Кандидатствай Вход
4 неща, които да направиш, когато вземеш първата си кредитна карта

4 неща, които да направиш, когато вземеш първата си кредитна карта

  • Бяла Карта
  • 26.04.2021
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 910

Кредитната карта е инструмент, който много хора използват в ежедневието си. Ако в ръцете ти вече е твоята първа кредитна карта, вероятно имаш въпроси. Колкото и ефективен и лесен за употреба инструмент да е тя, трябва да знаеш някои неща, за да я възползваш максимално.

За да ти помогнем, в днешната статия в блога ни ти представяме 4 неща, които трябва да направиш преди да започнеш да използваш кредитната си карта.

Ако разбереш как работят кредитните карти и как правилно да ги използваш, това ще се превърне в любимият ти кредитен инструмент.

Кредитните карти имат много предимства. Кредитна карта Бяла Карта например, е без такса за издаване и преиздаване, без годишна такса за обслужване на картата и без такси при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз. Това са само част от предимствата, които можеш да получиш, когато използваш този достъпен кредитен инструмент.

Ето и 4-те важни неща, които да направиш, когато получиш своята Бяла Карта:

Създай си онлайн акаунт

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще пристигне с инструкции за употреба. Следвай ги внимателно и не забравяй, когато получиш кредитна си карта, създай си индивидуален потребителски профил на my.bialakarta.bg.

Индивидуалният ти потребителски профил е напълно безплатен и в него ще можеш да контролираш използването на твоята Бяла Карта.

В акаунта си ще можеш да проследяваш трансакциите, направени с картата, да генерираш справки на трансакциите и ще можеш да плащаш задълженията си само с няколко клика.

В потребителския си профил на bialakarta.bg ще можеш да активираш и деактивираш определени функции или изцяло кредитната ти карта. Това ще ти помогне да реагираш бързо и ефективно, ако кредитната ти карта е изгубена или открадната.

Свали и активирай мобилното приложение на Бяла Карта

В мобилното приложение на Бяла Карта ще виждаш всички трансакции, напрвени с твоята карта и ще можеш бързо и лесно да потвърждаваш двуфакторно своите онлайн плащания. Това ще ти даде по-голяма сигурност, когато пазаруваш в интернет.

Използвай автоматично плащане на задълженията

Не пропускай датите за плащане по кредитната си карта. По-дългите забави пък могат да повлияят на кредитния ти рейтинг.  За да избегнеш подобна ситуация, настрой си автоматични плащания от банковата ти сметка към сметката по твоята Бяла Карта. Така, ще имаш спокойствието, че в деня на заплатата ти, всички задължениея са изплатени. Препоръчително е да изплащаш цялата дължима сума, а не само минималната такава. Защо това е важно – прочети повече тук.

Ако не искаш да настройваш автоматични плащания, няма проблеми. Когато имаш Бяла Карта, можеш да си спокоен, защото всеки месец ще получаваш безплатен SMS до посочения от теб телефонен номер, за да ти напомним за предстоящото плащане.

Научи се да проследяваш разходите си редовно

Много е важно да проследяваш разходите по кредитната си карта. Можеш да направиш това, когато създадеш индивидуален потребителски профил в сайта на Бяла Карта или чрез мобилното приложение, налично за Android и iOS. Когато проследявш разходите си, ще можеш по-лесно да ги оптимизираш и да не надхвърляш лимита на бюджета си. Друг плюс е, че лесно ще забележиш нередност и опит за измама.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш