да контролираш за какво ще бъде използвана тази информация и дали няма да станеш жертва на дадена незаконна схема.

Как да се предпазиш от измами с кредитни карти в чужбина? 

Кредитните карти са най-подходящите за употреба финансови инструменти по време на международни пътувания. За разлика от дебитните такива, те не са свързани директно с твой банков акаунт и не могат да бъдат използвани за източване на цялата ти сметка

И все пак, те съветваме, когато носиш кредитната си карта в чужбина, да бъдеш една идея по-внимателен от обикновено. 

Използвай я само в банкомати и за извършване на покупки от търговци, в чиято надеждност си напълно уверен. 

Добре е също така кредитната компания да бъде уведомена за датите и дестинациите на твоето пътуване, за да може своевременно да ти сигнализира при наличие на съмнителни плащания и транзакции. Преди заминаване, увери се че си се погрижил за сигурността на картата си. 

Как да се предпазиш от измами при използване на кредитна карта онлайн?

За да се предпазиш от измами с кредитни карти online и от кражба на данните на твоята карта, винаги трябва да имаш поне едно наум, когато пазаруваш в интернет. Трябва да бъдеш много внимателен и при онлайн пазаруването. 

Когато въвеждаш информация и данни, свързани с твоята кредитна карта, е нужно да си напълно сигурен, че тези данни ще се използват по предназначение и няма да се стигне до кражбата им. 

Затова задължително проверявай за знаци, които да покажат, че съответната платформа е наистина сигурна и надеждна. Един от въпросните признаци може да се открие в URL адреса на сайта. 

Препоръчително е той да започва с „https“, вместо стандартното „http“. Буквата „s“ говори за „security“ („сигурност“) и на практика означава, че платформата използва специален код за защита на твоите данни. 

Нещо, което трябва да избягваш при пазаруването онлайн, е реализирането на плащания от публични компютри или в режим на WiFi. Това крие значителен риск от открадване на личните ти данни и използването им от недоброжелатели.

Каква сигурност има кредитна карта Бяла Карта?

Кредитна Бяла Карта предоставя на своите притежатели максимална сигурност по отношение на покупките и разплащанията. Веднага след като вземеш твоята кредитна карта Бяла Карта, ти получаваш достъп и до потребителски профил, в който можеш да влизаш по всяко време от мобилно или десктоп устройство. 

В този профил са налични цялата история на направените от теб транзакции, както и друга информация относно кредитната карта, която би могла да те интересува. 

Освен това, имаш възможност да се свържеш с нашия екип по всяко време. На разположение е и 24/7 телефон за контакт, на който имаш възможност да се обаждаш при всеки забелязан проблем или нередност.

Заложи на кредитна Бяла Карта и гарантирай сигурността на твоите покупки и лични финансови средства!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш