Кандидатствай Вход
6 неща, които трябва да знаеш относно таксите за закъснение на вноски по кредитната карта

6 неща, които трябва да знаеш относно таксите за закъснение на вноски по кредитната карта

Закъснението с месечните вноски е една от най-вредните практики за притежателите на кредитни карти. Тя води до начисляване на допълнителни такси от страна на кредитната компания, които трябва да бъдат заплатени. 

Освен по-високи разходи, тези такси могат да причинят и други негативни последствия за теб. Последствия, свързани например с кредитната ти история и рейтинг в дългосрочен план. 

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще се постараем да изясним същността на таксите за закъснение на вноски по кредитната карта и потенциалното им влияние във финансов и житейски аспект. Разбери няколко важни факта, които трябва да знаеш относно таксите за закъснение на вноски по кредитната карта.

Топ 6 правила относно таксите за закъснение на вноски по кредитната карта

1. Прилагат се дори при минута закъснение 

Нямай никакво съмнение, че такса за закъснение на определена вноска по кредитната карта ще ти бъде наложена, дори ако става въпрос за закъснение от една или няколко минути. Неслучайно кредитните компании посочват точна дата и час за извършване на необходимото плащане. Всяко неспазване на въпросния краен срок води до санкции за притежателя на кредитната карта. 

Обърни също внимание на това, че се изисква технологично време, за да бъде обработена дадена трансакция. В този смисъл ако направиш плащането непосредствено преди изтичане на крайния срок, отново е възможно да се окаже, че си закъснял. 

Ето защо, важно е да си запознат с условията за погасяване, както и да следиш вноските си в онлайн банкирането или личния акаунт на твоята кредитна карта. Така ще знаеш кога и колко точно трябва да платиш и ще избегнеш неприятната ситуация

2. Прилагат се и при частично плащане 

Частичното плащане не е добра опция, когато става въпрос за вноски по кредитна карта. Кредитните компании определят задължително минимално плащане - вноска, което трябва да се извърши. 

Всяка сума, която е под въпросното минимално плащане, означава, че вноската ще продължава да се смята за непокрита и съответно ще ти се начисли наказателна такса. В този смисъл ти препоръчваме задължително да извършваш минималното плащане, за да си спестиш допълнителни усложнения и разходи. 

А в случай, че имаш моментни финансови проблеми и няма как да го извършиш, се свържи незабавно с кредитната компания и се опитай да направиш някаква уговорка с тях, която да ти позволи отлагане на плащането или внасяне на по-малка сума или да направите промени по твоите вноски. Ако последното е възможно, разбира се.

3. Могат да нараснат 

Таксите за закъснение на вноските по кредитната карта в даден момент могат да нараснат по преценка на кредитната компания. В такъв случай тя задължително ще уведоми своите клиенти за това. 

Хубаво е редовно да следиш известията, които получаваш от кредитната компания по телефон или имейл. Те ще те държат в течение на всякакви новости и промени във връзка с условията за изпозване на кредитната карта и ще ти спестят неприятните изненади.

4. Възможно е да са налице и допълнителни санкции 

След като вече ти е начислена такса за закъснение на дадена вноска по кредитната карта, не бива да се демотивираш и да не обръщаш внимание на задълженията си. Защото ако ги оставиш непокрити за прекалено дълъг период от време, може да последват и още санкции. 

Ако например направиш плащането с повече от 60 дни закъснение, е възможно кредиторите също да увеличат лихвения ти процент. Така разходите ти за кредитната карта ще нараснат значително, при това за дълъг период от време.

5. Заплаха са за кредитния ти рейтинг 

Таксите за закъснение на вноски по кредитната карта са си съвсем реална заплаха за твоя кредитен рейтинг. Това е така поради факта, че историята на плащанията съставлява 35% от кредитния рейтинг на всеки един потребител. 

Което означава, че няколко закъснели вноски могат да окажат доста негативно влияние върху кредитния ти рейтинг, както и върху шансовете ти за одобрение за бъдещи кредити и финансови продукти.

6. Има начин да предпазиш своя кредитен рейтинг 

Все пак има начин да предпазиш своя кредитен рейтинг от негативните последици, които би му донесла една закъсняла вноска. Такава вноска ще се отчете в кредитния ти отчет едва когато закъснението надхвърли 30 дни. Ако в рамките на въпросните 30 дни все пак успееш да покриеш закъснялата вноска, всичко по отношение на кредитния рейтинг ще бъде наред.

Да вземеш ли кредитна карта?

Ако таксите те плашат и все още се чудиш дали да останеш само с дебитна или кредитна карта да те подсигури при непредвидени разходи – не се колебай. Притежанието на кредитна карта може да бъде много полезно. 

Всичко, което трябва да направиш, е да се информираш. Това ще ти позволи да използваш финансовите инструменти с увереност и в твоя полза. 

Кредитна карта Бяла Карта е лесна и удобна за използване кредитна карта. Всеки неин притежател получава достъп до собствен потребителски профил, в който може да влиза по всяко време от мобилното си устройство. Във въпросния потребителски профил са налице цялата история на извършените трансакции, предстоящите плащания и вноски, както и друга важна информация за кредитната карта.

В допълнение, специално за клиентите на Бяла Карта е направен 24/7 телефон, посредством който те имат възможност да получат съвет и помощ при възникнали въпроси и проблеми. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и гарантирай сигурността на личните си финансови средства!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш