Кандидатствай Вход
Защо вземането на пари назаем от близък човек е лоша идея?

Защо вземането на пари назаем от близък човек е лоша идея?

На всеки човек се случва да попадне в затруднена от финансова гледна точка ситуация, при която бързото намиране на допълнителни средства е от изключително голямо значение. 

В подобна ситуация голяма част от съвременните потребители предпочитат да не се обръщат към банкови и кредитни институции поради редицата формалности и забавяния във връзка с процедурите по отпускане на заеми, и значителните лихви, които се дължат впоследствие. 

Така те стигат до идеята за вземане на пари назаем от роднина или приятел, на когото имат доверие и знаят, че могат да разчитат в трудни моменти. 

Макар тази идея на пръв поглед да изглежда добра и привлекателна, реализирането й на практика крие доста „подводни камъни“. В следващите редове ще ти дадем няколко силни аргумента срещу искането на заеми от най-близките хора.

Защо вземането на пари назаем от близък човек е лоша идея?

Повишено напрежение 

Колкото и силно да е приятелството или доверието между теб и съответния човек, все пак парите са си пари. И когато те стоят между вас, определено отношенията ви могат да се усложнят. 

Не забравяй, че в случая става въпрос за човек, който присъства неизменно в твоя живот и ежедневие, познава навиците ти (добри и не толкова добри) и вероятно е наясно с грешките, които най-често допускаш в личен и финансов план. 

В този смисъл той има възможност да те следи изкъсо и да отбелязва (дори неволно) всеки неразумно направен харч от твоя страна. Последното неизменно ще доведе до напрежение между вас. От една страна, човекът, който ти е предоставил заема, ще се притеснява, че решенията и действията ти биха забавили и усложнили връщането на парите му.

А от друга, на теб едва ли ще ти хареса някой непрекъснато да се меси в твоя живот и да те поучава за това как да прекарваш времето си.

Без ясни условия 

Обикновено при подобни приятелски заеми липсват договор и всякакви други стандартни законови процедури и условия. А това определено е нож с две остриета. Уверяваме те, че е напълно възможно да бъдеш неприятно изненадан от поведението и действията дори на най-близките си хора в извънредни ситуации. 

Когато нямате сключена писмена договорка, отсрещният човек може по всяко време да промени сумата, времето за връщане и други условия, свързани с предоставения ти заем. Особено голяма е вероятността за подобен сценарий, ако самият той изпадне във финансови проблеми или затруднения. 

Именно поради тази причина е важно вземането/предоставянето на кредити и заеми винаги да е обвързано с договор, сключен според предвидените за целта закони и нормативи, в който се упоменават правата и задълженията на двете страни.

Избягване на семейни или приятелски събирания 

Дори и другите членове на семейството (или приятелската компания) да не са наясно с вашите финансови отношения, ти и твоят „кредитор“ ще знаете. И това е напълно достатъчно, за да направи подобни събирания доста по-особени и тягостни.  

Със сигурност ще се чувстваш леко неудобно, знаейки, че си задължен на един от хората, с които споделяш обяда или вечерята. А ако отсрещният човек не е особено съобразителен и дискретен, и сподели за финансовите ти затруднения на останалите от компанията, положението ще стане още по-неловко за теб.

Вечна роля на длъжник 

Напълно възможно е да изпаднеш в тази роля, ако вземеш пари назаем от неподходящия приятел или роднина. Някои хора смятат, че след като веднъж са помогнали на някого в трудна ситуация (и особено ако помощта им е финансова), той им е задължен за вечни времена. 

И не се притесняват да му го напомнят, дори след като парите вече са върнати и всички дългове са изчистени. В този смисъл, искайки заем от близък човек, рискуваш години наред случката да ти се натяква и да бъдеш подлаган на натиск за извършване на услуги и изпълнение на всякакви молби, идващи от страна на съответния човек.

Връщането на заема като по-маловажен приоритет 

И не на последно място, когато заемът идва от близък човек, съществува риск да поставиш връщането му доста по-назад в своите приоритети. Понякога това се случва съвсем несъзнателно и въобще не е свързано с лоши намерения. 

В същото време обаче е немалка вероятността подобен начин на мислене да доведе до забавяне изплащането на заема и съответно проблеми между теб и твоя роднина или приятел.

Кредитната карта като алтернатива за вземане на пари назаем от близки? 

Дори и да имаш добре организиран бюджет, може да ти се наложи да имаш нужда от пари на заем до заплата. Вариантите за финансиране на нуждите ти не се изчерпват с бързи кредити и заеми от приятел или близък. 

Хората с добра финансова култура знаят, че финансовите инструменти като кредитната карта са алтернатива, която дава спокойствие в непредвидени ситуации. Причината е, че кредитната карта може да се явява като вече одобрен кредит в джоба ти. 

Ако вече си в затруднена финансова ситуация, добра идея е да избереш кредитна карта, която да е без годишна такса за обслужване на картата. По този начин няма да натоварваш бюджета си излишно.

Вече знаеш до какви неприятни ситуации в личния ти живот може да доведе вземането на пари назаем от близък човек. Ако искаш да ги избегнеш, използвай възможностите, които ти предлага кредитна карта Бяла Карта. Тя е с кредитен лимит до 3000 лева и без такса за издаване, без годишна такса за обслужване и без такса при теглене от банкомат.

Тази кредитна карта ще ти предостави необходимите средства за покриване на текущи разходи или плащания, и ще ти помогне отново да си стъпиш на краката. За кредитна карта Бяла Карта имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш