Кандидатствай Вход
Как нуждата от кредитни карти се променя при пенсиониране?

Как нуждата от кредитни карти се променя при пенсиониране?

Пенсионирането означава нов начин на живот и много свободно време да правиш, каквото пожелаеш. За съжаление, в България то често се превръща в период, в който трябва да адаптираш финансовите си навици и да свикнеш с по-ниски месечни приходи. 

В същото време, възможността да възникнат неочаквани и неотложни разходи не изчезва. Ако до момента не си създал „буфер“ и нямаш спестявания, които можеш да използваш при нужда, трябва да имаш и други опции. 

Вариантите са да получаваш помощ от семейството, когато се наложи или да се сдобиеш с финансов инструмент като кредитна карта, която да използваш при нужда. 

Кредитната карта при пенсиониране може да ти даде спокойствие и сигурност, че ще реагираш навременно при възникване на разходи. 

Остават обаче няколко въпроса, на които ще се опитаме да дадем отговори в тази статия. Нека започнем с това дали има кой да ти даде одобрение за кредитна карта след пенсиониране и ще продължим с няколко насоки как да подсигуриш финансовите си нужди при пенсиониране.

Можеш ли да получиш кредитна карта, след като се пенсионираш?

Вероятно се чудиш "Има ли кредитни карти за пенсионери?". Възможността да получиш кредитна карта след пенсиониране зависи както от размера на пенсията ти, наличието на допълнителни доходи от наем например, каква е кредитната ти история, но и откъде искаш да вземеш кредитна карта - от банка или от небанкова финансова институция. 

По-често, небанковите финансови институции са тези, които са по-склонни да дадат шанс за одобрение на пенсионери

Ако имаш сравнително висока пенсия, както и допълнителни доходи, шансовете ти за одобрение за кредитна карта ще бъдат по-високи. 

Колко дълг трябва да имаш, когато се пенсионираш?

Колкото по-малко, толкова по-добре. Това е краткият отговор на въпроса. 

Всички знаем, че пенсионирането в България в много случаи води до намаляване на доходите. Адаптирането към новата финансова ситуация може да започне да те постави в неприятната ситуация да не можеш да обслужваш задълженията си изрядно. 

Ето защо, постарай се преди да се пенсионираш да минимизираш дълговете си или напълно да се освободиш от тях. Запознай се с популярните стратегии за погасяване на дълга.

В случай, че не успееш да го направиш, поработи върху новия бюджет. Изчисли каква сума можеш да отделяш на месец за вноска по задълженията си. Ако тя не отговаря на това, което е уговорено до момента с финансовата институция, свържи се с тях и се опитвай да предоговориш условията. 

Как да подсигуриш финансовите си нужди при пенсиониране?

Вземете поне една кредитна карта на свое име

Потенциалното намаляване на доходите, ще породи нуждата от възможност да се възползваш от кредитни инструменти. Помисли за това предварително и кандидатствай за кредитна карта на свое име. 

С правилната кредитна карта ще можеш да реагираш при непредвидени разходи.

Поддържай добри кредитни навици

Независимо от размера на пенсията ти, трябва да се стараеш да поддържаш добрите си кредитни навици. 

Винаги плащай задълженията си навреме, поискай преразглеждане на вноските и условията по заемите си, ако имаш нужда. 

Старай се винаги да плащаш навреме и да не изпадаш в просрочие. Това ще ти спести потенциални разходи от лихви и наказателни такси. За да направиш това, можеш да си сложиш напомняне кога са предстоящите ти вноски. 

Следи извлеченията по кредитната си карта и пази данните си

По-възрастните хора често могат да станат обект на кражба на самоличност или други измами. Важно е да подхождаш с подозрение към съобщения и обаждания от лица, представящи се като лица на финансовата институция. 

Никога не предоставяй данните за кредитната си карта и сметките си. Ако имаш съмнения, свържи се с финансовата институция на телефона, посочен в официалния им уебсайт, за да потвърдиш, че обаждането идва наистина от тях. 

Важно е да следиш и кредитните си извлечения, за да се увериш, че никой не използва кредитната ти карта неправомерно.

Как нуждата от кредитни карти се променя при пенсиониране и каква карта да избереш? 

При пенсиониране кредитната карта може да ти помогне да запазиш своята самостоятелност и да посрещаш нужди като спешни медицински разходи, високи сметки и други. 

Ако преди пенсиониране картата се използва за пазаруване и за ежедневни покупки, след това, трябва да намериш такава, която да ти бъде буфер.

Търси кредитна карта без годишна такса за обслужване - по този начин няма да утежняваш бюджета си. 

Кредитна карта Бяла Карта е точно такава. Тя няма годишна или месечна такса за обслужване на картата, но няма и такси при теглене на пари от банкомати в България, при плащане на ПОС или онлайн.  

Ако не използваш картата, няма да трябва да плащаш нищо, но ще знаеш, че имаш допълнителни пари, на които можеш да разчиташ, когато имаш нужда. 

Освен това, за Бяла Карта имаш шанс за одобрение дори без постоянен трудов договор. Достатъчно е да имаш някакви доходи от пенсия, наем или друго. Тази карта може да отговори на всички твои нужди. 

Ако избереш Бяла Карта, можеш да регистрираш картата си в онлайн профил, където да следиш извлеченията си, да плащаш по-бързо и удобно задълженията си и да блокираш картата, ако има нужда. 

Също така, Бяла Карта има мобилно приложение, в което получаваш информация за всяка трансакция, направена с твоята кредитна карта. Така ще можеш да разбереш веднага, ако картата ти се използва неправомерно. 

Предимствата на кредитните карти за пенсионери включват удобство при плащанията, но възможността да разполагат с допълнителни средства при спешни разходи. Недостатък може да бъде примамливостта на кредитният лимит, който - при неправилно управление може да доведе до натрупване на задължения.

Ако търсиш подходящата кредитна карта за пенсионери - старай се да избереш тази, която отговаря на нуждите и възможностите ти. Когато сравняваш, проучи всички такси, лихви, лимити и други.

За да се избегнеш прекомерното задлъжняване е важно да планираш разходите си и да следваш бюджет. Трябва да подхождаш внимателно при използването на кредитната карта и винаги да погасяваш задълженията си изцяло.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш