Кандидатствай Вход
Защо вземането на пари назаем от близък човек е лоша идея?

Защо вземането на пари назаем от близък човек е лоша идея?

  • Бяла Карта
  • 23.07.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 61248

На всеки човек се случва да попадне в затруднена от финансова гледна точка ситуация, при която бързото намиране на допълнителни средства е от изключително голямо значение. В подобна ситуация голяма част от съвременните потребители предпочитат да не се обръщат към банкови и кредитни институции поради редицата формалности и забавяния във връзка с процедурите по отпускане на заеми, и значителните лихви, които се дължат впоследствие. Така те стигат до идеята за вземане на пари назаем от роднина или приятел, на когото имат доверие и знаят, че могат да разчитат в трудни моменти. Макар тази идея на пръв поглед да изглежда добра и привлекателна, реализирането й на практика крие доста „подводни камъни“. В следващите редове ще ти дадем няколко силни аргумента срещу искането на заеми от най-близките хора.

1. Повишено напрежение – колкото и силно да е приятелството или доверието между теб и съответния човек, все пак парите са си пари. И когато те стоят между вас, определено отношенията ви могат да се усложнят. Не забравяй, че в случая става въпрос за човек, който присъства неизменно в твоя живот и ежедневие, познава навиците ти (добри и не толкова добри) и вероятно е наясно с грешките, които най-често допускаш в личен и финансов план. В този смисъл той има възможност да те следи изкъсо и да отбелязва (дори неволно) всеки неразумно направен харч от твоя страна. Последното неизменно ще доведе до напрежение между вас. От една страна, човекът, който ти е предоставил заема, ще се притеснява, че решенията и действията ти биха забавили и усложнили връщането на парите му. А от друга, на теб едва ли ще ти хареса някой непрекъснато да се меси в твоя живот и да те поучава за това как да прекарваш времето си.

2. Без ясни условия – обикновено при подобни приятелски заеми липсват договор и всякакви други стандартни законови процедури и условия. А това определено е нож с две остриета. Уверяваме те, че е напълно възможно да бъдеш неприятно изненадан от поведението и действията дори на най-близките си хора в извънредни ситуации. Когато нямате сключена писмена договорка, отсрещният човек може по всяко време да промени сумата, времето за връщане и други условия, свързани с предоставения ти заем. Особено голяма е вероятността за подобен сценарий, ако самият той изпадне във финансови проблеми или затруднения. Именно поради тази причина е важно вземането/предоставянето на кредити и заеми винаги да е обвързано с договор, сключен според предвидените за целта закони и нормативи, в който се упоменават правата и задълженията на двете страни.

3. Избягване на семейни или приятелски събирания – дори и другите членове на семейството (или приятелската компания) да не са наясно с вашите финансови отношения, ти и твоят „кредитор“ ще знаете. И това е напълно достатъчно, за да направи подобни събирания доста по-особени и тягостни. Със сигурност ще се чувстваш леко неудобно, знаейки, че си задължен на един от хората, с които споделяш обяда или вечерята. А ако отсрещният човек не е особено съобразителен и дискретен, и сподели за финансовите ти затруднения на останалите от компанията, положението ще стане още по-неловко за теб.

4. Вечна роля на длъжник – напълно възможно е да изпаднеш в тази роля, ако вземеш пари назаем от неподходящия приятел или роднина. Някои хора смятат, че след като веднъж са помогнали на някого в трудна ситуация (и особено ако помощта им е финансова), той им е задължен за вечни времена. И не се притесняват да му го напомнят, дори след като парите вече са върнати и всички дългове са изчистени. В този смисъл, искайки заем от близък човек, рискуваш години наред случката да ти се натяква и да бъдеш подлаган на натиск за извършване на услуги и изпълнение на всякакви молби, идващи от страна на съответния човек.

5. Връщането на заема като по-маловажен приоритет – и не на последно място, когато заемът идва от близък човек, съществува риск да поставиш връщането му доста по-назад в своите приоритети. Понякога това се случва съвсем несъзнателно и въобще не е свързано с лоши намерения. В същото време обаче е немалка вероятността подобен начин на мислене да доведе до забавяне изплащането на заема и съответно проблеми между теб и твоя роднина или приятел.

Вече знаеш до какви неприятни ситуации в личния ти живот може да доведе вземането на пари назаем от близък човек. Ако искаш да избегнеш подобни ситуации, използвай възможностите, които ти предлага твоята кредитна карта Бяла Карта. Тази кредитна карта ще ти предостави необходимите средства за покриване на текущи разходи или плащания, и ще ти помогне отново да си стъпиш на краката. Кредитна Бяла Карта – кредитната карта, която винаги е до теб и се съобразява само и единствено с твоите нужди и изисквания. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш