Кандидатствай Вход
Как да ползвам Бяла Карта за купуване на техника?

Как да ползвам Бяла Карта за купуване на техника?

Покупката на домашна техника с кредитна карта е все по-модерна тенденция и това има своите причини. Благодарение на кредитната си карта можеш да разсрочиш във времето покупки, които иначе трудно ще платиш наведнъж. 

В същото време финансовата грамотност на българина се подобрява и той с все по-голяма лекота борави с кредитни продукти, различни от потребителските кредити с равни месечни вноски. 

Как най-лесно и изгодно да купуваш домашна техника с кредитна карта и какви са предимствата конкретно на Бяла Карта?

Продукти от графата домашна техника, които все по-често купуваме.

Съвременните домакинства ползват все по-енергоспестяващи уреди, но за сметка на това повече и по-разнообразни като брой. В почти всеки български дом има печка, телевизор, хладилник и пералня, а оттам насетне списъкът с електроуреди може да бъде безкраен. 

Все по-често с покупката на компютър или лаптоп се замества нуждата от телевизор у дома. 

Мобилният телефон е друга полезна джаджа, без която буквално не можем. Клиентите търсят още климатична и отоплителна техника, а малките самостоятелни почистващи роботи са мечта на почти всяка домакиня.

Всички тези малки роботизирани помощници ни пестят време и сили в забързания ни ден. Как обаче да се сдобиеш с тях, без това да създаде стрес в месечния ти бюджет? Е, все по-често кредитната карта е един от първите ни отговори на този въпрос.

Защо е удобно да купуваш домашна техника с кредитна карта?

В последните години търговските вериги за техника и финансовите дружества наложиха модела „Buy now pay later“. Той се състои в това нуждата да бъде задоволена преди да бъде намерено финансиране за нея. 

С други думи – „искам хубава кафемашина, но няма да чакам с месеци, за да си я купя“. В партньорство с финансови дружества, магазините за техника замениха старите стокови кредити с „кредитни карти“. 

В същината си тези кобрандирани кредитни карти не са нищо по-различно от дигитализиран стоков кредит. Клиентът получава мечтаната стока, а в замяна трябва да плаща равни месечни вноски по кредитната карта, която му се издава при покупката.

За какво да внимаваш, когато използваш модела „Buy now pay later”?

Често възможността да вземеш сега и да платиш по-късно върви с гратисен период – например 3 безлихвени вноски. 

Трябва да прочетеш внимателно условията на такъв кредит, защото понякога може да има изискване изплащането да се случи в рамките на 3 месеца, друг път – на 6, а за срокът, който ти конкретно си избрал да няма гратисен период или отстъпка от цената на кредита. 

консултант обяснява характеристики на уред на мъж и жена

Източник на изображение: AdobeStock

Конкретните условия по кредита се променят в зависимост от срока, за който искаш да го изплатиш, така че това е първото нещо, за което трябва да внимаваш.

Понякога маскираните като кредитна карта стокови кредити ти дават по-висок лимит, в сравнение с цената на стоката, която си избрал да закупиш. 

С плащането на всяка следваща вноска по кредита, лимитът, който имаш на разположение става все по-голям. Идеята е да можеш да изплащаш едновременно 2-3 и дори повече уреда с една и съща „кредитна карта“. 

Преди да закупиш повече от едно нещо с такъв продукт, увери се, че новата сума, която ще имаш да връщаш няма да оскъпи кредита ти по някакъв начин и да те постави в риск. 

За целта, най-добре се свържи с кредитното дружество и попитай как точно ще се случи изплащането на 2 и повече уреда по едно и също време.

Друго нещо, за което те съветваме да внимаваш, когато купуваш домашна техника с кредитна карта по модела “Плати по-късно“ са скритите такси и комисионни. Независимо, че по кредита може да няма лихва за някакъв период от време или дори за целия период, всеки месец, когато плащаш вноската си, може да се наложи да плащаш такса за плащането. 

Тези такси варират и достигат до няколко лева за вноска, което може да оскъпи кредита с 3-4%. Преди да се възползваш от какъвто и да било кредит, проучи какви за възможностите да погасяваш задължението си и колко ще ти струва всяка от тях.

Друг момент в дигитализираните стокови кредити са застраховките. Те също оскъпяват самия кредит. По принцип сключването на застраховка към кредит е признак за висока финансова култура. Съветът ни е да прецениш дали си заслужава да застраховаш кредит, който е със срок 3 или 6 месеца. 

Как да ползваш Бяла Карта за закупуване на домашна техника?

За разлика от повечето продукти за разсрочване на покупка, за които говорехме досега, Бяла Карта не е стоков кредит. 

При нея разполагаш с определен кредитен лимит, който можеш да използваш във всеки един момент както и за каквото пожелаеш. 

Не е необходимо да кандидатстваш за допълнително одобрение, когато решиш да си купиш нова пералня, например. 

Стига цената на стоката да е по-ниска от одобрения ти кредитен лимит и да имаш достатъчно налични средства в твоята Бяла Карта, можеш просто да заплатиш уреда с твоята кредитна карта. 

Каква е разликата между това да използваш Бяла Карта за покупка на техника на изплащане и кобрандираните кредитни карти на търговските вериги?

Една от съществените разлики при покупка на техника с Бяла Карта вече споменахме – не е нужно да кандидатстваш за одобрение. След одобрение за Бяла Карта, ти получаваш определен кредитен лимит и в тази рамка можеш да ползваш своята Бяла Карта за каквото прецениш. 

Независимо колко уреди купуваш едновременно, условията по твоята Бяла Карта няма да бъдат различни. Лихвата и датата за падеж ще са такива, каквито си подписал в своя договор или Анекс (ако си участник в специална промоция). 

Можеш да плащаш покупките си с Бяла Карта както онлайн, така и на POS терминал във физически магазини. 

Ако предпочиташ плащането в брой, не забравяй че Бяла Карта няма такса за теглене на банкомати в България и ЕС, така че можеш да си изтеглиш пари и да платиш новия си домашен уред.

Друга специфика на Бяла Карта е, че тя е револвираща кредитна карта. Това означава, че се очаква да върнеш цялата използвана сума на датата за падеж и след това, ако желаеш – да я ползваш отново. 

При стоковите кредити имаш предварително определен погасителен план и точни дати и суми за плащане всеки месец. 

С Бяла Карта сам определяш за какъв период ще разсрочиш покупката си и по колко ще плащаш всеки месец. Съветът ни е до датата на падеж да погасиш цялата използвана сума, а след това да използваш по-малка от нея в следващия период. 

Така плавно във времето, с удобно за теб темпо, ще погасиш сумата, която си ползвал за техника. Разбира се, има и опция да плащаш единствено Минималната дължима сума към датата на падеж, която е различна в зависимост от използваната сума по твоята Бяла Карта.

Трета разлика е липсата на гратисен период при Бяла Карта. Освен ако няма някаква специална промоция, при Бяла Карта плащаш лихва само върху сумата, която си използвал и то само за конкретните дни, в които си имал нужда от парите. 

Когато не си използвал част или целия си одобрен кредитен лимит, Бяла Карта не ти струва нищо. Това е така, защото тя няма годишна или месечна такса и това я превръща в чудесен помощник за непредвидени разходи за кратък период от време.

Друга разлика, когато ползваш Бяла Карта за покупка на техника, е удобството да плащаш вноските си безплатно, онлайн, през нашия сайт или в мобилното ни приложение. Освен, че плащането се отчита в деня, в който е направено, трансакцията е напълно безплатна за теб и не оскъпява кредита ти. 

Разбира се, имаме и партньори, чрез които можеш да плащаш задълженията си по Бяла Карта, но при тях има такси – различни в зависимост от политиката на партньора. Повече информация за начините на плащане на задължение по твоята Бяла Карта, можеш да откриеш в секция "Въпроси и отговори" в нашия сайт.

В обобщение, Бяла Карта може да бъде полезен, предвидим и коректен партньор за покупка на домашна техника. Без значение дали имаш нужда от нов телефон, кафемашина или прахосмукачка, за нас е мисия и цел да ти помогнем да осъществяваш мечтите си – каквото пожелаеш, където и да си.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш